Sist - men langt ifra helsvart

Pressen i Norge har alt startet gnålet
med løgner om piping der Norling var målet
For VG vil fremstille Brann-fans som snåle
så VG blir no kun for tørking i fålet

Tap mot et lag fra et sted ved en bekk
Vi bommer på mål mens vårt forsvar er lekk
Og rikspressen gir ikkje fakta en sjekk
for Bergen vil sikkert ha Norling’en vekk!

Ja resten av landet tror Bergen er full
av folk som i mars tror at Brann vinner gull
Og etter to tap er nok tilliten null
Det står jo i VG – så DET e’kkje tull

Skal vi tro riksmedienes vrangforestillinger var bergenserne sikre på gull før seriestart, Norling har lovet oss seriemestertittelen allerede i år, og etter to serietap er visstnok misnøyen med samme mann så sterk at han ble pepet av banen etter Stabæk-kampen At det var resultatet – ikke treneren – folk pep mot, er visst ikke så nøye så lenge man kan dyrke videre på noen myter om Brann-supportere og vår mangel på både selvinnsikt og tålmodighet. Brann sparker jo trenere hele tiden, må vite!

Strengt tatt er vel de få som allerede nå har konkludert med at det ikke hjalp å bytte trener, mye de samme som mente at Skarsfjord fikk for lite tid til å bygge lag… Alle vi andre skjønner at forvandlingen vil ta tid, men ser også søndagens forestilling som et klart tegn på at vi spillemessig er på god vei. Offensivt i hvert fall. Fortsetter vi offensivt som mot Stabæk, vil poengene og seirene komme. For vi fikk se mye fint angrepsspill av rødtrøyene.

Mot Stabæk spilte vi bedre enn vi gjorde i mesteparten av fjorårets kamper – også de vi vant. I den grad man kan regne sjansestatistikk som sammenlignbare faktaopplysninger, forsterkes dette inntrykket av at vi i følge sjansetellerne i en Oslo-avis vi ikke trenger å nevne navnet på, skapte flere sjanser på søndag enn i noen av de 30 seriekampene i fjor. Med litt mindre uflaks i avgjørende situasjoner, kunne vi fort ha vunnet med både ett og to mål. Og det hadde vært fortjent. Til tider var det rene sjansebonanzaen og kanonaden mot Stabæks mål, men det ville seg bare ikke – som det heter.

Sjansetellingen hos en Oslo-avis vi ikke nevner navnet på, sier 13-5 til Brann. Hos BT sier de 9-6. Brann “vant” i følge Opta dessuten 23-9 i avslutninger, 7-3 i avslutninger på mål og 61-39 i ballbesittelse.

Forsvarsarbeidet vårt derimot, er fremdeles ikke godt nok. Det kostet oss poeng også denne gang. Her har Norling stadig en god del å ta tak i, men en Vadim Demidov i form vil nok hjelpe på. I går var han visst ikke frisk.

Stabæk var gode på kontringer, og i likhet med serieåpningen var det spesielt én utespiller som skapte store problemer for forsvaret vårt. Sist var det Aaron Samuel. Denne gang var det Franck Boli. Men mot Stabæk kjempet vi også mot en umulig keeper. Og i rettferdighetens navn: Selv om vi var best og hadde flest sjanser, hadde også Stabæk et par kjempesjanser utenom scoringene,

Søndagens kanskje største spillerskuffelse var imidlertid Markus Jonsson som ble parkert ved begge baklengsmålene, men heller ikke Stéphane Badji – som fikk spille de siste 45 minuttene, kan skryte på seg en god kamp.

Det var mange som fremstod positve søndag, i hvert fall fra midten og frem. Kasper Skaanes har vel vært den største positive overraskelsen så langt, men mot Stabæk viste også flere andre spillere at de er på gang: Birkir Sævarsson, Fredrik Haugen, Amin Askar, Jakob Orlov og Erik Huseklepp.

Kred til Norling også denne gang for offensive bytter. Herlig at vi har fått en trener som ikke er så opptatt av å “spille på resultat” når vi ligger under! Han gjør tidlige bytter, og tør dessuten å gjøre vesentlige forandringer også i startelleveren. Denne gang var fire mann nye fra sist.

Nå har vi startet serien med to tap, og vi har – treningskampene inkludert – hele seks strake tap. Ingen av dem mot lag forventet å kjempe i toppen. Håpet får være at vi er “årets Molde”. I fjor åpnet de da regjerende seriemesterne med fire strake tap og to poeng på syv kamper, men fikk likevel en ok 6.plass. I hvert fall “ok” med tanke på den starten de hadde.

Jeg tror vi er på vei til å snu trenden. Stabæk-kampen var et langt steg i riktig retning. Før eller siden vil det løsne også i målprotokollen!

“Bad starters” som har endt opp med medalje:

I 1986 vant Lillestrøm serien suverent (med elleve poengs margin etter dagens poengregler) etter å ha startet sesongen med to tap og 1-0-4 på de fem første. Den gang hadde man da også åtte færre kamper å rette det opp igjen på. De avsluttet for sikkerhets skyld sesongen med 15-1-1 på de siste 17. Brann 2014 tar neppe seriegull, men det viser at man ikke trenger å konkludere etter en dårlig start.

Her er noen andre som har startet dårlig, men tatt medalje likevel:

2011: RBK startet med to tap og 0-1-3 første fire. Tok bronse.
2002: RBK startet med to tap. Tok gull.
1999: Brann startet med to tap (1-3 hjemme for LSK og 0-5 borte for TIL). Tok bronse.
1991: Start startet med tre tap. Tok bronse.
1987: MFK startet med to tap. Tok sølv.
1967: Skeid startet med tre tap. Tok sølv.
1962: Steinkjer startet med to tap. Tok sølv.

Legg også merke til at man i alle disse årene – bortsett fra 2011 – hadde færre kamper til å rette det opp igjen. Så her er ingen grunn til å trekke konklusjoner ennå.

(Fortsetter under bildene)

^ Gøy med telttur og leirbål ved innmarsj. Foto: Alexander Osdal

^ Og så var det nok en gang ikke like gøy etterpå. Foto: Alexander Osdal

Kampen:

- 1. omgang: -

03:25: Amin Askar slår høyt inn i feltet fra venstre. Orlov header ballen ut til Kasper Skaanes som fyrer løs på direkten fra 13 meter – men utenfor.

04:35 – 0-1, FRANCK BOLI: Ville Jalasto header frem til Craig Henderson som header videre til Franck Boli på Stabæks høyreside. Ivorianeren kjemper seg forbi Markus Jonsson, Vadim Demidov kommer susende men fintes på ræv av Boli. Dermed er bæringenes nr. 11 alene med Piotr Leciejewski – og fra seks meter sender han ballen mellom beina på polakken og i mål.

06:35: Fredrik Haugen slår et godt frispark fra venstre, og tre meter fra mål er Vadim Demidov centimetere fra å treffe med hodet – og også Kristoffer Barmen er nære på å treffe ballen ved bakerste stolpe.

08:40 – 1-1, JAKOB ORLOV: Klasseangrep av Brann! Demidov spiller frem til Skaanes som sender videre til Birkir Sævarsson ute på høyresiden. Islendingen slår perfekt inn i feltet – for på fem meters skrått hold stiger Jakob Orlov til værs og stanger inn utligningen ved nærmeste stolpe! 1-1! Viktig å få den med en gang!

Etter dette roet det seg litt ned.

18:50: Huseklepp med bra forarbeid ute på venstrekanten og legger inn til Amin Askar som demper feilvendt på 12 meter, men aldri får snudd seg og kommet til avslutning.

19:40: Stabæk nære på å ta en noe ufortjent ledelse igjen. Et innlegg fra vår høyreside klarer ikke Jonsson å nå, og på fem meter klarer Boli å skyte over – helt alene med Piotr. Her hang ikke forsvaret med!

24:10: Askar slår til Huseklepp på venstrekanten. Sandsligutten legger den ut i feltet til Skaanes som skyter en meter utenfor fra tolv meters hold.

26:10: Stabæk klarer ikke å klarere, og det blir Huseklepp som får ballen like innefor sekstenmeteren. Skuddet hans er godt, men Mandé Sayouba får akkurat slått til corner på skuddet som har fin retning mot lengste hjørne.

33:30: Bra forarbeid av Skaanes og Demir på venstrekanten før sistnevnte legger farlig inn foran mål, men Stabæk får headet vekk inne foran mål før Barmen når frem.

34:35: Skaanes stjeler ballen fra Enoch Adu vel tolv meter inne på Stabæks halvdel, ballen går til Orlov som sender ut til Huseklepp på venstresiden. Den hjemvendte utenlandsproffen skjærer innover og finter seg frem og tilbake før han til slutt avslutter fra 15 meter. Skuddet er imidlertid noe svakt og Sayouba har ikke for store problemer med å redde markkryperen.

36:55: Enorme sjanser for Brann! Et Haugen-frispark fra venstre og inn i feltet. Orlov vinner igjen på hodet inne på femmeteren, ballen går mot bakerste stolpe hvor Barmen fra død vinkel setter ballen rett i beina på Sayouba. Ballen går så i tverrligger. Returen får Demidov på femmeteren, men også hans skudd blokkeres – denne gang av Jalasto. Så får Huseklepp ballen og gir til Barmen som fra siden av femmeteren atter en gang får blokkert sin avslutning.

37:20: Stabæk kontrer. Luc Kassi vil gjøre alt selv og skyter fra 16 meters skrått hold, men Piotr får slått til corner.

41:20: Stabæk på ny kontring. Den ender med at Boli vender rundt og avslutter fra 16 meter – i stolpen! Så ruller ballen foran streken og skrur seg ut over dødlinjen på motsatt side av målet.

43:20: Nå er Brann ute å kjøre. Jonsson rygger og Boli sender til Jalasto som kommer fri og delvis presset av Demir får avsluttet fra syv-åtte meters skrått hold – men heldigvis like utenfor lengste stolpe.

44:50: Brann kommer til to innlegg på rappen. Først fra Skaanes, så fra Demir. Begge blir klarert.

2. omgang: -

Til pause kom Badji inn for Barmen.

47:55: Amin Askar forsøker seg med et skudd fra ti meter utenfor hjørnet av sekstenmteren, men det går langt til side for mål.

En rolig periode nå, men så skjer ting på løpende bånd:

54:00 – 1-2, FRANCK BOLI Pablo Fontanello trekker seg innover i banen og sender til Boli som får ballen ved sekstenmeterstreken. Han vender enkelt av Markus Jonsson, Vadim Demidov er passiv – og dermed er han plutselig alene med Piotr. Så runder han polakken og setter ballen i tomt mål fra fem meter.

55:20: Sævarsson herjer ved sekstenmeteren til Stabæk og sender til slutt på tvers til Erdin Demir som legger inn. På fem meter stiger Sævarsson til værs og header like utenfor lengste stolpe. Hadde Askar hatt like store sko som hårmanke, hadde han nådd ballen ved stolpen.

57:00: Fontanello tar en innleggsfinte som lurer Sævarsson, så legger han inn fra vår høyreside og Piotr må bokse vekk.

58:35: Huseklepp forsøker et innlegg inne i feltet, men det går rett i Enoch Adu og inn til keeper.

59:30: Huseklepp får ballen ute på høyresiden, utfordrer Daniel Granli og drar inn mot midten. Skuddet fra 16 meter går rett på keeper.

60:10: Askar sender Haugen i bakrommet mellom Jon Inge Høiland og Fontanello, og bergenseren kommer alene med Sayouba. Sistnevnte redder med en beinparade.

63:55: Stéphane Badji med et talentløst skuddforsøk fra 35 meter selv om han har fire spillere foran seg som han kan sentre til.

64:30: Huseklepp får en krempasning i bakrom og forsøker å vippe over den utrusende keeper. Så hopper han over keeper og går i bakken. I følge Huseklepp selv var ikke Sayouba borti ham, men sier at han “ikke ville kunnet gå på jobb mandag” hvis han ikke hadde hoppet. Mulig vi ble snytt for straffe der.

65:45: Enda en kjempesjanse! Orlov flikker videre til Huseklepp som løper i bakrom og kommer alene mot Sayouba. Fra åtte meter avslutter Sandslis store sønn, men jaggu får Sayouba en hånd på den.

68:10: Norlings første offensive bytte for kvelden. Kristoffer Larsen kommer inn for Vadim Demidov. Spiller fra nå av med tre bak.

68:40: Askar sender ut til Haugen som skrur inn i feltet, Orlov stuper frem på åtte meter – men treffer ikke ballen, og på bakerste kommer Huseklepp akkurat for sent.

70:30: Branns utleide Tomasz Sokolowski byttes inn til stor pipekonsert fordi han i følge Stabæks hjemmeside hadde gledet seg over Branns tap i Sarpsborg.

73:35: Daniel Granli gjør et mislykket forsøk på å heade vekk et godt fremspill. Ballen går videre i en bue mot Skaanes som er alene med keeper. Unggutten avslutter på direkten fra åtte meter, men ballen spretter i lengste stolpe. Vi får ballen tilbake og til slutt skyter Kristoffer Larsen utenfor fra 18 meter.

75:15: Erdin Demir blir avblåst for å stå fem meter offside.

78:30: Orlov med en fin vending som lurer av Fontanello. Han kommer seg til avslutning fra ti meters skrått hold, men skuddet blir blokkert av Høiland.

79:15: Enda et offensivt bytte fra treneren som ikke er opptatt av å spille på resultat når motstanderen leder: Ut med Kasper Skaanes og inn med Ibrahima Dramé.

83:15: Huseklepp med innlegg fra høyre, men Dramé taper hodeduellen mot Fontanello tre meter fra mål.

84:30: Haugen skyter utenfor fra 22 meter.

87:30: Stabæk kontrer og Nicolai Næss skyter utenfor fra 21 meter.

88:00: Huseklepp legger inn fra høyre, men treffer ikke Dramé inne i feltet.

89:50: Huseklepp nok en gang med innlegg. Denne gang hardt og flatt, men keeper redder foran Dramé.

90:00 + 1:45: Askar lurer av Fontanello på høyresiden og styrer inn mot sekstenmeteren. Han skyter fra skrått hold like utenfor straffefeltet, via Daniel Granli og til corner. Piotr kommer opp i et siste desperat forsøk på utligning. Vi får enda en corner og den ender med at Orlov skyter langt utenfor fra 18 meter.

Publikum:

Bra stemning i perioder – i hvert fall på det «nye» Store Stå. Totalt 11241 betalende, hvorav kanskje de fleste over 11000 holdt med bortelaget. Ikke altfor bra tilskuertall det, men det er jo klart at regn, fem strake tap i forkant, tv-kamp og et gulljagende Liverpool på tv rett i forkant, ikke legger det beste grunnlaget for fulle tribuner.

Situasjonen:

Sist med null poeng etter to runder. Akkurat som i 2002 da vi endte på kvalik. Allerede fredag er det ny kamp. Da møter vi Ulf i Sandnes. Det er en kamp vi selvsagt bør vinne !

Kampfakta: (kilde: brann.no)

Brann – Stabæk 1-2 (1-1)
Tippeligaen, 2. runde, Brann Stadion.
11.241 tilskuere
Dommer: Kristoffer Helgerud, Lier IL.
Gult kort: Ville Jalasto, Craig Henderson, Michael Stephens, Stabæk. Birkir Sævarsson, Erdin Demir, Brann.
Mål: 0-1: Franck Boli (5.), 1-1: Jakob Orlov (9.), 1-2: Boli (55.).
Brann (4-4-2): Piotr Leciejewski – Birkir Már Sævarsson, Vadim Demidov (Kristoffer Larsen fra 69.), Markus Jonsson, Erdin Demir – Kasper Skaanes (Ibrahima Dramé fra 80.), Fredrik Haugen, Kristoffer Barmen (Stéphane Badji fra 46.), Amin Askar – Jakob Orlov, Erik Huseklepp
Stabæk (4-2-3-1): Mande Sayouba – Ville Jalasto, Jon Inge Høiland, Pablo Fontanello, Daniel Granli – Enock Adu, Anders Trondsen – Craig Henderson (Fredrik Brustad fra 58.), Michael Stephens (Tomasz Sokolowski fra 71.), Luc Kassi – Franck Boli (Nicolai Næss fra 82.).

Statistikk og kuriosa:

  • Sist Brann tapte to seriekamper på rad var 4. og 10. oktober i fjor da vi tapte 0-1 hjemme for Haugesund og 2-3 borte for S08.
  • Sist vi tapte de to første seriekampene var i 2002. Det året endte vi på kvalik.
  • Sist vi ikke hadde seier etter de to første rundene var i 2010. Det året ble vi nummer 13 til slutt.
  • Brann hadde før søndag tre strake seire i første hjemmekamp for sesongen. Sist vi ikke vant i en hjemmeåpning var i 2010 da det ble 0-0 mot Haugesund. Før søndag hadde vi dessuten ti strake uten tap i første hjemmekamp (7-3-0). Sist vi ikke tok poeng i første hjemmekamp var i 2003 da vi tapte hele 1-6 for RBK.

Innbyrdes oppgjør mot Stabæk i øverste divisjon:

Sted Ka Se Ua Ta Mål Bakl. Brann-p. Stab.-p.
Bergen 18 _9 5 _4 46 (2,56/k) 24 (1,33/k) 32 (1,78/k) 17 (0,94/k)
Bærum 17 _5 2 10 19 (1,12/k) 37 (2,18/k) 17 (1,00/k) 32 (1,88/k)
Totalt 35 14 7 14 65 (1,86/k) 61 (1,74/k) 49 (1,40/k) 49 (1,40/k)
  • Brann hadde før søndag to seire på rad mot Stabæk. Forrige poengtap mot dem kom 21. august 2011 på Nadderud da det ble 1-1. På Stadion hadde Brann før søndag to seire på rad mot Stabæk. Forrige poengtap mot dem på Stadion var 18. juli 2010 da det ble 2-2.
  • Brann hadde før søndag fem seriekamper på rad mot Stabæk uten tap (3-2-0). Forrige tap mot dem kom 9. september 2010 da bæringene vant 2-1. På Stadion hadde Brann før søndag fire på rad uten tap (2-2-0) mot Stabæk. Forrige hjemmetap mot dem kom 19. oktober 2008 da Stabæk vant 2-1 og dermed i praksis sikret seg gullet.
  • Brann har scoret i de ti siste seriekampene mot Stabæk. Sist vi ikke scoret mot dem var da vi tapte 0-3 på Nadderud 19. april 2008. På Stadion har vi scoret i alle de 18 seriekampene mot dem.

SPILLERSTATISIKK 2014

Motst. Res 1 2 3 5 6 7 8 10
Nisse Sævar Hanst Mojso Demid Fakir Hauge Orlov
S08 (b) 0-3 - 90 90 69 90 - 90 90
Stab (h) 1-2 - 90 - - 68 - 90 90 (1)
Minutt - 180 90 69 158 - 180 180
Kamper 0 2 1 1 2 0 2 2
Startet 0 2 1 1 2 0 2 2
Mål 0 0 0 0 0 0 0 1
Gule 0 1 0 0 1 0 0 0
Røde 0 0 0 0 0 0 0 0

-

Motst. Res 12 15 17 18 19 20 21 22
Øvret Dramé Badji Jonss Larse Loren Vindh Askar
S08 (b) 0-3 - 21 45 - 45 - - 45
Stab (h) 1-2 - 11 45 90 22 - - 90
Minutt - 32 90 90 67 - - 135
Kamper 0 2 2 1 2 0 0 2
Startet 0 0 1 1 1 0 0 1
Mål 0 0 0 0 0 0 0 0
Gule 0 0 1 0 0 0 0 0
Røde 0 0 0 0 0 0 0 0

-

Motst. Res 23 24 26 27 29 30
Huse Lecie Skaa Demir Barm Grønn
S08 (b) 0-3 90 90 90 - 45 -
Stab (h) 1-2 90 90 79 90 45 -
Minutt 180 180 169 90 90 -
Kamper 2 2 2 1 2 0
Startet 2 2 2 1 1 0
Mål 0 0 0 0 0 0
Gule 0 1 0 1 0 0
Røde 0 0 0 0 0 0

-

FORMASJONSSTATISTIKK 2014:

Kee = Keeper
HøB = Høyreback
Mst = Midtstopper
VeB = Venstreback
HøK = Høyrekant
Sen = Sentral midtbane
VeK = Venstrekant
Ang = Angrep

Kamp Kee HøB Mst Mst VeB HøK Sen Sen Sen VeK Ang Ang
S08 (b) Lec Sæv VDe Moj Han Lar Bad Hau Ska Orl Hus
Stab (h) Lec Sæv VDe Jon EDi Ska Hau Bar Ask Orl Hus

-

SESONGSTATISTIKK:

Tall fra VG og Opta. Branns score nevnt først.

Kamp Resultat Sjanser Avslutn. Avsl på mål Ballinn.
S08 (b) 0-3 3-6 15-11 6-6 57%
Stab (h) 1-2 13-5 23-9 7-3 61%
Totalt 1-5 16-11 38-20 13-9 -
Snitt pr kamp 0,50-2,50 8,00-5,50 19,00-10,00 6,50-4,50 59,0%
Snitt i fjor (30 k) 1,53-1,53 4,63-5,27 13,77-16,47 4,60-5,47 50,6%

Linker:

BA om kampen
BAs livedekning
100 % Fotball om kampen
100 % Fotball sin livedekning
VG sin tullete sak om kampen
Dagbladet om kampen
TV2 om kampen
NRK om kampen
Brann.no om kampen

Vist 5166 ganger. Følges av 2 personer.

Kommentarer

Godt oppsummert

Annonse

Nye bilder