Oppgaven som ble for stor

Dette var vel intet sjokk
Tre i mål før de fikk nok
Dette ble til slutt for tøft
Onsdag trenger Brann et løft

Brann hang med i spillet lenge
Folk med målteft kan vi trenge
RBK, de hadde det
Derfor fikk de puttet tre

-
“Det bergenserne aldri vil forstå er at Brann er et ganske middels fotballag” skrev Dagbladets kommentator Morten Pedersen i forkant av Branns oppgjør mot Rosenborg. Men det rikspressen og andre folk annetstedsfra aldri kommer til å forstå, er at det slett ikke er slik i Bergen at folk tror Brann er et topplag. Det hele er en tåpelig myte. Pølsevev. Visvas. Snikksnakk.

Selv etter den gode starten var det ingen i Bergen som snakket om gull, røkelse, myrra eller annet edelt snop. Jeg har ikke hørt en kjeft nevne noe sånt. Bergen har ikke tatt av, selv om en del fordomsfulle floskeljournalister liker å fremstille bergensere som selvgode og naive idioter.

Det var forsåvidt ingen som hadde noen overdreven tro på å hente noe med seg hjem fra Trondheim heller, selv om Lars Arne Nilsen med glimt i øyet visstnok sa vi skulle til Lerkendal for å rundspille RBK. Vi visste selvsagt godt at RBK var storfavoritt og at denne oppgaven ville bli meget tøff. Og at rundspilling av seriemesterne var urealistisk.

Og oppgaven i Trøndelag ble for tøff for Brann-laget som noe overraskende (og i motsetning til RBK) hadde gått ubeseiret gjennom de fire første rundene. Brann hang lenge noenlunde med mot laget som hadde 23-4-0 på de 27 foregående seriekampene hjemme i bartebyen, men utover i andre omgang ble nivåforskjellen mer synlig.

Åtte poeng etter fem runder – med det programmet vi har hatt i starten, er likevel mer enn vi hadde våget å håpe på før sesongen. Etter gullsesongen 2007 har det bare hendt én gang at vi har hatt flere poeng enn i år etter fem runder. Det var i 2013, men da hadde vi hatt tre hjemmekamper. I år har vi hatt tre bortekamper – og vi har hatt tre kamper mot lag som av de aller fleste har blitt tippet topp fire. Selv i den overraskende 2011-sesongen hvor vi endte på fjerdeplass, hadde vi ett poeng mindre (og en hjemmekamp mer) etter femte runde. Ja, ikke engang i fjor da vi spilte i 1.divisjon, hadde vi flere poeng etter fem kamper enn i år.

Men til tross for gode resultater i starten, visste vi jo at kampen på Lerkendal kanskje ville bli i tøffeste laget. Og det ble den. Til slutt ble sifrene litt store. Vi hadde få sjanser, men bl.a. Sivert Heltne Nilsen sin var gigantisk. Der kunne vi fått 1-1. Det kunne kanskje gitt et annet utfall, men samtidig er det vanskelig å stå imot RBK-maskineriet på Lerkendal i nitti minutter. Det er ikke sikkert det hadde hjulpet så mye. Da Yann-Erik de Lanlay lurte vekk tre Brann-spillere og lempet inn 2-0, var løpet selvsagt kjørt. Vi har kommet tilbake i kamper før i år, men alle skjønte jo at dette ville bli i overkant tøft å hente inn. Til slutt fikk vi da også 0-3 i fleisen da Bismar Acosta laget straffe. Da ble sifrene litt småstygge, selv om vi av egen erfaring utmerket godt vet hvor stygt det faktisk kan bli på Lerkendal… For øvrig tapte vi 0-3 på Lerkendal også i gullsesongen 2007. (Nei, det betyr ikke at jeg tror det blir gull i år).

PS! Nevnte Dagbladet-kommentator skrev også om hvordan RBK – med ti førstevalg ute – enkelt hadde vunnet 3-0 over “Åfjord fra nivå fire” (men som faktisk spiller på nivå FEM – og rykket ned fra nivå fire med fem poeng på 26 kamper i fjor), mens Brann – med ni førstevalg ute – røk for Førde fra nivå tre (altså 2.div.). Joda, han har rett i at Branns stall ikke er bred nok til å kunne feie over Førde med reservene – og at RBKs stall er mye bredere og bedre, men å spesifikt bruke Branns og RBKs cupprestasjoner i uken som bevis for nivåforskjellen blir jo noe søkt. Sist gang Brann var så heldige å møte et lag fra Åfjords nivå i cupen, vant vi 14-0… (RBK tok ikke ledelsen mot 4.divisjonslaget Åfjord før i det 56. minutt – vi snakker om en motstander som tapte både 1-12, 0-12, 2-10, 1-9 og 0-9 i fjor). Og at Nilsen muligens overvurderte egne reserver (eventuelt undervurdere Førde) foran onsdagens kamp, trenger ikke Pedersen ta til inntekt for at bergensere generelt er mer selvgode enn vi er. (LAN er jo tross alt fra Sotra… :-p) Å undervurdere andredivisjonslag og stille med for svekket lag mot slike, er heller ikke noe særbergensk fenomen.

-

Publikum:

Vel 18800 hjemmelag-sympatisører møtte opp for å se gullfavoritten mot selveste oss. 30 år med suksess har åpenbart skapt en sterk merkevare i Trøndelag, men med lørdagskamp drar de nok også en del av dem som holder med klubben andre steder i landet også. RBKs supportergjeng er en tragedie å høre på. Selv om klubben deres har vunnet omtrent det som er i tre tiår, er regjerende mestere, storfavoritt til gull i år – og for sikkerhets skyld også serieledere, så er melodiene til Kjernen monotone og mollstemte. De høres ut som om de er i begravelse, og man får ikke følelsen av at de er glade. Halvparten er bare innholdsløs lalling, og de repeterer gladelig de samme to-tre linjene om og om igjen i ti minutter. Selv når de scorer, jubler de bare noen sekunder før de fortsetter på den samme triste melodien de holdt på med.

Selv var vi ca 500 i rødt på bortefeltet. Det er det meste vi har vært på Lerkendal på mange år. Det ble ikke noe særlig trøkk fra oss. En stor andel var antagelig studenter og andre hordalendinger som bor i området. De aller fleste tilreisende fra supportermiljøet stod helt nede ved banen hvor det er lang avstand til taket og lang avstand til dem som stod øverst på bortefeltet. Dermed forsvant lyden bare ut i luften. Men vi kan slå fast at lørdag er en god dag for mobilisering til bortefeltet i Trondheim.

(Fortsetter under bildene)

Ballongdans på Lerkendal. Foto: Alexander Osdal

Luften gikk ut av ballongene, luften gikk ut av Brann. Vi har tapt 0-3 og gisper etter luft. Foto: Alexander Osdal

-
Kampen:

- 1. omgang: -

04:45 André Hansen er ute og snapper foran Jakob Orlov.

09:10: Vadim Demidov rydder opp når Yann-Erik de Lanlay får en skummel sjanse etter å ha lurt av Amin Nouri.

12:50: Pål André Helland bommer på ballen åtte meter fra mål etter et innlegg fra de Lanlay.

23:25: Daniel Braaten misser med et tilbakspill. Matthías Vilhjálmsson får muligheten alene med Piotr Leciejewski, men polakken kommer ut og redder avslutningen fra ti meters skrått hold.

24:30: Det chippes frem mot Vilhjálmsson som forsøker seg på en småakrobatisk avslutning fra ni meter, men han mislykkes og Piotr får forstyrret ham nok til at den settes utenfor.

28:40 Nouri og Braaten gjør et glimrende forarbeid på høyresiden, så slår sistnevnte ballen ut til Fredrik Haugen som skyter rett på keeper fra fjorten meter.

30:30: De Lanlay får ballen på ti meters skrått hold og fyrer av, og skuddet går like over.

33:05 Deyver Vega med en avslutning fra sytten meter som ikke er særlig futt i. Markkryperen triller inn til keeper.

34:00: Et godt Helland-frispark går over Brann-forsvaret og havner hos en umarkert Vilhjálmson som på direkten skyter fra syv meter, men Piotr redder.

35:50 – 1-0, MATTHÍAS VILHJÁLMSSON: På seks meter dukker Vilhjálmsson opp mellom Acosta og Nouri, og header innlegget fra Jonas Svensson inn i lengste hjørne.

37:10: Brann kontrer, Vega får ballen ute på høyresiden og trekker innover mot midten før han skyter med venstrefoten fra 22 meter. Det går en meter utenfor lengste stolpe.

38:15: Fredrik Midtsjø avslutter fra ti meters spiss vinkel, men går greit inn til Piotr.

45:00 + 1:05: Huseklepp legger inn, men RBK får klarert før Orlov når den med hodet.

45:00 + 1:05: Pause

- 2. omgang: -

45:50: Vega skyter fra 20 meter, og Hansen må slå til corner.

46:30: Hansen holder på å slå en Vega-corner inn i eget mål, og fra tre meter klarer Heltne Nilsen å sette ballen utenfor nærmeste stolpe. Ballen kom nok litt for raskt på ham der, men likevel…

48:50: Et innlegg når nesten Orlov foran mål.

51:45: Vi henger ikke med i dette angrepet som avsluttes med at Svensson legger på tvers til Mike Jensen som skyter over fra syv meter og blank goal.

56:25: Jensen skyter fra tyve meter, via Demidov og til corner.

60:00: Helland skyter et frispark over og utenfor fra 25 meter.

63:10: Lerkendal vil ha straffe når Acosta vinner en duell mot Midtsjø som går i bakken. I grenseland.

64:40; -> bytte Brann: Mads Hvilsom inn for Erik Huseklepp

68:10 – 2-0, YANN-ERIK DE LANLAY: De Lanlay holder lekestue på vår høyreside og lurer både Vega, Nouri og Heltne Nilsen før han avslutter fra fem meter innenfor sekstenmeterhjørnet. Skuddet går i nærmeste hjørne.

71:15 Vega kommer til avslutning fra syv meters spiss vinkel. Ballen treffer Hvilsom på tre meter og holder på å trille i mål, men det er uansett korrekt avvinket for offside på dansken.

74:15; -> bytte RBK: Magnus Stamnestrø inn for Fredrik Midtsjø.

74:40: Et Helland-frispark header Tore Reginiussen utenfor fra tre meter.

76:40: Helland skyter et frispark fra nitten meter over.

77:30: Ruben Kristiansen slår inn i feltet og Hvilsom forsøker å heade fra syv meter, men får ikke skikkelig treff. Keeper Hansen tar den enkelt.

78:00: Helland forsøker å bryste ned inne i feltet, men ballen går bare inn til Piotr.

79:00; -> bytte Brann: Azar Karadas inn for Deyver Vega.

79:15; -> bytte Brann: Kristoffer Barmen inn for Jakob Orlov.

80:00: Demidov med en fin krosser til Braaten på høyresiden. Han kommer til innlegg, men Hansen snapper det i duell med Hvilsom.

87:30; -> bytte RBK: Elbasan Rashani inn for Yann-Erik de Lanlay.

88:10; gult kort, Brann: Azar Karadas for høy støvel mot Svensson.

89:30: Rashani skyter fra skrått hold like utenfor sekstenmeteren – på innsiden av stolpen og ut!

89:45: RBK får straffe når Acosta legger Jensen ned i feltet.

90:00 + 0:30 – 3-0, MIKE JENSEN: Jensen skyter ikke veldig langt til høyre, Piotr er på den, men ballen går inn.

90:00 + 3:25: På et frispark fra Haugen setter Demidov ballen utenfor fra fem meter.

90:00 + 3:25: Kampen er over.

-
Branns status etter fem runder siste ti sesonger:

År S-U-T Målf. +/- Po. Hjemmek.
2007 3-1-1 10-7 +3 10 p 3 k.
2008 2-1-2 7-6 +1 7 p 3 k.
2009 0-3-2 6-10 -4 3 p 2 k.
2010 1-1-3 8-13 -5 4 p 3 k.
2011 2-1-2 10-9 +1 7 p 3 k.
2012 1-0-4 7-10 -3 3 p 2 k.
2013 3-0-2 6-7 -1 9 p 3 k.
2014 1-1-3 6-11 -5 4 p 2 k.
2015 2-2-1 9-7 +2 8 p 1.div.
2016 2-2-1 5-6 -1 8 p 2 k.

-

Brann mot RBK innbyrdes på øverste nivå:

Branns tall først

Sted Ka S-U-T Målf. Po.
Bergen 43 13-13-17 59-69 52p
Tr.heim 44 7-11-26 49-125 32p
Totalt 87 20-24-43 108-194 84p
  • På bortebane har Brann fire strake tap i serien mot RBK. Forrige gang vi ikke tapte der, var da vi vant 6-3 i 2011. Sist Brann tapte fire strake seriekamper på Lerkendal, var i perioden 1989-1992.
  • RBK har scoret mot oss i de tretten siste seriekampene. Sist vi holdt nullen mot dem var i 2008 da vi spilte 0-0 på Stadion.
  • RBK har scoret mot oss i de ni siste seriekampene på Lerkendal. Sist vi holdt nullen der i seriekamp var i 2006 da vi spilte 0-0.

-

Kuriosa:

  • Dette var vårt første tap etter seks strake eliteseriekamper uten. Da snakker jeg om de to siste i 2014 og de fire første i 2016.

-

KAMPFAKTA: (kilde: brann.no)

Rosenborg – Brann 3-0 (1-0)

5. serierunde Tippeligaen. Lerkendal Stadion.19.399 tilskuere. Dommer: Trygve Kjensli, Nesodden IF. Gult kort: Azar Karadas, Brann.

1-0: Matthias Vilhjálmsson (36.)
2-0: Yann-Erik de Lanlay (69.)
3-0: Mike Jensen (str. 90.)

Rosenborg: André Hansen – Jonas Svensson, Holmar ôrn Eyjolfsson, Tore Reginiussen, Jørgen Skjelvik – Mike Jensen, Anders Konradsen, Fredrik Midtsjø (Stamnestrø fra 75.) – Pål André Helland, Matthias Vilhjalmsson, Yann-Erik de Lanlay (Elbasan Rashani fra 88.).

Brann (4-3-3-): Piotr Leciejewski – Amin Nouri, Vadim Demidov, Bismar Acosta, Ruben Kristiansen – Daniel Braaten, Sivert Heltne Nilsen, Fredrik Haugen – Deyver Vega (Azar Karadas fra 80.), Jakob Orlov (Kristoffer Barmen fra 80.), Erik Huseklepp (Mads Hvilsom fra 65.).

-
Kampstatistikk:

Sjanser: 10-3 til RBK (VG)
Avslutninger: 16-7 til RBK (Opta), 6-2 til RBK (NTB) De tallene til NTB må jo være feil…
Avslutninger på mål: 5-3 til RBK (Opta), 7-3 til RBK (NTB)
Avslutninger innenfor 16-meteren (mine tall): 9-4 til RBK
Ballbesittelse: 56 % til RBK (Opta)

-

SPILLERSTATISTIKK:

Tallene for hver kamp indikerer spilte minutter
Fete tall = startet kamp
Tall i parantes = mål scoret i kampen
Gult = gult kort
Rødt = rødt kort

Acos Barm Braa Demi Grøn Hata Haug Horw
Gods b 90 90 61 90 89
Odd h 90 80 71 90 90
Aale b 90 90 90 90
Glim h 90 90 90 75
Ros b 90 11 90 90 90
Totalt 450 181 402 450 0 0 434 0
Kamp 5 3 5 5 0 0 5 0
Startet 5 2 5 5 0 0 5 0
Mål 0 0 0 0 0 0 0 0
Gule 0 0 1 1 0 0 0 0
2 gule 0 0 0 0 0 0 0 0
Dir. rød 0 0 0 0 0 0 0 0
Acos Barm Braa Demi Grøn Hata Haug Horw

-

Huse Hvil Joha Kara Kris Lars Leci Nils
Gods b 89 (1) 90 1 90 1 90 90
Odd h 83 90 10 7 90 90 90
Aale b 82 57 72 (1) 8 (1) 90 90 90
Glim h 67 15 90 13 90 90
Ros b 64 26 11 90 90 90
Totalt 385 263 97 27 450 14 450 450
Kamp 5 4 3 4 5 2 5 5
Startet 5 3 1 0 5 0 5 5
Mål 1 0 1 1 0 0 0 0
Gule 0 0 1 1 1 0 0 0
2 gule 0 0 0 0 0 0 0 0
Dir. rød 0 0 0 0 0 0 0 0
Huse Hvil Joha Kara Kris Lars Leci Nils

-

Nouri Orlo Pett Roti Skaa Skål Veva Vega
Gods b 90 29 (1)
Odd h 90 19
Aale b 90 33 18
Glim h 90 90 (1) 23 77
Ros b 90 79 79
Totalt 450 198 0 0 75 0 174
Kamp 5 3 0 0 0 3 0 3
Startet 5 2 0 0 0 0 0 2
Mål 0 2 0 0 0 0 0 0
Gule 0 0 0 0 0 1 0 0
2 gule 0 0 0 0 0 0 0 0
Dir. rød 0 0 0 0 0 0 0 0
Nour Orlo Pett Roti Skaa Skål Veva Vega

-

-

Linker:

BA om kampen
BT om kampen
VG om kampen
Dagbladet om kampen
TV2 om kampen
NRK om kampen
Brann.no om kampen

Vist 2862 ganger. Følges av 2 personer.

Kommentarer

NB! En noe uheldig setningsoppbygging kunne kanskje få det til å høres ut som at Førde hadde ni mann ute mot Brann. Det hadde de neppe, og uansett var det Branns ni mann ute jeg mente… :-p

Grei analyse av en kamp der SKB ble noen hakk for små. Uansett, det jeg føler Brann primært trenger er en spiss som scorer mål. Hvilsom har vel ikke vist mye som tilsier at han skal bli en notorisk målgjører i rød drakt…
Dagbladet sine fotball journalister er udugelige! Jeg har boikottet de over laaaang tid da de uten unntak, etter min mening, bare skriver drit om både Brann og LFC.

Annonse

Nye bilder