Tangering av klubbrekorden

Hjemmekamp mot Stabæk – det ble seier som det skulle
Vi ligger greit på sjette – det er åtte opp til gullet
For en gangs skyld så var det også folksomt denne kvelden
Og Stabæk sitter fast som nesten jumbo på tabellen

Det var jo ingen orgie i sjanser og i mål
Det meste som vi skapte kokte stort sett bort i kål
Men Sivert Heltne Nilsen scoret målet som var nok
Og at vi ikke scoret fler, kom neppe som et sjokk

I mange år ble “seist’ne mai” poeng og ofte seier;
så tapte vi for Glimt, og Nest i fjor var kjipe greier
Nå vant vi og har gjeninnført den fine tradisjonen
med seiersglis fra SK Brann i hovedprosesjonen

-

Brann fortsetter å plukke poeng – og flest siden 2007 – i sesongen der de fleste forventet nedrykksstrid, og vi gjør det fremdeles med knappest mulig margin. Brann er enkle å tippe på på Oddsen. Det er bare å sette 1-0 til hjemmelaget uansett hvor Brann spiller. Det har nemlig endt slik i fire kamper på rad nå.

Det sprudler ikke, det er ikke festfotball, men det er effektivt. Å innkassere poeng er tross alt det viktigste, og det skal være bred internasjonal enighet i ulike forskningsmiljøer om at ett mål holder til tre poeng, så lenge man holder nullen bak.

Og det gjør vi stadig vekk. For bakover er det meget solid – i hvert fall på hjemmebane. Vi har holdt nullen i over halvparten av seriekampene (og den ene cupkampen) til nå, og vi har gått av banen i samtlige fem hjemmekamper uten baklengs. Fem strake Stadion-kamper i serien uten mål feil vei, er tangering av klubbrekorden fra tre år tilbake. Vi har jo faktisk ikke sluppet inn mål mot et eliteserielag på Stadion på halvannet år! Inklusive de siste 35 minuttene mot Sogndal i siste hjemmekamp 2014, har vi nå spilt 485 minutter eliteseriefotball på Stadion uten å slippe inn mål. Og da har jeg ikke engang tatt med overtidsminuttene. For ikke å snakke om alle minuttene mellom kampene…

Klarer vi å holde buret rent også mot formsterke Haugesund om to uker, klarer vi altså noe vi aldri har klart før; å holde nullen i seks strake seriekamper på Stadion. Det blir imidlertid en stor utfordring. Araberne fra Haugalandet er – sammen med kommende helgs motstander Molde, de som har scoret flest mål til nå i årets serie. De har scoret over dobbelt så mange mål som Brann. Forsvaret vårt vil antagelig bli satt på en solid prøve de to siste helgene før EM-pausen. Men enn så lenge kan vi skryte av at vi er det eneste laget som ikke har sluppet inn mål på hjemmebane i år.

Vi overbeviser ikke voldsomt – bortsett fra at vi nok en gang er solide defensivt, men vi vinner noenlunde fortjent til tross for at det ikke var et vell av sjanser fremover. For hva skapte vel Stabæk? De hadde en stor sjanse i starten da Ernest Asante tok forsvaret på farten, og de hadde et småskummelt langskudd fra Morten Skjønsberg som gikk på oversiden av tverrligger. Ellers hadde de vel ikke så mye å stille opp med.

Kampens eneste mål kom da Sivert Heltne Nilsen endelig fikk sin første nettkjenning i tellende kamp for oss. Den scoringen kom på en heading etter corner da andre omgang bare var et par minutter gammel. Etter det hadde vi i grunn ganske god kontroll på poengene som til slutt tikket inn på kontoen.

Hvis jeg skal kåre en “dagens Brann-spiller” etter 1-0-seieren mot Stabæk, tror jeg at jeg vil gå for Daniel Braaten. Han har til nå i år overrasket alle oss som fryktet han var over toppen for lengst.

PS! Til tross for sin dominans gjennom flere tiår, må vi helt tilbake til 1969 for å finne sist gang irriterende RBK klarte det Brann har klart i år; å holde nullen i de fem første hjemmekampene i en sesong på øverste nivå. Ikke engang i 1970 da trønderne tok sølv etter kun fem(!) baklengs på de atten serierundene, klarte de det. I år måtte de gi tapt mot slutten av kamp nummer fem etter null baklengs i de fire første hjemmekampene. For en taperklubb…

-

Situasjonen:

Vi fortsetter å ta poeng ut fra mitt budsjett til 35 poeng. Det er femte kamp på rad vi gjør det, så vi virker å ha langtidsparkert syv poeng foran planen. Vi har faktisk allerede tatt flere poeng etter elleve kamper enn jeg hadde budsjettert med etter seksten!

Med tyve poeng til nå, har kinesiske kulerammematematikere regnet ut av vi bare trenger femten poeng på de siste nitten kampene for å oppnå 35 poeng. Noe som i følge alle tarotkort, krystallkuler og håndflatemønstre skulle holde til eliteseriespill også i 2017. Men slik et knippe klubber i bunnen presterer for tiden, vil man antagelig redde seg med en lavere poengsum enn det også.

Det er tolv poeng ned til kvalik og det er tretten poeng til direkte nedrykk. I tillegg er det flere lag som er både ni og ti poeng bak oss. At vi skal klare å holde minst tre lag bak oss når vi takker for i år, ser jeg på som rimelig sannsynlig. Jeg er minst like sikker på at vi redder plassen, som jeg var på denne tiden i 2014…

Foran oss på tabellen er det fem lag. De fire øverste – RBK, Odd, MFK og Godset – hadde nok de fleste regnet med ville være der. At Haugesund skulle være foran oss, er forsåvidt ikke veldig sjokkerende ut fra hvor lite vi forventet av oss selv før sesongen. Men at de skulle ligge helt oppe på femteplass og (sammen med Molde) være laget som har scoret flest mål, er kanskje mer overraskende. Nei vi kan ikke ha haugesunderne så høyt oppe. Litt anstandig må de kunne oppføre seg. Burde vært regler mot sånt.

-

Kampen:

1. omgang: -

01:55: Amin Nouri slår fint frem til Fredrik Haugen som får ballen på siden av feltet, men får ikke skikkelig kontroll og ei heller kommet til avslutning. Ballen går inn til keeper Sayouba Mandé.

02:35: Det slås langt mot Jakob Orlov som går i bakken i en duell inne i feltet, men dommeren gjorde nok rett i å ikke blåse for noe.

02:50: Ernest Asante vinner ballen på midtstreken og fyker fremover før han – presset av Vadim Demidov – kommer til avslutning fra tolv meters noe skrått hold. Piotr Leciejewski redder med foten. Skummel sjanse der vi virkelig ble parkert på farten.

08:20: Mandé snapper ballen rett før Orlov får muligheten.

14:10: Nouri får stoppet ballen i siste liten når Luc Kassi forsøker å nå Moussa Njie inne i feltet.

15:40: Fredrik Haugen med en corner fra venstre som går mot nærmeste. Sivert Heltne Nilsen header fra femmeteren, og rett på keeper som redder på streken før de blå får klarert til ny corner. Dette var et forvarsel om hva vi skulle få se like etter pause…

19:30: Erik Huseklepp med litt driblerier nede ved dødlinjen, men det ender med utspark fra mål.

20:45: Daniel Braaten får såvidt lagt inn før ballen går ut over dødlinjen, men Mandé tar det.

25:40: Kristoffer Barmen skyter langt utenfor fra 25 meter.

28:25: Piotr holder på å gjøre det helt store når han klarerer rett i Demidov inne i feltet, men polakken får heldigvis tak på ballen igjen før Agon Mehmeti får tak i den. Her var det dårlig kommunikasjon.

30:10: Asante suser oppover langs vår venstreside igjen og legger inn via Ruben Kristiansen og utenfor motsatt stolpe. Dermed ble det corner.

31:10: Brann kontrer, men det går for seint. Til slutt slår Kristoffer Barmen høyt mot Braaten, men Mandé bokser vekk.

32:30: Nouri kaster langt fra høyre, Barmen header bakover fra syv meter, men ballen spretter inn til Mandé.

34:10; -> bytte, Stabæk: Jeppe Moe inn for Nicolai Næss.

35:15: Barmen og Kristiansen samarbeider fint ute på venstrekanten og sistnevnte legger inn mot nærmeste. Orlov header over fra syv meters skrått hold.

38:50: Mehmeti får tid til å snu seg og skyte fra skrått hold på sekstenmeterstreken, men skuddet går utenfor.

41:20: Haugen spiller igjennom Braaten, men Mandé kommer ut og forstyrrer ham nok til at Braaten setter ballen ut over dødlinjen.

44:20: Det slås inn i feltet, men vi kommer aldri til avslutning.

44:55: Kristiansen slår frispark fra høyre og høyt inn i feltet. Demidov kommer til heading fra ti meters skrått hold, det blir kaotisk inn i feltet, og så avblåses det. Demidov var i offside før headingen.

45:00 + 1:00: Pause

2. omgang: -

46:25: Nouri skyter fra minst 25 meter, via en Stabæk-spiller og til corner.

46:45 – 1-0, SIVERT HELTNE NILSEN: Så scorer han endelig sitt første Brann-mål. Haugen slår en corner fra venstre og skrur den innover. På fire meter rager sønnen til treneren høyest og header nesten midt i mål.

49:30: Brann presser nå, men kommer ikke til avslutning. I stedet blir det corner.

50:30: Kristiansen slår corneren mot bakerste hvor han finner Demidov som header like utenfor lengste stolpe fra seks meters skrått hold.

51:25; -> bytte Stabæk: Ohi Omoijuanfo kommer inn for Kamal Issah som gikk ut med skade for et minutt siden.

51:50: Brann med fint spill som ender med at Nouri slår ballen inn, men rett over mål.

55:00: Haugen med et avslutningforsøk omtrent ved sekstenmeteren som blokkeres umiddelbart.

58:10: Birger Meling skyter fra nesten helt ute på siden av straffefeltet, via egen spiller og utenfor andre siden av målet. Det mente dommeren kvalifiserte til corner…

58:50: Morten Skjønsberg skyter fra 25 meter og ballen dupper ned på oversiden av tverrligger.

66:15: Cole Grossman med frispark fra 25 meter – rett i muren.

66:40: Mehmeti vil ha straffe etter en duell med Heltne Nilsen inne i feltet, men dommeren så – ganske riktig – ikke noe å blåse for.

67:30: Huseklepp med dribleshow nede ved dødlinjen nok en gang – han blir tatt og får frispark.

68:50; -> bytte Brann: Steffen Lie Skålevik inn for Erik Huseklepp.

70:25: Det slås langt fremover mot Skålevik som har gått på løp helt fra langt inne på egen halvdel. Han får ballen inne i feltet, men Jeppe Moe får stoppet ham før han kommer til avslutning.

75:10; -> bytte Brann: Mads Hvilsom inn for Jakob Orlov.

76:00; -> bytte Stabæk: Alex Davey inn for Cole Grossman.

78:50: Braaten vinner ballen midt på Stabæks halvdel, kjemper seg helt inn i feltet og går over ende når han blir taklet av Daniel Granli. Ikke straffespark, mener dommeren. Det er mulig han hadde rett i det.

82:45; gult kort, Stabæk: Birger Meling for brytetak på Braaten.

83:30: Kristiansen slår et langt frispark fra høyresiden mot bakre, men ut over dødlinjen på motsatt side av målet.

87:40; -> bytte Brann: Remi Johansen inn for Kristoffer Barmen.

89:45: Asante slår mot bakerste hvor Njie vinner hodeduellen med Nouri, men headingen fra ti meter går fem meter utenfor nærmeste stolpe.

90:00 + 3:15: Skålevik kommer aldri til avslutning inne i feltet, og til slutt skyter Johansen fra 25 meter. Det går utenfor.

90:00 + 4:00: Kampen er slutt.

Publikum:

Nok en gang fullt hus og over 17000 på 16.mai. Faktisk var det det høyeste tilskuertallet vårt på en 16. mai siden 2008, og sjette 16. mai på rad med over 17000. Dermed har Brann fremdeles hatt over 17000 i minst én hjemmekamp hver sesong på 2000-tallet – inkludert fjoråret i feil divisjon. Bare så synd at en tredel av de som var der 16. mai, kommer til å være blåst bort neste gang mot Haugesund.

Stemningen var ok, og jeg syns trøkket fra et fullsatt Store Stå var bra. Megafon ble for første gang brukt – på en del av sangene som ble startet, og 16.mai (når det er folksomt) er det gjerne mindre bortkastet med megafon enn det er til vanlig når det står langt færre der. Normalt er det nemlig intet problem for resten av supportergjengen å høre dem som starter sangene. Vi er da ikke mange.

Men til tross for en større supportergjeng enn vanlig, kan jeg ikke si det var noen nevneverdig forskjell på trøkket i sangene som ble startet med megafon, kontra dem uten. Kanskje enkelte sanger nådde litt kjappere frem til dem som stod i utkanten, siden det kan være vanskeligere å få sangstarters stemme til å nå frem når det er så mye folk. Men til vanlig (med mindre folk på Store Stå) kan vi fint klare oss uten megafon, og heller holde på vårt flere tiår lange prinsipp om at vi er en “a cappella” gjeng som klarer oss uten hjelpemidler som megafon og tromme.

Man kan diskutere i evigheter om stemningen burde vært bedre, at andre lags supportere lager mer stemning, osv. Men jeg tror stemningen på Store Stå er mye mer avhengig av folks holdninger og lyst til å synge (helst høyt) – samt det som skjer på banen, enn om sangstarter har megafon eller ikke.

Dagens humorinnslag var de som begynte å synge “Og Steffen Lie é nydelig” på “Bergen by é nydelig”. Om han har Hansa-øl og daier, er imidlertid uklart.

(Fortsetter under bildene)

^ Tifo ved innmarsj til et for en gangs skyld fullt Stadion. Fotos: Alexander Osdal

^ I pausen forsøkte representanter fra byens buekorps å vekke Brann. Foto: Alexander Osdal

^ Brann har stått opp og kan feire tre nye poeng. Fotos: Alexander Osdal

-

Brann mot Stabæk innbyrdes i serien:

Branns tall først

Sted Ka S-U-T Målf. Po.
Bergen 19 10-5-4 47-24 35p
Bærum/Oslo 18 5-3-10 20-38 18p
Totalt 37 15-8-14 67-62 53p
 • Seieren på 16.mai gjorde at Brann nå står med flere seire enn tap mot Stabæk i serien.
 • Brann har scoret i de tolv siste seriekampene mot Stabæk. Sist vi ikke scoret mot dem var da vi tapte 0-3 på Nadderud i 2008.
 • Brann har scoret i alle de 19 hjemmekampene i serien mot Stabæk.
 • Brann hadde før årets kamp sluppet inn mål i de seks siste hjemmekampene i serien mot Stabæk. Sist vi holdt nullen mot dem på Stadion var da vi vant 3-0 i 2007.

Kuriosa:

 • Brann har vunnet fire hjemmekamper på rad i serien. Sist gang vi vant fire hjemmekamper på rad i eliteserien var i 2013 da vi vant alle de åtte første hjemmekampene.
 • Brann har scoret i fire hjemmekamper på rad i serien. Sist gang vi scoret i fire hjemmekamper på rad i eliteserien var i de fire siste i 2014.
 • Brann har holdt nullen bakover i fem hjemmekamper på rad. Sist – og eneste gang tidligere – vi har holdt nullen i fem hjemmekamper på rad i eliteserien var i 2013. Det er altså tangering av klubbrekorden.

-

Brann etter elleve kamper siste ti sesonger:

År S-U-T Målf. +/- Po. Hjemmek. Sluttpl.
2007 7-2-2 22-19 +3 23 p 6 hjemmek. 1.pl.
2008 4-4-3 16-17 -1 16 p 5 hjemmek. 8.pl.
2009 4-4-3 19-17 +2 16 p 5 hjemmek. 5.pl.
2010 2-3-6 14-20 -6 9 p 6 hjemmek. 13.pl.
2011 5-1-5 16-18 -2 16 p 5 hjemmek. 4.pl.
2012 4-1-6 19-17 +2 13 p 6 hjemmek. 6.pl.
2013 6-0-5 13-14 -1 18 p 6 hjemmek. 8.pl.
2014 2-2-7 13-22 -9 8 p 5 hjemmek. 14.pl.
2015 (4-5-2) (15-14) (+1) (17 p) 1.divisjon Opprykk
2016 6-2-3 10-8 +2 20 p 5 hjemmek. ?
 • Sist vi hadde så få scorede mål etter elleve runder, var da vi hadde syv i 1988.
 • Sist vi hadde så få baklengs etter elleve runder, var da vi hadde syv i 2006.
 • Sist vi hadde så få tap etter elleve runder i eliteserien, var i 2009.
 • Etter gullsesongen 2007 har det bare hendt én gang (i 2013 da vi hadde spilt en hjemmekamp mer) at vi har hatt så mange seire etter elleve runder.

-
KAMPFAKTA: (kilde: brann.no)

Brann – Stabæk 1-0 (0-0)

1-0: Sivert Heltne Nilsen (47.)

11. serierunde Tippeligaen. Brann Stadion. 17.686 tilskuere. Dommer: Svein Oddvar Moen, SK Haugar. Gult kort: Birger Meling, Stabæk.

Brann (4-3-3): Piotr Leciejewski – Amin Nouri, Vadim Demidov, Jonas Grønner, Ruben Kristiansen – Kristoffer Barmen (Remi Johansen fra 88.), Sivert Heltne Nilsen, Fredrik Haugen – Daniel Braaten, Jakob Orlov (Mads Hvilsom fra 75.), Erik Huseklepp (Steffen Lie Skålevik fra 69.).

Benken: Alex Horwath, Kristoffer Larsen, Steffen Lie Skålevik, Remi Johansen, Azar Karadas, Mads Hvilsom, Dani Hatakka.

Stabæk (4-2-3-1): Mande Sayouba – Daniel Granli, Morten Skjønsberg, Nicolai Næss (Jeppe Arctander-Moe fra 34.), Birger Meling – Kamal Issah (Ohi Omoijuanfo fra 52.), Cole Grossman – Ernest Asante, Luc Kassi, Moussa Nije – Agon Mehmeti.

Benken: Gurpreet Singh, Giorgi Gorozia, Eirik Haugstad, Alexander Davey, Jeppe Arctander-Moe, Shadrach Eghan, Ohi Omoijuanfo.

-

Kampstatistikk:

Sjanser: 3-2 til Brann (VG)
Avslutninger: 7-6 til Brann (Opta), 7-5 til Brann (NTB)
Avslutninger på mål: 2-1 til Brann (Opta), 3-1 til Brann (NTB)
Ballinnehav: 42 % til Brann (Opta)
Angrep med avslutninger innenfor 16-meteren: 5-4 til Brann (mine egne tall)

SPILLERSTATISTIKK:

Tallene for hver kamp indikerer spilte minutter
Fete tall = startet kamp
Tall i parantes = mål scoret i kampen
Gult = gult kort
Rødt = rødt kort

Acos Barm Braa Demi Grøn Hata Haug Horw
Gods b 90 90 61 90 89
Odd h 90 80 71 90 90
Aale b 90 90 90 90
Glim h 90 90 90 75
Ros b 90 11 90 90 90
Vik b 90 90 65 90 25 (1)
Sog h 90 (1) 90 90 64 26 45 (1)
Tro b 90 90 90 90
Star h 90 90 58 90 89
Lille b 90 90 90 90 85
Stab h 87 90 90 90 90
Totalt 900 628 885 874 206 0 858 0
Kamp 10 8 11 10 3 0 11 0
Startet 10 7 11 10 2 0 9 0
Mål 1 0 0 0 0 0 2 0
Gule 3 0 1 2 1 0 1 0
2 gule 0 0 0 0 0 0 0 0
Dir. rød 0 0 0 0 0 0 0 0
Acos Barm Braa Demi Grøn Hata Haug Horw
-
Huse Hvil Joha Kara Kris Lars Leci Nils
Gods b 89 (1) 90 1 90 1 90 90
Odd h 83 90 10 7 90 90 90
Aale b 82 57 72 (1) 8 (1) 90 90 90
Glim h 67 15 90 13 90 90
Ros b 64 26 11 90 90 90
Vik b 17 90 90 90
Sog h 90 11 90 90 90
Tro b 45 70 20 90 45 90 90
Star h 18 90 32 90 1 90 90
Lille b 28 62 21 90 5 90 90
Stab h 68 16 3 90 90 90 (1)
Totalt 561 591 100 111 990 65 990 990
Kamp 10 9 4 8 11 5 11 11
Startet 7 7 1 0 11 0 11 11
Mål 1 0 1 1 0 0 0 1
Gule 0 1 1 1 1 0 0 1
2 gule 0 0 0 0 0 0 0 0
Dir. rød 0 0 0 0 0 0 0 0
Huse Hvil Joha Kara Kris Lars Leci Nils

Nouri Orlo Pett Roti Skaa Skål Vega Veva
Gods b 90 29 (1)
Odd h 90 19
Aale b 90 33 18
Glim h 90 90 (1) 23 77
Ros b 90 79 79
Vik b 90 90 32 73 58
Sog h 90 79 45
Tro b 90 45 45
Star h 90 72 (1)
Lille b 90 69
Stab h 90 74 22
Totalt 990 486 0 0 77 356 232 0
Kamp 11 7 0 0 2 8 4 0
Startet 11 6 0 0 1 3 3 0
Mål 0 2 0 0 0 1 0 0
Gule 0 0 0 0 0 1 1 0
2 gule 0 0 0 0 0 0 0 0
Dir. rød 0 0 0 0 0 0 0 0
Nour Orlo Pett Roti Skaa Skål Vega Veva

-

Linker:

BA om kampen
BT om kampen
VG om kampen
VGs livedekning
Dagbladet om kampen
TV2 om kampen
NRK om kampen
Brann.no om kampen

Vist 3163 ganger. Følges av 1 person.
Annonse

Nye bilder