En gjeng med moralister

Vi reiste opp til fjord og fjell og sveler oppå Møre
Kor Brann é sjelden gode, heller ganske ut´å kjøre
Men sist vi spilte serie i lille Ålesund
så tok vi tre poeng derfra, så ballen den é rund

Folk var komt fra by og bygd, de ville se på Riise
Vi fryktet jo at han var den som fikk dem til å glise
Men Riise han fikk lite til, og va’kkje han litt chubby?
Litt hodepynt – og Riise ville blitt en Teletubby!

Det startet trist med Orrys skudd, som suste rett i mål
Da Brann-laget fikk summet seg, det ble en annen skål.
Vi tok så gradvis over, og Johansens skudd gikk inn
For keeper var en sosekopp som trodde “den er min!”

Men da ble Riise byttet inn på Danskebåtens plast
Han snudde ikke kampen, men var grådig god på kast
I stedet var det Azar som ble matchvinner for oss
Og Riise ble en lilleputt mot Nordfjordeids koloss

Så dermed fikk vi skaffet oss en veldig viktig seier
Og tilstanden er bedre nå enn slik den gjerne pleier
Med fem poeng og ingen tap, har starten blitt så bra
Og at det er en nyttig ting kan ingen komme fra

-

Fem poeng på de tre første kampene, er langt mer enn de fleste av oss hadde forventet. Jeg for min del hadde budsjettert med fire poeng totalt etter de første seks!

Men ting snur fort i fotball, så nedrykksstrid kan vi fremdeles ikke utelukke. Fem poeng holder ikke til trygg plass særlig lenge… Ingen skal beskylde Brannbloggen i BA for å ta av! Fortsetter vi imidlertid slik vi har startet, kan 2016 bli uten nervekjøret (og for den saks skyld; skjebnen) vi ble utsatt for i forfjor.

Vi er vanskelige å slå for tiden – vi har gått ubeseiret gjennom de tre første serierundene for første gang siden gullsesongen 2007, og vi viser en herlig evne til å komme tilbake i kampene:

I Drammen kom vi tidlig under og måtte på et tidspunkt ha to mål for å redde poeng. Vi klarte det! I Ålesund måtte vi allerede etter fem minutter ha to mål for å vinne, og vi måtte fremdeles ha det da drøye halvtimen gjenstod. Vi klarte det! Vi har ikke tapt kampen med en gang vi ligger under, slik tilfellet gjerne har vært tidligere. Det er mye moral i dette laget – det er rett og slett en gjeng med moralister! Vi virker fysisk og psykisk sterke, og Lars Arne Nilsens fokus på treningskultur ser ut til å ha gitt resultater.

Vi har sett Brann slite mange ganger på bortebane når hjemmelaget inviterer til fest. I fjor var det jo alltid fest der vi kom på besøk i by og bygd – og gjerne også ved kampslutt, for bortestatistikken vår ble da også pinlig dårlig.

Det var også typisk at Ålesunds hjemvendte sønn – etter 18 år i utlendighet – skulle hjemmedebutere mot nettopp oss. I stedet for 5-6000 søvnige tilskuere, ble det entusiasme rundt sunnmørsklubben – og nesten det dobbelte på Danskebåtens dekk. Vi Brann-supportere er som sagt ikke ukjente med at klubben vår gladelig bidrar til hjemmefansens festhumør ved slike anledninger, så da orangutangene tok ledelsen allerede etter fem minutter, var vi nok mange som tenkte at det vel ikke var annet å forvente.

Men AaFK tok aldri grep om roret. Brann kjempet seg inn igjen i kampen og ved pause hadde vi fortjent minimum balanse i regnskapet, dog uten at vi hadde skapt så voldsomt mye vi heller.

Etter pause ble det enda mer Brann, men det ble ikke mål med det første. Dagens hovedattraksjon for hjemmepublikum, John Arne Riise, begynte å nærme seg ombordstigning. Nå måtte ting skje før en bølge av entusiasme ville skylle over Danskebåten. (For en fiffig metafor!).

-Utligning på et perfekt tidspunkt!

Og ting skjedde – på et perfekt tidspunkt for oss! Remi Johansen skjøt en vingletorpedo som keeper Andreas Lie først så ut til å stoppe, men så fomlet hanskemannen den like greit inn i noten. Vi var i balanse!

Akkurat da kom John Arne Riise utpå plastdekket. Men scoringen vår satte selvsagt en demper på entusiasmen blant de oransjekledde på tribunene. I stedet for en stormbølge av jubel når han kom innpå – som kunne løftet hele mannskapet av oransje redningsvester resten av kampen, ble det bare en behagelig bademadrassbølge som ikke hjalp dem til noe.

Ålesunderne tok aldri over kampen selv om den mest berømte Riise kom inn. Mulig rødtoppen er over fotballtoppen for lengst (ellers hadde han neppe spilt i AaFK), men man skal ikke undervurdere det psykologiske i å få innpå en slik mann. Han hadde et mislykket frispark og noen småfarlige kast, men ellers gjorde ikke den tilsynelatende småchubby hjemvendte så voldsomt mye spennende.

-Du snakker meg om superinnbytter!

I stedet var det Lars Arne Nilsen og Brann som gjorde et matchvinnende bytte. Azar Karadas kom inn og scoret etter omtrent sytten sekunder på banen. Du snakker meg om superinnbytter! Han snur kamper for oss igjen og igjen og igjen. Se bare: I de 17(!) siste seriekampene han har scoret, har Brann vunnet! Han har scoret i 24 forskjellige seriekamper for Brann – i 23 av dem har vi vunnet. I elleve seriekamper har han scoret som innbytter for Brann. Alle disse har vi vunnet! I ti av disse elleve kampene stod det uavgjort da han kom inn… I den ellevte stod det uavgjort da han scoret! Jeg hører en del argumenterer for at han bør få starte, men jeg for min del tror det er jokerrollen han passer best til.

Vel, kampen ebbet ut, Danskebåten la til kai – og vi smuglet tre deilige (og fortjente) poeng gjennom tollen. Ålesund – som var et mareritt for oss tidligere, har nå blitt et sted der vi oppnår resultater. Vi har faktisk tatt syv poeng på de siste tre seriekampene der – og medregnet hjemmekampene har vi fem seire og en uavgjort på de siste seks seriekampene mot dem.

De tre første kampene i år har gjerne vært slike som kanskje passer oss best: Kamper der man ikke forventer seier, men kan ha den defensive soliditeten som førsteprioritet. Hjemme mot Glimt på søndag blir det en kamp med en annen inngang (som det så fancy heter) enn de tre vi har hatt til nå.

For selv om Glimt for et øyeblikk er serieleder (de er vel neppe Norges Leicester?), så er de et av lagene vi bør kunne henvise til en plass bak oss. Og lag vi bør få bak oss, er lag vi så absolutt bør slå hjemme! Etter den gode starten vil det dessuten være mer forventninger til oss enn tidligere i år. Mot Glimt vil Brann for første gang i årets serie være favoritt. Hvordan takler vi å ikke lenger være underdogen som kan slå nedefra? Hvordan takler vi at det vil forventes at vi skal føre spillet og gå for å vinne kampen?

For øvrig: Dagens gledelige overraskelse på spillerfronten var Daniel Braaten. Devyer Vegas innhopp var også verd å nevne – i tillegg til opplagte Azar Karadas.

Publikum:

10013 tilskuere, men hjemmelagets egne fans utgjorde ikke femsifret denne gang heller. Vi var nemlig – i følge arrangøren – 181 Brann-supportere i Ålesund, og så mange har vi ikke vært der på mange år. Jeg er fornøyd med stemningen vi lagde, og det var antagelig et smart trekk å stille oss på øvre del av feltet hvor vi kom nærmere taket og fikk bedre akustikk. Media skrøt av at det var god gammel stemning på stadion. Jeg var ikke imponert. For øvrig hadde de en ironisk pompøs powerballade de spilte i pausen med flere sunnmørske kjendiser i god selvironisk stil om sitt eget folkeslag.

(Fortsetter under bildene)

^ Vi var ca 200 Brann-supportere i Ålesund. Her fra innmarsj. Fotos: Alexander Osdal

^ “Sammen for Sunnmøre”. Javel, men sammen med hvem? Hødd? Foto: Alexander Osdal

^ Stormen hadde vært nede i naustet og hentet nødbluss. Foto: Alexander Osdal

^Heldigvis hadde Lars Arne Nilsen kommet seg i garderoben da det kom en bil ut på plastgressflekken. Kunstgress er vel uansett ikke like digg å ligge på. Foto: Alexander Osdal

^ Glede glede glede. Etter kampslutt. Fotos: Alexander Osdal

Kampen:

1. omgang: -

04:15: Franck Boli får et innlegg fra venstre, men blir akkurat nok forstyrret til at han ikke får til en skikkelig avslutning fra syv meter.

05:05 – 1-0, PETER ORRY LARSEN: Peter Orry Larsen trekker inn mot midten og får all den tid han trenger til å skyte fra 23 meters skrått hold. Skuddet går såvidt via Piotr Leciejewski og inn i nærmeste hjørne.

10:10: Erik Huseklepp kommer til innlegg fra venstre, men innlegget går gjennom hele feltet.

11:35: Edwin Gyasi forsker et skudd fra skrått hold ved sekstenmeteren, men det blokkeres.

13:40: Amin Nouri kommer seg til dødlinjen og får lagt høyt inn, men Andreas Lie snapper ballen foran Mads Hvilsom.

16:10: Sivert Heltne Nilsen rager høyest på en corner, men headingen fra seks meter går ufarlig langt utenfor mål.

19:35: Daniel Braaten mottar et langt fremspill fra Heltne Nilsen rett utenfor sekstenmeteren og skyter fra fjorten meter. Det blir blokkert av Mikkel Kirkeskov.

23:05: Nouri med et innlegg, men det går helt inn til keeper.

24:00; gult kort, AaFK: Edwin Gyasi for å sparke vekk ballen.

26.00: Huseklepp kommer stormende inn i feltet, men blir til slutt stoppet.

27:25: Litt kaotisk inne i feltet etter en AaFK-corner når Demidov sender ballen rett opp i luften – og til slutt får Franck Boli headet fra seks meters skrått hold, men ganske ufarlig og over mål.

30:35: Vadim Demidov er høyest på en Remi Johansen-corner og header like utenfor fra syv meter.

32:30: Fredrik Haugen misser ballen på egen halvdel og hjemmelaget kontrer. Boli har skumle hensikter inne i feltet, men Ruben Kristiansen og Demidov rydder opp.

33:10: Orry Larsen kommer til heading fra siden av femmeteren på en corner, men Piotr redder greit.

34:30; gult kort: Peter Orry Larsen får kort for å sparke ballen vekk.

36:30: Nouri slår inn i feltet, men ballen går helt inn til keeper.

37:55: Nouri kommer til innlegg igjen, men det klareres.

39:30: Skummelt når Adam Örn Arnarson legger flatt inn i feltet og er nære på å treffe Orry Larsen.

40:15: Braaten med en fin finte ute på høyrekanten og skyter fra ti meters spiss vinkel – rett i keeper.

42:00; gult kort, Brann: Daniel Braaten for på ulovlig vis å hindre Arin Thrándarson i å få en overgangsmulighet.

43:25: Hvilsom velger å avslutte selv fra atten meter i stedet for å sende ut til Huseklepp til venstre for seg. Dansken skyter utenfor.

45:00 + 0:50: Hvilsom header ufarlig inn til keeper fra syv meter.

45:00 + 1:00: Pause.

2. omgang: -

50:10: Braaten trekker innover og skyter fra skrått hold like utenfor feltet. Det går rett på keeper som har litt problemer med å holde skuddet, men holder ballen til slutt.

51:00: Gyasi tøffer seg litt med noen finter og skyter fra tyve meter, men det går til side for mål.

52:15; gult kort, Brann: Remi Johansen for felling av Vebjørn Hoff ute ved sidelinjen.

53:00: Huseklepp kommer til innlegg men Edvard Skagestad klarerer til corner.

54:20: Haugen slår et godt innlegg som Huseklepp er først på, men han får ikke til et skikkelig treff fra åtte meter når han slenger seg frem – og ballen går inn til keeper.

58:00; -> bytte Brann: Steffen Lie Skålevik inn for Mads Hvilsom.

58:54 – 1-1, REMI JOHANSEN: Nouri gir ballen til Johansen som fyrer løs fra mer enn 25 meter. Keeper ser ut til å ta skuddet, men klarer på mystisk vis å fomle ballen i mål. Reprisen viser at ballen flakker underveis. Angrepet startet hos Piotr, hadde fem trekk og tok 25 sekunder.

59:45; -> bytte AaFK: John Arne Riise inn for Vebjørn Hoff.

61:50: Kristiansen blokkerer inne i feltet.

63.25: Boli med et skudd fra 25 meters skrått hold, men Piotr redder greit.

64:10: Huseklepp tar i bruk Kristiansen som kommer på overlap og sistnevnte legger inn. Haugen forsøker å styre inn fra tolv meter, men det går et stykke utenfor.

68:50: Det skytes fra nærmere 30 meters skrått hold, men rolig inn til Piotr.

69:20: Piotr redder et farlig Gyasi-innlegg fra dødlinjen.

70:10; -> bytte AaFK: Mos inn for Edwin Gyasi

71:00: John Arne Riise med frispark fra 30 meter, men går via muren og til corner.

72:50; -> bytte Brann: Deyver Vega inn for Remi Johansen.

73:15: Nouri slår innlegg fra høyre og Skålevik header utenfor fra fem meter.

74:35: Haugen får skutt fra like utenfor sekstenmeterhjørnet, men keeper tar det enkelt.

75:20: John Arne Riise skyter utenfor fra 25 meter.

76:05: Vega forsker et vipp-skudd fra tyve meters skrått hold, men det blir for enkelt for keeper.

77:10: Vega slår et godt frispark og Demidov header i mål fra tolv meter. Det blir dessverre annullert for offside.

79:10: Bjørn Helge Riise skyter over fra 25 meter.

79:20; -> bytte AaFK: Marlinho inn for Franck Boli.

81:00: En Brann-kontring ender med at Huseklepp får ballen helt alene innenfor sekstenmeterhjørnet. Han skyter fra ti meters spiss vinkel, men ballen går via en oransjekledd og like utenfor lengste stolpe.

81:55; -> bytte Brann: Azar Karadas inn for Erik Huseklepp.

82:12 – 1-2, AZAR KARADAS: Eidaren gjør det etter 17 sekunder på banen! Han stuper inn Vegas corner fra tre meters hold.

83:45: Karadas forsøker en volley på innlegg fra Haugen. Avslutningen fra tolv meter går høyt over.

87:40: Heltne Nilsen skyter høyt over fra 25 meter etter at keeper Lie hadde bokset vekk et godt Vega-frispark.

90:00 + 0:15; gult kort, Brann: Ruben Kristiansen for å sparke ballen vekk.

90:00 + 3:00: Vi har vunnet!

-

KAMPFAKTA: (kilde: brann.no)

Aalesund – Brann 1-2 (1-0)

3. serierunde Tippeligaen. Color Line Stadion. 10.013 tilskuere. Dommer: Tom Harald Hagen, Grue IL. Gult kort: Edwin Gyasi og Peter Orry Larsen, Aalesund. Daniel Braaten, Remi Johansen og Ruben Kristiansen, Brann.

1-0: Peter Orry Larsen (6.)
1-1: Remi Johansen (59.)
1-2: Azar Karadas (83.)

Brann (4-3-3): Piotr Leciejewski – Amin Nouri, Vadim Demidov, Bismar Acosta, Ruben Kristiansen – Remi Johansen (Deyver Vega fra 73.), Sivert Heltne Nilsen, Fredrik Haugen – Daniel Braaten, Mads Hvilsom (Steffen Lie Skålevik fra 58.), Erik Huseklepp (Azar Karadas fra 83.).

Aalesund (4-4-2): Andreas Lie – Adam Arnarson, Edvard Skagestad, Oddbjørn Lie, Mikkel Kirkeskov – Edwin Gyasi (Mustafa Abdellaoue fra 71.), Vebjørn Hoff (John Arne Riise fra 60.), Bjørn Helge Riise, Aron Thrandarson – Peter Orry Larsen, Franck Boli (Marlinho fra 80.).

-

Kampstatistikk:

Sjanser (VG): 6-3 til Brann
Sjanser (BT): 7-3 til Brann
Ballbesittelse (Opta): 50-50
Avslutninger: (Opta) 19-11 til Brann
Avslutninger: (NTB) 10-7 til Brann
Avslutninger på mål (Opta): 9-3 til Brann
Avslutninger på mål (NTB): 5-2 til Brann
Avslutninger innenfor sekstenmeteren (egne tall): 10-3 til Brann

-

Kuriosa:

  • Dette var første gang siden bortekampen mot Strømmen 30. august i fjor at vi snudde underläge til seier i en seriekamp. I eliteserien var det første gang siden 24. august 2013 da vi slo Odd 3-1 at vi klarte det.
  • Brann har sluppet inn mål i ni strake bortekamper i eliteserien. Sist vi holdt nullen borte i eliteserien var da vi slo Viking 2-0 7. juli 2014.
  • Vi skal ikke lenger tilbake enn til 2013 for å finne sist vi hadde en like bra eller bedre serieåpning. Den gang stod vi med seks poeng etter tre kamper, men da hadde to av kampene vært på hjemmebane. Sist vi hadde en like bra åpning – hvor av to kamper borte, var i 2006 da vi også stod med fem poeng etter tre kamper.
  • Sist vi tok fire poeng på de to første bortekampene var i 2011 da vi slo LSK 4-1 og spilte 3-3 mot Haugesund.
  • Sist vi stod ubeseiret etter tre serierunder var i gullesesongen 2007 (3-0-0).
  • Dette var ikke bare vår første eliteserieseier siden 9. november 2014, men også første gang siden den gang at Brann vant en seriekamp der motstanderen var Langoddsen-favoritt.
  • Brann har nå fem eliteseriekamper på rad uten tap (3-2-0).

-

Brann mot AaFK innbyrdes på øverste nivå:

Branns tall først

Sted Ka S-U-T Målf. Po.
Bergen 10 7-2-1 16-7 23p
Ålesund 11 3-2-6 14-22 11p
Totalt 21 10-4-7 30-29 34p
  • Brann hadde før søndag holdt nullen i fire strake seriekamper mot AaFK. Sist vi slapp inn mål mot dem i serien var da vi vant 2-1 på Stadion 22. juli 2012.
  • Brann har nå seks strake seriekamper mot AaFK uten tap (5-1-0). Forrige tap mot dem kom 20. mai 2012 da vi tapte 0-2 i Ålesund.
  • Brann har nå tatt syv poeng på de tre siste bortekampene i serien mot AaFK.

-

Spillerstatistikk:

Tallene indikerer spilleminutter i hver kamp.
Tykke tall = startet kamp
Tall i parantes = antall mål i kampen
Gult = Gult kort i kampen
Rødt = Rødt kort i kampen

Acos Barm Braa Demi Grøn Hata Haug Horw
Gods b 90 90 61 90 89
Odd h 90 80 71 90 90
Aale b 90 90 90 90
Totalt 270 170 222 270 0 0 269 0
Kamp 3 2 3 3 0 0 3 0
Startet 3 2 3 3 0 0 3 0
Mål 0 0 0 0 0 0 0 0
Gule 0 0 1 1 0 0 0 0
2 gule 0 0 0 0 0 0 0 0
Dir. rød 0 0 0 0 0 0 0 0
Acos Barm Braa Demi Grøn Hata Haug Horw

-

Huse Hvil Joha Kara Kris Lars Leci Nils
Gods b 89 (1) 90 1 90 1 90 90
Odd h 83 90 10 7 90 90 90
Aale b 82 57 72 (1) 8 (1) 90 90 90
Totalt 254 237 82 16 270 1 270 270
Kamp 3 3 2 3 3 1 3 3
Startet 3 3 1 0 3 0 3 3
Mål 1 0 1 1 0 0 0 0
Gule 0 0 1 0 1 0 0 0
2 gule 0 0 0 0 0 0 0 0
Dir. rød 0 0 0 0 0 0 0 0
Huse Hvil Joha Kara Kris Lars Leci Nils

-

Nouri Orlo Pett Roti Skaa Skål Veva Vega
Gods b 90 29 (1)
Odd h 90 19
Aale b 90 33 18
Totalt 270 29 0 0 0 52 0 18
Kamp 3 1 0 0 0 2 0 1
Startet 3 0 0 0 0 0 0 0
Mål 0 1 0 0 0 0 0 0
Gule 0 0 0 0 0 1 0 0
2 gule 0 0 0 0 0 0 0 0
Dir. rød 0 0 0 0 0 0 0 0
Nour Orlo Pett Roti Skaa Skål Veva Vega

Linker:

BA om kampen
BT om kampen
VG om kampen
Dagbladet om kampen
TV2 om kampen
NRK om kampen
Brann.no om kampen
Sunnmørsposten om kampen
AaFKs hjemmeside om kampen

Vist 1651 ganger. Følges av 1 person.
Annonse

Nye bilder