Fortsetter å prestere

Svart-hvite lag har i år vært en mare
Så Sogndal sin drakt var et varsel om fare;
at dette ble krig mot vår nabo i nord,
og ingen har glemt resultatet i fjor

Vi rundspiller ikke, vi tar ikke gull,
men bak har vi tettet igjen noen hull.
Og kanskje vi klarer en plass over midten
I stedet for kaving i nervekjør-dritten

For forsvaret vårt, de har laget en mur
Så Piotr kan ta seg en velfortjent lur
Og Bismar og Fredrik er alt hva vi trenger
hvis Orlov og Hvilsom har scoringsangst lenger

-

Brann fortsetter å prestere. Nå også mot lag i hvite og svarte drakter. Fargeløse Førde og RBK var jo de eneste som virkelig hadde laget kvalm for oss i år…

Av årets syv seriekamper har det strengt tatt ikke vært noen der vi har fått dårligere poenguttelling enn vi realistisk kunne forvente på forhånd. Vi tapte i Trondheim, men det var vel i grunn ikke noen overraskelse mot gullfavoritten som i forkant hadde 23-4-0 på de siste 27 hjemmekampene i serien. Vi klarte “bare” uavgjort mot Godset og Odd, men det er jo to lag som er forventet i medaljestriden – og kamper der vel de færreste forventet noe mer av oss.

Hva så med Brann i den foreløpige medaljestriden? Vi ligger på fjerdeplass, og ikke helt uventet er RBK, MFK og Odd foran oss. Godset er poenget bak oss, og i det lange løp tror jeg også de vil sige forbi oss. Det er fremdeles disse fire – som “alle” tippet øverst før sesongen, jeg rangerer som de fire beste. De havner nok øverst til slutt.

Men er en femteplass utenkelig? Stabæk og VIF – som de fleste hadde tippet på øvre halvdel, vil være minst henholdsvis syv og åtte poeng bak oss etter denne runden. Kanskje så mye som ti og elleve.

Viking har vært gode på bortebane, men svake hjemme. Lillestrøm har bare én seier (men for den del også bare ett tap) før søndagens kamper. Slik vi har fremstått i starten (den poengmessig beste starten siden gullåret 2007) kan da ikke en femteplass være helt urealistisk å håpe på?

Men for all del; ting kan selvsagt snu. For ting forandrer seg fort i fotball. Og tross alt er vi fremdeles Brann. Ellers hadde jeg jo kalt bloggen noe annet enn Brannbloggen. Dessuten har vi kanskje vært litt heldige med poengfangsten så langt. Ikke det at vi har vunnet så mange direkte ufortjente poeng – det er ikke grove ran vi driver med (såpass skikkelige er vi), men det er ikke alle poengene vi har fått som har vært voldsomt fortjente eller etter overbevisende spill heller. Noen kamper som fort kunne bikket i vår disfavør, har endt med tellende fangst.

Defensivt er vi gode – og dette er første gang i eliten siden 2007 vi vinner en bortekamp og en hjemmekamp etter hverandre uten å slippe inn mål.

Offensivt må vi imidlertid kunne sies å ha vært ganske effektive denne sesongen. Det er det selvsagt positivt at vi er – vi husker jo hvordan det gikk i 2014 da vi ikke var det, men vi kommer til å slite den dagen uttellingen ikke er like bra. For vi skaper ikke voldsomt mye fremover. Det er ikke sprudlende angrepsfotball vi får se, selv om første omgang mot Glimt sitter igjen som et positivt minne. Men nedrykkstrid må det da være lov å håpe at vi skal slippe når vi kjemper og kriger, aldri gir opp, og har et såpass bra forsvar i bunn? Tar vi 21 poeng på de siste 23 kampene, skal vi være reddet. Det må da kunne gå greit?

Mot Sogndal ble det nok en slitekamp. Mye kriging og kynisme. På mange måter fikk epleplukkerne smake den sure nektaren de selv har brukt mot andre utallige ganger. Vi hadde ganske god defensiv kontroll. Sogndal kom ikke til mange sjanser. Giganten Bismar Acosta stanget inn en corner i det 25. minutt og Fredrik Haugen er åpenbart i scoringform med en ny scoring som innbytter – denne gang etter seks minutter på banen. Etter dette hadde Brann god kontroll og timeglasset ble tømt til fordel for tre poeng.

Nå skal vi ikke allerede nå begynne å bli kresne på underholdningen – vi må ikke glemme at vi er et nyopprykket lag som for halvannen måneds tid siden var en av de utpekte til å romstere rundt i nedrykkstriden. Vi skal selvsagt være sjeleglade for de poengene vi får og at vi foreløpig faktisk klarer å henge med i toppen til tross for de dystre forhåndstipsene. Poengene har tross alt førsteprioritet.

Meeeeeeen…. jeg håper vi med tiden får utviklet et bedre offensivt spill som kan begeistre det bergenske publikum. For tilskuertallet mot Sogndal (11628) – til tross for en god start og 850 tilreisende bortesupportere, var ikke bra nok. Det er tydelig at kynismen ikke fenger nok til at folk stormer til billettlukene.. .eller skal vi si…. billettsiden på brann.no. Skal vi fylle tribunene må vi på sikt klare å få til et mer underholdende og offensivt spill. Men foreløbig skal jeg være fornøyd bare vi får nok poeng til at nedrykkstrid kan utelukkes definitivt.

Publikum:

11628 tilskuere er ikke godt nok når ca 850 av dette er bortefans. Ganske merkelig at det skulle komme så få etter den gode starten. Det burde kommet flere når vi presterer så mye bedre enn forventet. Tilskuertallene burde jo øke klart fra første hjemmekamp da vi kun hadde ett poeng mot Godset som sportslig referansepunkt. Hvorfor var det så få mot Sogndal?

Svaret på gåten er antagelig at folk ser vi har vært litt heldige med poengfangsten og at folk ser at vi ikke spiller voldsomt underholdende fotball – selv om den ene omgangen mot Glimt var et unntak. Folk virker ikke å ha helt troen ennå på at vi skal kunne kjempe der oppe, så jeg tror vi en gang for alle kan gravlegge myten om at Bergen tar av og forventer gull etter noen seire. Andre fine bortforklaringer for oppmøtet kan være at det var kun et par grader og tendenser til snødrev i luften rundt kampstart, og at lørdagskamp gjerne ikke er ideelt for hyttefolket.

Mange vil sammenligne våre skuffende tall med RBKs gode tilskuertall i det siste, men vi skal faktisk ikke lenger tilbake enn til 2014 for å finne at et sølvvinnende RBK i seks hjemmekamper trakk færre tilskuere enn det vi gjorde mot Sogndal i helgen. De var nede i 10709 på det verste den gang.

Når det gjelder stemningen, så er det fremdeles litt avmålt på sittetribunen. På Store Stå var det innimellom bra, og gjennomgående bedre enn mot Glimt. Men vi burde kunne klare å få til en større supportergjeng i Bergen, og vi burde i større grad kunne dra med oss resten av Stadion. Tidligere var sittetribunene med på vekselrop og å reise seg på oppfordring fra Store Stå i det minste. Nå er de jo ikke med på noe som helst.

Sogndal-fansen fylte hele bortefeltet, men vi hørte dem strengt tatt ikke. Det var sikkert mange bergensbaserte sognestudenter og andre tilflyttere som ikke har den helt store kjennskapen til andre rop enn “Sogndal (klapp klapp klapp)”. Selve Saftkokaradn-gjengen får jo plass i en John Deere. I hvert fall hvis alle tar av seg Felleskjøpet-luene.

-

Branns syv første seriekamper siste ti sesonger:

År S-U-T Målf. +/- Po. Hjemmek. Sluttpl.
2007 4-2-1 15-11 +4 14 p 4 hjemmek. 1.pl.
2008 3-2-2 10-11 -1 11 p 4 hjemmek. 8.pl.
2009 2-3-2 11-11 +0 9 p 3 hjemmek. 5.pl.
2010 1-2-4 9-17 -8 5 p 4 hjemmek. 13.pl.
2011 4-1-2 14-10 +4 13 p 4 hjemmek. 4.pl.
2012 1-1-5 8-12 -4 4 p 4 hjemmek. 6.pl.
2013 4-0-3 9-10 -1 12 p 4 hjemmek. 8.pl.
2014 1-2-4 8-15 -7 5 p 3 hjemmek. 14.pl.
2015 3-3-1 10-7 +3 12 p 1.divisjon Opprykk
2016 4-2-1 8-6 +2 14 p 3 hjemmek. ?

-

Poengfangsten til bunnlagene:

Tabellen under viser poengfangsten etter syv runder for de lagene som til slutt har endt på de tre siste plassene. Statistikken gjelder for årene etter serien ble utvidet til 16 lag:

År 14.pl. 15.pl. 16.pl.
2009 FFK 8 p Glimt 5 p Lyn 7 p
2010 Hønef. 3 p Kongs. 4 p Sande. 4 p
2011 Sogn. 5 p Start 9 p S08 10 p
2012 Ulf 11 p FFK 5 p Stab. 1 p
2013 S08 10 p TIL 10 p Hønef. 6 p
2014 Brann 5 p Sognd. 4p Ulf 5 p
2015 Start 8 p Mjønd. 9 p Sande. 6 p

Med våre 14 poeng (og da også fire av syv kamper borte), skulle vi altså ligge bra an til å unngå nedrykk. Ingen har nemlig rykket ned eller kommet på kvalik med mer enn elleve poeng etter syv runder.

-

Sluttplasseringen til lag som har hatt 14 poeng etter 7 runder:

År Lag med 14 p Sluttpl. Hjemmek.
2009 ingen - - To lag med 12 p, ble nr. 8-9
2010 AaFK nr. 4 4 hjemmek.
2011 ingen - - Fem lag med 13 p, ble nr. 2-12
2012 ingen - - VIF med 13 p ble nr. 8
2013 AaFK nr. 4 4 hjemmek.
2014 ingen - - VIF med 13 p ble nr. 6
2015 ingen - - MFK med 13 p ble nr. 6

Det har altså bare hendt to ganger siden utvidelsen til 16 lag at noen har hatt nøyaktig 14 poeng etter syv kamper. Begge gangene var det AaFK, og begge gangene ble de til slutt nr. 4.

(Fortsetter under bildene)

^ Som det heter i sangen: Pyro, flagg og sang. Her fra innmarsjen. Fotos: Alexander Osdal

^ Kokkalele. Snikmegafonisering ved keepertrener Dan Riisnes. Foto: Alexander Osdal

-

Kampen:

1. omgang: -

03:40: Ole Amund Sveen kommer til avslutning fra 20 meter. Den går via Kasper Skaanes og til corner.

07:50: Kasper Skaanes skyter fra 20 meter, men skuddet blokkeres og spretter inn til keeper Mathias Dyngeland.

10:10: I Fredrik Haugens benketilværelse er det Ruben Kristiansen som slår frispark. Det gjør han høyt inn i feltet og Dyngeland må bokse.

12:15 Kristiansen slår et innlegg fra venstre som går gjennom hele feltet til Skaanes på motsatt. Han legger ut til Amin Nouri som grunnet et dårlig mottak ikke får kommet til innlegg.

13:25: Hannu Patronen slår et høyt og langt frispark, Mahatma Otoo header videre, men Piotr tar ballen før Kristian Fardal Opseth når frem.

14:50: Nouri og Skaanes samarbeider fint på høyrekanten, men sistnevtes stikker i bakrommet var det ingen i rødt som var forberedt på, og ballen ruller ut over dødlinjen.

17:35: Opseth med et frispark fra 25 meters skrått hold som går like utenfor lengste stolpe.

20:10: Bjørn Inge Utvik slår langt frem, men Vadim Demidov får klarert.

20:55: Flipperspill i feltet og ballen treffer Acosta som setter ballen utenfor eget mål fra tre meters hold.

21:25: Ny Sogndal-corner, Babacar Sarr avslutter med hælen fra ti meters spiss vinkel, Daniel Braaten header vekk og etter hvert får Sogndal kommet seg til ny avslutning når Rune Bolseth sender ballen inn mot bakerste hvor Utvik header over fra syv meters skrått hold.

Det hadde vært mest Sogndal i det siste.

23:00: Fint spill av Brann når Nouri sender en stikker til Braaten som legger flatt inn foran mål, men Sogndal får klarert til corner før ballen når frem til Mads Hvilsom.

23:42 – 1-0, BISMAR ACOSTA: En corner fra høyre ved Kristiansen blir slått mot bakerste hvor Acosta rager til værs på femmeteren og header såvidt via Taijo Teniste og i lengste hjørne.

28:45: Sveen skyter fra over 25 meter og laaaangt utenfor.

30:05: Nouri sender ballen ut til Hvilsom på venstresiden. Dansken tråkler seg inn i feltet før han skyter like utenfor fra femten meters skrått hold.

31:15: Sumo-opptakene (nei jeg skriver ikke kampreferatet før jeg ser kampen om igjen i opptak) viser at Lars Arne Nilsen kaster jakken. Nå ypper strilen enten til bråk, eller så skal han innpå.

32:20: Etter et innkast forsøker Sveen seg med en avslutning fra 20 meter, men Acosta får hodet på det og ballen går til værs. Vi får til slutt klarert.

35:10: Kristiansen med et frispark fra langt hold som går helt inn i fanget på Dyngeland.

38:55: Sogndal får frispark fra 23 meter. Skuddet fra Opseth går rett til Piotr Leciejewski.

45:00 + 2:00: Pause.

2. omgang: -

45:00; -> bytte Brann: Fredrik Haugen inn for Kasper Skaanes

45:00; -> bytte Sogndal: Magnus Pedersen inn for Bjørn Inge Utvik

50:38 – 2-0, FREDRIK HAUGEN: Et flott Brann-angrep! Det begynner med at Nouri bryter en Sogndal-pasning femten meter inn på vår egen halvdel. Han fosser fremover og sender videre til Braaten som er på løp på høyresiden. Sistnevnte legger ut 45 grader til Haugen når han nærmer seg dødlinjen. Haugen mottar ballen fem meter innenfor sekstenmeteren, velger å gå på utsiden av Patronen før han avslutter fra like utenfor femmeterhjørnet. Skuddet går inn i lengste hjørne. Vakkert! Angrepet hadde tre spillere involvert og tok tolv sekunder.

52:35: Christian Psyché avvinkes for offside når Piotr uansett kommer ut og snapper ballen foran ham.

58:10: Corner fra Kristiansen som går mot første stolpe, Hvilsom hælflikker den videre, Haugen header fra seks meter, og på bakerste – tre meter fra mål – forsøker Acosta på noe akrobatisk som går via Psyché og til corner.

61:30: Patronen klarerer et Nouri-innlegg til corner.

62:00: Haugen slår corneren, Hvilsom flikker den videre og Demidov skyter over fra elleve meter.

63:10: Sogndal får et innlegg fra vår høyreside og Gilbert Koomson sniker seg inn bak Kristiansen og er plutselig alene på åtte meter. Han handser, snur seg rundt og blir forstyrret av Hvilsom. Koomson avslutter like utenfor. Dommer så aldri den handsen for han pekte på femmeter.

64:15; -> bytte Brann: Jonas Grønner inn for Vadim Demidov.

64:40: Braaten rager høyest på et høyt og langt frispark fra Kristiansen, men får ikke skikkelig treff og headingen fra tolv meter går langt utenfor.

67:35: Patronen tar ballen fra Hvilsom når sistnevnte får et langt fremspill.

68:00: Orlov mottar et langt fremspill fra Braaten og kan avslutte selv fra tolv meter, men velger å sende i retning Hvilsom i stedet. Den pasningen var elendig, så Sogndal fikk ryddet opp.

69:30; -> bytte Sogndal: Eks Brann-spiller Eirik Birkelund inn for Rune Bolseth.

69:35; -> bytte Sogndal: Martin Ramsland inn for Gilbert Koomson.

71:45: Opseth skyter høøøyt over fra 25 meter.

74:45: Otoo får nesten en mulighet på femmeteren etter at Opseth vinner hodeduellen med Acosta, men Grønner ordner opp og gir til corner.

75:30: Lett kaotisk inne i Brann-feltet, men Sogndal får aldri kommet til avslutning.

81:30; -> bytte Brann: Azar Karadas inn for Jakob Orlov.

86:35: Opseth skyter fra 25 meters skrått hold, men ikke noe problem for Piotr.

90:00 + 3:05: Kampen er over.

-

Brann mot Sogndal innbyrdes i serien:

Branns tall først

Sted Ka S-U-T Målf. Po.
Bergen 17 13-2-2 40-14 41p
Sogndal 16 2-3-11 18-31 9p
Totalt 33 15-5-13 58-45 50p

-

Kuriosa:

  • Brann har fire strake hjemmekamper i eliteserien uten tap (3-1-0). Forrige hjemmetap i eliten kom 17. oktober 2014 da vi røk 1-2 for S08.
  • Nå har vi holdt nullen i to eliteseriekamper på rad. Sist Brann holdt nullen i to eliteseriekamper på rad var i april 2013 da vi slo både Viking og Odd 2-0 på Stadion. Sist vi klarte det når minst en av kampene var på bortebane, var i april/mai 2010 da vi slo Godset 4-0 på Stadion før vi fikk 0-0 mot Odd i Skien. Sist vi klarte å både vinne og holde nullen i to strake eliteseriekamper – hvorav en på bortebane, var i september 2007 da vi slo FFK 4-0 borte før vi slo Odd 4-0 på Stadion. I 1.divisjon klarte vi imidlertid å både vinne og holde nullen i to strake kamper da vi vant 1-0 i Kristiansund før vi slo Jerv 2-0 på Stadion.
  • Nå har vi vunnet to hjemmekamper på rad. Sist Brann vant to hjemmekamper på rad i eliten var da vi slo AaFK 8. august før vi slo RBK 17. august 2014.
  • Brann har holdt nullen i tre strake hjemmekamper. Sist Brann holdt nullen i tre hjemmekamper på rad i eliten var da vi klarte det i fem strake tidlig i 2013-sesongen.

-

KAMPFAKTA: (kilde: brann.no)

Brann – Sogndal (1-0)

1-0: Bismar Acosta (25.)
2-0: Fredrik Haugen (51.)

7. serierunde Tippeligaen. Brann Stadion. Dommer: Trond Ivar Døvle, Fjellhamar FK.

Brann (4-3-3): Piotr Leciejewski – Amin Nouri, Bismar Acosta, Vadim Demidov (k) (Jonas Grønner fra 65.), Ruben Kristiansen – Daniel Braaten, Sivert Heltne Nilsen, Kristoffer Barmen – Kasper Skaanes (Fredrik Haugen fra 46.), Jakob Orlov (Azar Karadas fra 80.), Mads Hvilsom.

Sogndal (4-4-2): Mattias Dyngeland – Taijo Teniste, Christoph Psyche, Hannu Patronen, Bjørn Inge Utvik (Magnus Pedersen fra 46.) – Gilbert Komsoon (Martin Ramsland fra 69.), Rune Bolseth (k) (Eirik Birkelund fra 69.), Babacar Sarr, Ole Amund Sveen – Kristian Opseth, Mahatma Otoo.

-

Kampstatistikk:

Sjanser: 4-2 (VG)
Avslutninger: 7-9 (Opta), 8-8 (NTB)
Avslutninger på mål: 3-1 (Opta), 4-2 (NTB)
Ballinnehav: 44 % til Brann (Opta)
Avslutninger innenfor 16-meteren: 6-2 (mine tall)

-

SPILLERSTATISTIKK:

Tallene for hver kamp indikerer spilte minutter
Fete tall = startet kamp
Tall i parantes = mål scoret i kampen
Gult = gult kort
Rødt = rødt kort

Acos Barm Braa Demi Grøn Hata Haug Horw
Gods b 90 90 61 90 89
Odd h 90 80 71 90 90
Aale b 90 90 90 90
Glim h 90 90 90 75
Ros b 90 11 90 90 90
Vik b 90 90 65 90 25 (1)
Sog h 90 (1) 90 90 64 26 45 (1)
Totalt 630 361 557 514 116 0 504 0
Kamp 7 5 7 6 2 0 7 0
Startet 7 4 7 6 1 0 5 0
Mål 1 0 0 0 0 0 2 0
Gule 0 0 1 1 1 0 0 0
2 gule 0 0 0 0 0 0 0 0
Dir. rød 0 0 0 0 0 0 0 0
Acos Barm Braa Demi Grøn Hata Haug Horw

-

Huse Hvil Joha Kara Kris Lars Leci Nils
Gods b 89 (1) 90 1 90 1 90 90
Odd h 83 90 10 7 90 90 90
Aale b 82 57 72 (1) 8 (1) 90 90 90
Glim h 67 15 90 13 90 90
Ros b 64 26 11 90 90 90
Vik b 17 90 90 90
Sog h 90 11 90 90 90
Totalt 402 353 97 38 630 14 630 630
Kamp 6 5 3 5 7 2 7 7
Startet 5 4 1 0 7 0 7 7
Mål 1 0 1 1 0 0 0 0
Gule 0 0 1 1 1 0 0 0
2 gule 0 0 0 0 0 0 0 0
Dir. rød 0 0 0 0 0 0 0 0
Huse Hvil Joha Kara Kris Lars Leci Nils

-

Nouri Orlo Pett Roti Skaa Skål Vega Veva
Gods b 90 29 (1)
Odd h 90 19
Aale b 90 33 18
Glim h 90 90 (1) 23 77
Ros b 90 79 79
Vik b 90 90 32 73 58
Sog h 90 79 45
Totalt 630 367 0 0 77 148 232 0
Kamp 7 5 0 0 2 4 4 0
Startet 7 4 0 0 1 1 3 0
Mål 0 2 0 0 0 0 0 0
Gule 0 0 0 0 0 1 1 0
2 gule 0 0 0 0 0 0 0 0
Dir. rød 0 0 0 0 0 0 0 0
Nour Orlo Pett Roti Skaa Skål Vega Veva

-

Linker:

BA om kampen
BT om kampen
VG om kampen
VGs livedekning
Dagbladet om kampen
TV2 om kampen
NRK om kampen
Brann.no om kampen

Vist 9509 ganger. Følges av 3 personer.

Kommentarer

Brann har funnet Drillo-oppskriften.

Noe av grunnen til at Brann ikke har flere på kamp er nok inngangsprisen Brann skal ha. I tillegg vises jo alle kamper på TV. De selger seerrettigheter der også. Ser heller ikke bort fra at noen reagerer og tar avstand fra det som skjer i idrettsforbundene og da spesielt fotballforbundet med urealistisk høye lønninger, reiseregninger osv….. Synes ut i fra forholdene det er overraskende mange som møter opp i Bergen.

Annonse

Nye bilder