Så går det mot slutten for Huseklepp i Brann

Så kom altså nyheten om at Erik Huseklepps Brann-karriere er veldig nær en slutt. Det er selvsagt trist. Erik har alltid vært godt likt. Han er en hyggelig, sympatisk og imøtekommende person som alltid har tatt seg tid til en prat når jeg har truffet på ham på diverse flyplasser rundt omkring. Selv når vi har gått på de sureste tap, har han på eget initiativ kommet bort og småpratet litt om hvor skuffet han har vært over tapte poeng og brente målsjanser. Han gjemte seg ikke bort.

Huseklepp har vært en ypperlig ambassadør for Sportsklubben Brann, han er et godt forbilde for unge fotballspillere, han er populær, han er en profil og det nærmeste man har kommet en bergensk fotballstjerne på lang, lang tid. Og ja.. han elsker Brann.

Men det begynner å bli en stund siden han var på sitt beste rent fotballmessig. Han er ikke lenger uunnværlig på laget. Og nå er han på en måte tilbake der han var for vel ti år siden: En spiller den aktuelle treneren mener passer best som innbytterjoker. En sjefen mener kommer best til sin rett når han byttes inn mot slutten og kan herje med slitne motspillere. Og jeg skal ikke si meg uenig i den vurderingen. (Om en offensiv spiller skal vurderes så mye ut fra sine defensive kvaliteter – noe Lars Arne Nilsen visstnok gjør, er imidlertid en annen diskusjon)

Men samtidig er Huseklepp – akkurat som for ti års tid siden – en som selv tydeligvis ikke er tilfreds med å starte kampene på benken. Det kan man jo skjønne, men for min del (og det er mulig jeg er lat) ville jeg heller spilt tjue minutter, utgjort en forskjell og kanskje bli matchvinner eller delaktig i et seiersmål, enn å spille nitti minutter og være høyst ordinær. Slik Azar Karadas ser ut til å ha avfunnet seg med at det er som joker han er mest verdifull.

Jeg tenker at det å få muligheten til å være tungen på vektskålen mot slutten av kampene, burde kunne veie opp for skuffelsen over å ikke få starte. Det er jo ikke slik at innbyttere bare får spille fordi treneren er grei med dem. De er jo en del av planen og taktikken.

Men Huseklepp tenker muligens ikke slik. Han vil ha spilletid. Han vil starte kamper. Han mener antagelig han er god nok til å spille mer enn ti-tjue-tredve minutter. Men jeg ser ikke hvorfor han skulle være noe åpenbart førstevalg på dagens Brann-lag. (Imidlertid kan jeg skjønne at han ble frustrert da han ikke fikk starte i de siste kampene da alternativene var færre, og selv nykommer Gilli Rólantsson gikk rett inn på laget).

Mang en gang etter returen fra utenlandsoppholdet i Bari, Portsmouth og Birmingham, har vi trodd at NÅ… nå er Huse på gang. Men han har slitt med å prestere på et jevnt godt nivå over tid. Det har liksom blitt med noen glimt her og der av gode gamle Huseklepp slik vi kjente ham: Rykkene, dribleseriene, fintene når han utfordret og skar inn i feltet… Og noen mål innimellom. Men aldri helt som da han herjet som mest før han ble utenlandsproff. Ikke over tid. Om noen få dager (5. september) er han dessuten 32 år gammel. Tatt alt det andre med i betraktningen, er det da forståelig at han ikke tilbys mer enn ett års forlengelse. Huseklepp ville imidlertid ha en lenger avtale.

Men man kan ikke tilby ham lang kontrakt – eller plass i førsteelleveren for den saks skyld, bare fordi han er godt likt, bergenser og har holdt et godt nivå for noen år siden. Og selv om han helt sikkert er en fin fyr for garderoben og miljøet i spillergruppen, så er det sportslige vurderinger som må veie klart tyngst.

Noen ymter frampå om at dette er en slags utfrysing av Huseklepp. At Lars Arne Nilsen ikke vil bruke ham av en eller annen vrangvilje. De insinuasjonene finner jeg urimelige all den tid Nilsen faktisk har funnet nytte i ham i 20 av 22 seriekamper denne sesongen. Han er ikke akkurat plassert på tribunen eller varmer forgjeves opp i hele andre omgang. Han har fått flere spilleminutter enn f.eks. Steffen Lie Skålevik.

Og det faktum at Brann har tilbudt ham en forlengelse (selv om den bare er på ett år), tyder jo på at man ser for seg å få videre bruk for ham. I hvert fall en stund. Videre kan man jo lure på hvorfor Huseklepp vil ha minst to års kontrakt med Brann, hvis han faktisk har blitt så dårlig behandlet av Nilsen og Brann som noen mener. Det er jo heller ikke slik at en ettårskontrakt er en sluttkontrakt. Hadde han overbevist i 2017, ville han nok fått den forlenget. Det er mulig han er redd sin egen attraktivitet på overgangsmarkedet vil være dårligere om ett år, og at han derfor føler han har hastverk med å få en lengre kontrakt et eller annet sted. Men i så fall har han jo selv innsett at han er på retur.

Huseklepps karriere:

Huse kom fra Fyllingen og debuterte for Brann på Aspmyra mot Bodø/Glimt 14. august 2005. Da kom han inn som innbytter for Martin Knudsen etter en times spill. I start- og hjemmedebuten 29. august mot Fredrikstad scoret han etter utrolige 19 sekunder. Jeg husker godt hvordan vi på Store Stå vantro rablet gal av den sensasjonelt raske hjemmedebut-scoringen. Det var nesten uvirkelig.

Det hadde jo vært klassisk at han i øyeblikket med ballen foran mål kom til å se for seg overskriftene og heltestatusen – og dermed miste hodet og blåse ballen høyt over da han fikk muligheten alene med keeper. Men med ro som en erfaren stjerne satte Stadion-debutanten ballen iskaldt inn som den mest selvfølgelige sak i verden. Heltestatusen var dermed sikret fra første Stadion-øyeblikk.

Da var han ca 21 år gammel. Nå – elleve år senere – er han sånn omtrent 24… I hvert fall har hans gutteaktige vesen gjort at han av mange nærmest har vært regnet som et ungt og lovende talent inntil nylig.

Som nevnt; også i Branns beste periode for vel ti år siden, slet han med å spille seg til startplass på laget. Den gang som nå var han ikke fornøyd med å være innbytter. Spilletid var alt. Derfor inngikk han en muntlig avtale med gullrival Stabæk om å gå til dem sommeren 2007. Men en solid lønn kom på bordet, og han ble overtalt til å fortsette i Brann.

I 2011 gikk han til AS Bari hvor han fikk fjorten seriekamper og to mål. I den rotete nedrykksklubben fra Sør-Italia ble han bare et halvt år, før han gikk til Portsmouth på nivå to, hvor han fikk 27 kamper og seks mål. Men også i Sør-England var det problemer med klubbøkonomien, og han ble leid ut til Birmingham hvor han fikk elleve kamper og to mål. På landslaget fikk Huse 36 kamper og syv mål.

Så kom Huseklepp tilbake igjen til Brann sommeren 2012. Og i comebacket mot Stabæk på Nadderud scoret han et nydelig mål. Forventningene skjøt i været, men dessverre ble de aldri helt innfridd.

Hans beste kamp i Brann-trøyen var nok hjemmekampen mot Deportivo La Coruna der han herjet. Det fineste målet var kanskje det han scoret mot Stabæk i Telenor Arena i 2009
, da han lobbet fra skrått hold like utenfor sekstenmeteren og heeeelt oppe i motsatt kryss.

Totalt har han 242 seriekamper og 54 seriemål for Brann. Får han spilletid i alle de åtte siste rundene, når han altså akkurat et kvart tusen seriekamper for Brann. I tillegg har han spilt 28 cupkamper (ni mål) og 23 europacup-kamper (ett mål) for oss.

Mange av målene hans har vært virkelig vakre. Likevel vil også en bom huskes godt fra Huseklepps Brann-karriere. En bom som virker spesielt uforståelig med tanke på den roen han hadde vist etter 19 sekunder av sin debut fra start drøye to år tidligere. Bommen jeg snakker om, var da han på overtid i det som kunne blitt den avgjørende kampen om seriegullet i Ålesund i 2007, skjøt i stolpen fra fem meter og åpent mål
. Heldigvis ble ikke konsekvensen større enn at gullfeiringen bare ble utsatt to dager.

Nå ser det ut til å bare være drøye to måneder igjen av Huseklepps Brann-karriere. Og selv om han ikke er det han var, vil det ikke bli noen god følelse å eventuelt se ham i drakten til en rival. Å se en så stor (og bergensk) Brann-profil spille mot Brann, vil ikke være gøy. Det vil føles helt feil, så det håper jeg vi ikke får oppleve.

Det er ikke helt slutt ennå, men jeg bruker likevel anledningen til å takke Erik Huseklepp for mange gode minner. Lykke til videre – men vær grei å ikke gå til noen rivaler!

Her er noen videoer med Huseklepp-høydepunkter:

Youtube-video 1
Youtube-video 2
Youtube-video 3

Huseklepp i seriekamper for Brann:

År Seriek. Seriemål Min. Startet
2005 __9 _1 __628 __8
2006 _11 _0 __518 __6
2007 _22 _1 __671 __4
2008 _18 _2 _1143 _13
2009 _30 15 _2585 _29
2010 _30 10 _2671 _30
2012 _12 _4 __984 _11
2013 _30 _7 _2537 _30
2014 _30 _2 _1991 _22
2015 _30 _8 _2311 _27
2016 _20 _3 __811 __8
Totalt 242 53 16850 188
User_128x128