Tabelltipset 2014

I Oslo og Trondheim og selv Vegårshei
- de hikster av latter – den saken er grei
De flirer av Bergen – de flirer av deg
De ler så de rister og tisser på seg

De ler så de griner og ramler omkull
For Jantelov-Norge syns Brann snakker tull
når Norling sitt mål er at Brann skal ta gull
- og Piotr sitt mål er å slippe inn null

-
Årets sikreste vårtegn er at resten av landet tror hele Bergen forventer seriegull til Brann. At Rikard Norling fikk en varm, høylytt og fargerik velkomst av oss supportere, har på ingen måte lagt noen demper på øvrighetens vrangforestillinger om at i Bergen er alle naive superoptimister med total mangel på selvinnsikt på den lokale tippeligaklubbens vegne. Tenk, vi synger jo “gullet ska hem” og greier, så da er det nok det vi tror… At Norling nylig uttalte at han hadde mål og ambisjoner om gull, har man også klart å vri til at han sier vi kommer til å ta gull. Og hele Norge ler… Det er nemlig ikke lov i Norge å si høyt at man har ambisjoner om å bli best. I hvert fall ikke hvis man er fra Bergen…

Et annet vårtegn er dem som forventer at Brann-fansen kommer til å rope på trenerens avgang hvis vi taper de første kampene eller ligger på nedre halvdel til sommeren.

Jeg for min del vet ikke om en eneste Brann-supporter som har noen seriøs overbevisning om at Norling skal ta oss til gull med en gang. Tvert imot har jeg har inntrykk av at folk skjønner det vil ta tid å forandre spillestil og å forvandle hengehodene fra i høst til en het gullkandidat. Og blir vårsesongen svak, kommer neppe “Norling må gå”-ropene til å runge, slik hele landet bare gnir seg i hendene og venter på. Vi var langt nede høsten 2013, og veien til toppen er lang. Det forstår folk. Dessuten vet man hva Norling har fått til med andre klubber, man vet at han står for offensiv fotball, og også hans vinnende vesen og personlighet gjør at jeg tror misnøyen med ham vil sitte langt inne selv om resultatene ikke skulle komme allerede i vår.

I fjor tok vi 39 poeng og endte på 8.plass. Men den 8.plassen forteller bare halve historien. I høstsesongen var vi bare det 12. beste laget (kun tre seire!), og det var vi også om vi strekker “formtabellen” så langt tilbake som de 22 siste kampene av 2013. Ser man på VGs sjansestatistikk kamp for kamp, ville vi dessuten bare tatt 35 poeng om det var det som avgjorde kampene. Rikard Norling overtok et lag som strengt tatt var i enda dårligere forfatning enn det fjorårets sluttplassering (godt hjulpet av hjemmeformen på våren) indikerer.

Vi var mange som i fjor mente vi burde fått mer ut av stallen enn det vi gjorde, men det betyr absolutt ikke at vi mente vi hadde noen gullstall. For å gjøre Brann til en reell seriemesterkandidat, trengs selvsagt mer enn et trenerbytte. Norling kan ikke gjøre gråstein til gull på bare noen måneder. Det vil som sagt ta tid. Kanskje må han også hente enkelte spillere utenfra som passer bedre til hans type fotball. Nå består jo stallen stort sett av spillere hentet frem av andre enn ham som har fått i oppgave å forvalte den best mulig i 2014.

Kanskje klarer vi ikke å ta steget fra å være ligaens 12. beste lag høsten 2013 – og helt opp i medaljestriden – allerede i år. Kanskje kommer vi til og med ender helt nede på en 8.plass – akkurat som i fjor. Men det trenger ikke bety at det ikke har vært fremgang, for det er forskjell på 8.plasser. I 2011 kom Strømsgodset på nettopp 8.plass, men de tok 45 poeng og endte bare fire poeng bak bronsen, de var elleve poeng foran det som tilsvarer kvalikplassen (det var ikke kvalik det året) og 19 poeng foran direkte nedrykk. Faktisk var Godset helt oppe på bronseplass da 55 minutter gjenstod av den siste serierunden!

Noe helt annet var det med Branns 8.plass i fjor. Da tok Brann som nevnt 39 poeng (seks poeng mindre enn Godset i 2011), og havnet tolv poeng bak bronsen, bare åtte poeng foran kvalik og ti poeng foran direkte nedrykk.

Jeg tror årets sesong kan bli litt som den nevnte 2011-sesongen der bare seks poeng skilte bronse og 9.plass. Det er veldig mange klubber om beinet: RBK, MFK, Godset, FKH, AaFK, Viking og Brann er alle medaljekandidater. Marginer kan komme til å skille det ene fra det andre.

Jeg ser for meg at vi fort kan få en variabel vårsesong – for nivået Brann har vist i treningskampene har ikke vært overbevisende. Overbevist er jeg derimot om at Rikard Norlings inntreden vil gi resultater over tid, men det skjer gjerne ikke før et stykke ut i sesongen. Derfor kan det godt være at vi ligger midt på treet i vår, mens vi til høsten begynner å få sving på sakene og tar innpå tetlagene. Men om det skjer tidsnok til å ta medalje allerede i år, er jeg mer usikker på.

Forhåpentligvis vil vi også etter hvert se den offensive og underholdende fotballen Norling er kjent for. For én ting er resultater. En annen ting er hvordan vi oppnår disse resultatene. Skal publikum finne veien tilbake til Stadion, spiller også underholdningen de 90 minuttene frem mot tre poeng en rolle.

Oppkjøringen:

Brann har langt fra imponert i oppkjøringen. Hverken resultatmessig eller spillemessig, selv om vi innimellom har sett små glimt av godfotballen vi forhåpentligvis vil se mer av. Trøsten er historien som viser at treningskamper overhodet ikke trenger å gjenspeile hva vi kan forvente når alvoret starter.

Foran 2004-sesongen (bronse og cupgull) var det høyst variabelt, og vi tapte f.eks. 1-2 for 2.divisjonslaget Åsane og 3-4 for 1.divisjonslaget Aalesund i generalprøven. Foran sølvsesongen 2006 tapte vi veldig mye – blant annet 2-3 for 1.divisjonslaget Løv-Ham og 0-1 for 1.divisjonslaget Bryne. Foran gullsesongen 2007 var det variabelt, men 0-4 for KR Reykjavik var en absolutt versting.

Foran 2008-sesongen (som endte med en meget skuffende 8.plass etter gullet året før) var derimot forsesongresultatene relativt bra, med blant annet 1-0 over FCK. I 2002 da vi endte på kvalik var det mye rart (f.eks. 4-8 for Glimt, 1-6 for Norrköping og 0-3 for Odd) men vi slo også U21-landslaget 4-0, Sogndal 6-3, Åsane 6-1, og avsluttet oppkjøringen med 2-1 over Bryne (den gang elitelag), 2-1 over Viking og 3-1 over Haugesund (sistnevnte riktignok 1.div.lag).

Og dette gjelder ikke bare Brann. Jeg syns nesten alltid det er klubber som Odd og Sarpsborg som topper disse “treningskamptabellene” media liker å henge seg opp i før seriestart. Denne vinteren har det jo litt forenklet vært forventede nedrykkskandidater og middelmådigheter som har vært gode, mens medaljekandidatene gjerne har vært svake. Det er først nå alvoret begynner. Sesongen er dessuten lang og formkurver forandrer seg. Det som skjer i mars og april, trenger ikke være noen fasit på det som skal skje videre utover sesongen.

Stallen:

Vi har landets kanskje beste førstekeeper. Bak ham er Øystein Øvretveit fremdeles et noe usikkert kort.

I forsvaret har vi forsterket oss med Vadim Demidov – og forhåpentlig er også Erlend Hanstveit en forsterkning med sin erfaring. På stopperplass har vi i hvert fall en drøss alternativer, men dessverre ingen som skiller seg ut som et klart førstevalg til å være Demidovs makker. Birkir Sævarsson er som vanlig bankers på sin plass.

På midten har vi variable Stéphane Badji som må opp fra fjorårsnivået for at vi skal levere. Ved siden av ham er det ingen soleklar makkerkandidat. Utenom Badji og Amin Askar er det mye lokalt og ungt av midtbanespillere. Håpet er at Kristoffer Larsen kan vise mer av toppnivået sitt enn han fikk vist i fjor. Likeså Fredrik Haugen. Kasper Skaanes har vært lovende i vinter og mange tror han kan bli årets unge profil, men jeg er usikker på om han vil bli bankers i førsteelleveren allerede nå. Avskiltede Tomasz Sokolowski regner jeg knapt med. Midten er nok vår svakeste lagdel, og helst skulle jeg sett at Soko hadde blitt byttet ut med en som kunne forsterke her. (Edit: Ja og der var Soko utleid, og det er bare å krysse fingrene for at vi kan få en forsterkning inn!) Vår midtbane har for mange spørsmålstegn, men kan bli veldig bra hvis Norling får ungguttene til å blomstre skikkelig.

På topp har vi skaffet Jakob Orlov som har det med å dukke opp på rett sted til rett tid og score, men i treningskampene har han også vært anonym i lange perioder. Sammen med ham vil antagelig Erik Huseklepp spille inntil videre. Også han må opp et par hakk fra 2013 hvis vi skal bli å regne med i år, og vi er mange som lurer på om han noen gang kommer tilbake på nivået fra før proffkarrieren. I bakgrunnen lurer lovende Ibrahima Dramé som på sikt kan bli meget bra, men også han er veldig ung ennå.

Og så har vi Rikard Norling da! Han har ikke bare resultater å vise til, men står også for positiv fotball. Dessuten er han en vinnerpersonlighet. Han snakker spillerne, laget og forventningene opp – i motsetning til forgjengeren som stadig insinuerte at spillermaterialet hans ikke var all verden og at vi hadde alt for høye forventninger til Brann når vi ikke var fornøyde med middelmådighet.

Tabelltipset:

Årets tips finnes overhodet ikke originalt…

1. Rosenborg
2. Molde
3. Strømsgodset
4. Brann
5. Aalesund
6. Haugesund
7. Viking
8. Odd
9. Bodø Glimt
10. Vålerengen
11. Start
12. Sogndal
13. Sarpsborg
14. Lillestrøm
15. Sandnes Ulf
16. Stabæk

Jeg tror det kan bli ganske jevnt mellom de syv-åtte øverste lagene. Etter vårsesongen ser jeg for meg at Brann ligger rundt midten. Kanskje bare med 20 poeng. Til høsten tar vi kanskje 30 nye poeng, og ender opp med rundt 50 poeng. I perioden med 16 lag i Tippeligaen har 50 poeng holdt til 3.-4.plass. Bronselagene har tatt 53, 50, 49, 55 og 51 poeng.

Men i 2015 skal vi ta gull!

Vist 5390 ganger. Følges av 2 personer.

Kommentarer

Hvorfor all den tro på godset og molde. Norsk fotball handler om noen få individer. Eks med vårt gull Andresen og Helstad. Godset Johansen/kamara Molde eikrem/Berget for både Molde og godset så har de mistet disse og erstattet de med hva Singh? og ? Sogndal kommer over enga på tabellen da de har en fightervilje av dimensjoner og kan ikke se noe med enga annet en et år i sumpa. Også haugesund vil kjempe om medaljer de har en særdeles god hjemmestatistikk og tar jevnt over med poeng borte. Ellers så er vi veldig enige.

Svar til Ronny Krogh:

Vi er jo ikke uenige om at Haugesund vil kjempe om medaljer, for jeg nevnte jo dem av medaljekandidatene :-D Ja jeg har dem som nr. 6, men som jeg skrev så tror jeg det blir veldig jevnt. De kan utmerket være med i medaljekampen selv om de skulle ende som nr. 6. Men strengt tatt kan “hva som helst” skje blant topp 7-8. Alle de lagene der kan ta medalje.

Annonse

Nye bilder