Ekstreme Brann

Han kom fra Nest og Sotra, og på kreps har han blitt rik.
Da skjønner du at navnet, det é Steffen Skålevik.
Med mål igjen på Stadda, da é formen hans på gli’.
Men typisk nok når serien skal ha en måned fri.

Vi fikser tre poeng, og resultatet virker kjent;
vi scorer bare ett, mens mål imot é satt på vent.
For forsvarsspill med Nilsen, det har blitt en annen skål;
når ingen gjest på Stadda finner veien frem til mål.

Med seks helt uten baklengs, har vi no klart å tangere
en eldgammel rekord, men vi é grisk og vil ha mere
Så unngår vi at VIF kan lage kvalm og finne høl
i forsvaret til Brann, så har vi den rekorden sjøl!

-

1-0. Høres det kjent ut?

Lars Arne Nilsen har virkelig gjort forsvaret vårt solid. I hvert fall på hjemmebane. Seks Stadion-kamper; null baklengs. Bare Rosenborg anno 1969 har i norsk fotballhistorie klart tilsvarende i de seks første hjemmekampene i en sesong på øverste nivå. Klarer vi å holde tett bak også mot formsvake VIF 9. juli, har vi rekorden i antall hjemmekamper fra seriestart uten baklengsmål, helt alene. Og unngår vi i det minste scoring imot i de første 76 minuttene mot Oslos synkende skip, har vi i hvert fall rekorden i antall baklengsløse hjemmeminutter fra seriestart.

Men 9. juli er en stund til. I mellomtiden må vi nøye oss med tullekamper i EM, og at vi har satt ny klubbrekord – uavhengig av tidspunkt i sesongen – med seks strake hjemmekamper i den øverste serien uten mål imot.

En annen “rekord” (og man kan jo spørre seg om den er like flatterende) er at det er 40 år siden sist et lag med så få scoringer lå så høyt på tabellen etter tretten runder. I 1976 hadde nemlig RBK en sjetteplass til tross for bare ti scoringer (en mindre enn årets Brann) etter så mange seriekamper vi har spilt i år.

Videre må vi tilbake til 1988 for å finne sist gang Brann hadde så få mål etter tretten runder, og vi må til 1970 for å finne sist Brann hadde så få baklengs etter det antall kamper.

Brann er med andre ord nokså ekstreme både defensivt og offensivt. På godt og på vondt.

Første omgang var et gjesp og noe som kanskje ga idéen til et nytt sakte-tv-konsept. Det var ikke akkurat en sjanseorgie, og Nasjonal Vedkveld kan jeg levende forestille meg må ha vært ellevill action i forhold. Nå var jeg flåsete.

Haugesund hadde mye ball, men ingen av lagene gjorde så mye kreativt med den ballen før pause. Til andre omgang gjorde vi to bytter og det ble straks mer fart fremover. Fart liker vi – når det går rett vei, og det gjorde kjapt et utslag i scoringsprotokollen. For allerede etter fem minutter på banen satte Steffen Lie Skålevik inn 1-0 etter fint forarbeid av Amin Nouri.

Brann fortsatte å dominere en stund, men i den siste fjerdedelen av kampen ble vi presset lavere og Haugesund fikk noen sjanser til å knabbe med seg ett poeng. Men som fem ganger tidligere på Stadda i år, klarte vi å holde buret rent.

Det er klart for EM-pause og det skal ikke spilles seriefotball igjen før i juli. Til nå har Branns poengfangst vært over all forventning, men først og fremst grunnet godt forsvarsspill. Imidlertid gjør vi oss selv en bjørnetjeneste hvis vi ser oss blind på resultatene. For selv om det finnes eksempler på det motsatte i noen kamper, så mener jeg vi alt i alt kanskje har vært litt heldige. Noen vil sikkert hevde at det ikke er noe som heter flaks/uflaks i fotball, at man får som fortjent, og at gode lag har marginene med seg. Men jeg mener det vil være å lure seg selv. Det er mye tilfeldigheter i fotball. Og i år har tilfeldighetene vippet mer vår vei enn f.eks. i 2014. I år har vi hatt flyt – på Stadion i det minste.

Som jeg har sagt før; det er ikke det at vi har tatt så mange direkte ufortjente poeng, men flere av kampene vi har vunnet eller spilt uavgjort i, kunne fort endt med en dårligere poengfangst uten at det egentlig hadde vært noe særlig å si på det. Så kan man selvsagt si at det er en styrke å vinne jevne kamper – og spørre om vi har flyt fordi vi er gode, eller er gode fordi vi har flyt. Men at vi har tatt 23 poeng utelukkende på grunn av dyktighet, mener jeg imidlertid er å strekke det litt langt. Man skal aldri si aldri i fotball – men vi kan ikke ta flyten for gitt, og jeg er redd vi må opp på et noe høyere spillemessig nivå om vi skal opprettholde poengsnittet fra de tretten første kampene. For ikke glem at vi på bortebane resultatmessig har prestert klart dårligere i de tre siste kampene enn vi gjorde i de fire første.

En diskusjon om marginer eller ikke marginer, skal likevel ikke frata Lars Arne Nilsen og den defensive organiseringen en stor del av æren for at vi slipper inn så få mål, og plukker poeng jevnt og trutt. Under strilens ledelse har vi forbedret oss markant defensivt. Det er ingen tilfeldighet. Vi forsvarer oss med en helt annen kontroll og selvtillit nå. Og denne selvtilliten smitter gjerne over på de mer offensive spillerne våre som på hjemmebane heldigvis alltid klarer å få inn det ene målet som er nødvendig for å vinne, selv om vi ikke lager et vell av sjanser. Nå er grunnmuren bygget. Når plassen i divisjonen nå etter hvert skulle være trygg nok, er det på tide å bygge videre på byggverket og forbedre det offensive, slik at vi kan skape mer og øke sjansene for at vi også kan vinne kamper der vi måtte slippe inn mål. For de kampene vil komme – også på hjemmebane.

Imidlertid skal det sies at det offensive kanskje kan få en forbedring når Deyver Vega er tilbake. Han viste gode takter før han ble skadet. Men vi må ha flere strenger å spille på offensivt enn bare det.

Situasjonen:

Vi tar ferie, det er to runder til halvveis – og Brann har utrolig nok 23 poeng etter 13 kamper. Det er tolv poeng til kvalik og tretten poeng til direkte nedrykk. Veldig mye må gå galt om dette skal ende med kvalik eller nedrykk. Vi ligger fremdeles de samme syv poengene foran mitt budsjett til 35 poeng. Tolv poeng bør vi kunne klare å raske sammen på de siste sytten kampene. Fortsetter imidlertid bunnlagene i samme tralten som til nå, skal det holde med 26-27 poeng for å redde plassen. DET klarer vi…

Mer spennende er det kanskje å se oppover på tabellen. Vi har bare fem lag foran oss – og av dem er det bare MFK som har spilt like få hjemmekamper som oss. Det er kun ett eneste poeng opp til medalje og fire poeng opp til sølv. Nei, jeg tror ikke vi tar medalje, men likevel… Hvem hadde før sesongen trodd vi skulle være så nære medaljeplassene etter nesten halvspilt sesong?

Under er skjemaet til 35 poeng. De to første poengkolonnene viser det opprinnelige budsjettet fra før seriestart. De to siste viser faktisk poengfangst frem til nå – og revidert budsjett til 35 poeng (ut fra faktisk poengfangst) i kampene fremover.

Budsjett Budsj. totalt Faktisk Faktisk totalt
Godset b 0 p 0 p 1 p 1 p
Odd h 1 p 1 p 1 p 2 p
AaFK b 0 p 1 p 3 p 5 p
Glimt h 3 p 4 p 3 p 8 p
RBK b 0 p 4 p 0 p 8 p
Viking b 0 p 4 p 3 p 11 p
Sogndal h 3 p 7 p 3 p 14 p
TIL b 0 p 7 p 0 p 14 p
Start h 3 p 10 p 3 p 17 p
LSK b 0 p 10 p 0 p 17 p
Stabæk h 3 p 13 p 3 p 20 p
MFK b 0 p 13 p 0 p 20 p
Hauges. h 3 p 16 p 3 p 23 p
Revidert Rev. total
S08 b 1 p 17 p 0 p 23 p
VIF h 1 p 18 p 1 p 24 p
Stabæk b 1 p 19 p 1 p 25 p
AaFK h 3 p 22 p 3 p 28 p
Odd b 0 p 22 p 0 p 28 p
Godset h 1 p 23 p 0 p 28 p
VIF b 1 p 24 p 0 p 28 p
RBK h 0 p 24 p 0 p 28 p
Hauges. b 0 p 24 p 0 p 28 p
Viking h 1 p 25 p 1 p 29 p
Glimt b 0 p 25 p 0 p 29 p
TIL h 3 p 28 p 3 p 32 p
Sogndal b 0 p 28 p 0 p 32 p
LSK h 3 p 31 p 1 p 33 p
MFK h 0 p 31 p 0 p 33 p
Start b 1 p 32 p 1 p 34 p
S08 h 3 p 35 p 1 p 35 p

Det bør kunne gå dette…

(Fortsetter under bildene)

^ Det er ikke for folksomt på Stadion for tiden. Foto: Alexander Osdal

^ Men vi som går der, får i det minste tre poeng å juble for. Fotos: Alexander Osdal

-

Kampen:

- 1. omgang: -

05:15: Daniel Braaten får tilsynelatende en sjanse, men avvinkes for offside.

06:10: Ruben Kristiansen slår langt frem i bakrom mot Erik Huseklepp, men ballen spretter inn til keeper.

09:15: Haris Hajradinovic legger inn fra vår høyreside, men Jonas Grønner klarerer.

13:50: Kristiansen slår inn fra venstre og Kristoffer Barmen stusser innlegget videre fra skrått hold åtte meter fra mål. Headingen går like utenfor lengste stolpe.

15:25: Kristiansen skyter fra 25 meter, det går via en hvitkledd og til corner.

16:10 Kristiansen skrur corneren inn fra høyre. Sivert Heltne Nilsen header over fra åtte meter.

17:00: Torbjørn Agdestein kommer i løpsduell mot Vadim Demidov. Førstnevnte får avsluttet fra spiss vinkel, men skuddet fra vel ti meter går rett på Piotr.

24:30; gult kort, Brann: Fredrik Haugen for å spille ballen vekk når det blåses frispark.

29:05: Roy Miljeteig med skumle hensikter når han kommer seg forbi flere av våre, beveger seg inn i feltet og skyter fra femten meters skrått hold. Piotr redder.

30:05: Eirik Mæland slår inn fra vår høyreside, men det går langt bak mål.

31:30: Hajradinovic skyter fra innenfor sekstenmeterhjørnet, men rett i egen spiller.

36:20: Frispark fra 25 meter som Fredrik Haugen sender over mål.

38:30: Hajradinovic skyter fra mer enn 30 meter, men det går via Haugen og så får Brann klarert. Araberne vinner ballen tilbake og til slutt skyter fra Vegard Skjerve fra innsiden av sekstenmeterhjørnet, men via en spiller og høyt inn til Piotr.

40:00: Hajradinovic forsøker seg med noen finter før han skyter fra 25 meter. Det går like utenfor nærmeste stolpe.

41:40; gult kort, Brann: Daniel Braaten for å legge Kristoffer Haraldseid i bakken med en kroppstakling. Billig, men muligens som et resultat av flere muntlige advarsler.

42:25: Hajradinovic skyter utenfor fra 35 meter.

45:00: Pause

- 2. omgang: -

45:00; -> bytte Brann: Steffen Lie Skålevik inn for Erik Huseklepp.

45:00; -> bytte Brann: Kasper Skaanes inn for Fredrik Haugen.

46:10: Skaanes slår inn fra høyre, men Orlovs mottak er for dårlig og han kommer aldri til avslutning.

46:45: Kristiansen slår inn fra venstre, men Haugesund får klarert.

48:05: Skaanes forsøker å nå frem til Skålevik, men sistnevnte klarer ikke å ta imot fremspillet inne i feltet.

49:51 – 1-0, STEFFEN LIE SKÅLEVIK: Barmen slår en krosser til Nouri ute på høyrekanten. Han lurer av Hajradinovic og kommer til innlegg. Keeper er borti det, men returen setter Skålevik inn fra fire meter. Angrepet startet to meter inne på egen halvdel, tok 23 sekunder og totalt syv Brann-spillere var involvert.

55:35: Skaanes kommer seg til dødlinjen og sentrer til Nouri som er syv meter lenger ute på banen. Sistnevnte har med seg to mann inne foran mål, men velger å skyte fra ti meters nesten død vinkel. Keeper er helt nede ved stolpen og redder.

56:05: Barmen får ballen etter en klarering og skyter fra tretten meter, men via Anthony Izuchukwu og til corner. Ballen var for øvrig via hånden til Izuchukwu, men det ville muligens vært noe strengt å dømme straffe der.

56:55 Haugesund kontrer og Sondre Tronstad gir på tvers over til Agdestein som prøver å skyte fra tolv meter skrått hold, men det blir blokkert av Kristiansen og ballen går inn til Piotr.

59:35: Barmen forsøker å slå frem til Braaten, men det går helt inn til keeper.

60:45: Barmen slår flatt inn fra venstre, Braaten treffer ikke skikkelig på femmeteren og Haugesund header vekk nesten på streken.

63:30; -> bytte FKH: Kwame Karikari inn for Roy Miljeteig.

67:00: Sivert Heltne Nilsen slår langt frem mot Braaten i bakrommet, men sistnevnte klarer ikke å komme til avslutning inne i feltet. Imidlertid får han sendt ballen mot Skålevik som kolliderer med dommeren som står i veien. Dermed får ikke strilen nådd ballen tidsnok til å unngå at bortelaget får blokkert.

68:10: Filip Kiss skyter et par meter utenfor fra 23 meter.

69:30: Karikari får et innlegg fra høyre og header fra fem meter, men
får ikke skikkelig treff. Så forsøker Agdestein å skyte fra seks meters død vinkel, men det blokkeres av Braaten.

76:00: Haraldseid legger inn fra vår venstreside og er nære på å treffe Agdestein inne i femmeteren.

80:55: Hajradinovic med frispark fra 28 meter. Det går over.

82:10; -> bytte Brann: Azar Karadas inn for Jakob Orlov.

85:00: Piotr må bokse vekk en corner med skummel innoverskru.

86:35: Ny skummel corner fra FKH der ballen ligger og danser foran mål.

87:45: Skaanes kommer til innlegg fra dødlinjen og selv om han har god tid skyter Karadas på direkten fra ti meter. Det stoppes et par meter fra streken.

89:00: Skummelt innlegg fra vår venstreside, men vi får ryddet opp igjen.

89:40: På ny skummelt når Agdestein får komme til skuddmulighet fra tretten meter. Ballen går rett i hodet på Kristiansen som er heldig og sender ballen til corner.

90:00 + 0:40: En corner slås mot bakerste hvor Haraldseid skyter høyt over fra fjorten meters skrått hold.

90:00 + 1:10; gult kort, Brann: Piotr Leciejewski for uthaling av tiden. Ingen overraskelse at han gjorde det.

90:00 + 2:35: Kampen er over.

-

Publikum:

11 011 tilskuere er for dårlig når vi ligger såpass høyt som vi gjør. Spesielt når sikkert 600 av dette var FKH-supportere. Men jeg kan jo nok en gang skylde på at folk fremdeles ikke ser på Brann som en reell medaljekandidat, og at underholdningen ikke er god nok for noen tusen potensielle stadiongjengere som nå heller holder seg hjemme. Stemningen var for øvrig slapp. Det er ikke noen fest på tribunene heller.

Brann mot FKH innbyrdes i serien:

Branns tall først

Sted Ka S-U-T Målf. Po.
Bergen _9 5-2-2 13-11 17p
Haugesund _8 4-2-2 17-14 14p
Totalt 17 9-4-4 30-25 31p
  • Brann hadde før søndag tapt de to siste serieoppgjørene mot Haugesund på Stadion. Dette er også de to eneste hjemmetapene vi har mot dem i serien. Sist vi tok poeng mot dem hjemme var i 2012 da vi vant 3-2.
  • Brann hadde før søndag sluppet inn mål mot FKH i de seks siste seriekampene. Sist vi holdt nullen mot dem var da vi vant 1-0 på Stadion i 2011.

Kuriosa:

  • I ti seriekamper på rad har enten Brann eller motstanderen klart å holde nullen.
  • I syv seriekamper på rad har bortelaget i Branns kamper (hjemme som borte) gått målløse av banen og tapt.
  • Brann har fem strake hjemmeseire i serien. Sist vi klarte fem strake hjemmeseire i eliteserien var i 2013 da vi hadde åtte strake.
  • Brann har nå holdt nullen bak i seks strake seriekamper på Stadion. Det har aldri skjedd før.
  • Brann har både vunnet og holdt nullen i fem strake hjemmekamper i serien. Sist vi både vant og holdt nullen bak i fem strake hjemmekamper i serien, var i 2013.

-

Brann etter tolv kamper siste ti sesonger:

År S-U-T Målf. +/- Po. Hjemmek. Sluttpl.
2007 8-2-3 25-23 +2 26 p 7 hjemmek. 1.pl.
2008 5-5-3 21-19 +2 20 p 6 hjemmek. 8.pl.
2009 5-4-4 22-20 +2 19 p 6 hjemmek. 5.pl.
2010 2-4-7 15-23 -8 10 p 7 hjemmek. 13.pl.
2011 6-2-5 22-22 +0 20 p 6 hjemmek. 4.pl.
2012 5-1-7 21-20 +1 16 p 7 hjemmek. 6.pl.
2013 7-0-6 17-17 +0 21 p 7 hjemmek. 8.pl.
2014 2-2-9 15-27 -12 8 p 6 hjemmek. 14.pl.
2015 (5-5-3) (18-20) (-2) (20 p) (1.divisjon) Opprykk
2016 7-2-4 11-10 +1 23 p 6 hjemmek. ?
  • 11 mål er det minste vi har hatt etter 13 kamper siden vi bare hadde 9 mål i 1988.
  • 10 baklengs er det minste vi har hatt etter 13 kamper siden vi bare hadde 9 baklengs i 1970.

-

KAMPFAKTA: (kilde: brann.no)

Brann – Haugesund 1-0 (0-0)

1-0: Steffen Lie Skålevik (50.)

13. serierunde Tippeligaen. Brann Stadion.11.011 tilskuere. Dommer: Svein-Erik Edvartsen, Hamar IL. Gult kort: Fredrik Haugen, Daniel Braaten og Piotr Leciejewski, Brann.

Brann (4-3-3): Piotr Leciejewski – Amin Nouri, Jonas Grønner, Vadim Demidov (k), Ruben Kristiansen – Fredrik Haugen (Kasper Skaanes fra 46.), Sivert Heltne Nilsen, Kristoffer Barmen – Daniel Braaten, Jakob Orlov (Azar Karadas fra 82.) Erik Huseklepp (Steffen Lie Skålevik fra 46.).

Haugesund (3-5-2): Helge Valvatne Sandvik – Vegard Skjerve, Jude Izuchukwu Anthony, David Jonas Myrestam – Kristoffer Haraldseid, Eirik Vespestad Mæland, Filip Kiss (k), Sondre Tronstad, Haris Hajradinovic – Roy André Miljeteig (Kwame Karikari fra 65.), Torbjørn Agdestein.

-

Kampstatistikk:

Sjanser: 3-2 til Brann (VG), 3-2 til Brann (BT)
Avslutninger: 13-9 til FKH (Opta), 7-7 (NTB)
Avslutninger på mål: 2-1 til FKH (Opta), 2-2 (NTB)
Ballbesittelse: 42 % til Brann (Opta)
Angrep med avslutninger innenfor 16-meteren: 8-7 til FKH (mine egne tall)

-

SPILLERSTATISTIKK:

Tallene for hver kamp indikerer spilte minutter
Fete tall = startet kamp
Tall i parantes = mål scoret i kampen
Gult = gult kort
Rødt = rødt kort

Acos Barm Braa Demi Grøn Hata Haug Horw
Gods b 90 90 61 90 89
Odd h 90 80 71 90 90
Aale b 90 90 90 90
Glim h 90 90 90 75
Ros b 90 11 90 90 90
Vik b 90 90 65 90 25 (1)
Sog h 90 (1) 90 90 64 26 45 (1)
Tro b 90 90 90 90
Star h 90 90 58 90 89
Lille b 90 90 90 90 85
Stab h 87 90 90 90 90
Mol b 90 90 90 90 90
Hau h 90 90 90 90 45
Totalt 900 808 1065 1054 386 0 903 90
Kamp 10 10 13 12 5 0 12 1
Startet 10 9 13 12 4 0 10 1
Mål 1 0 0 0 0 0 2 0
Gule 3 1 2 2 1 0 2 0
2 gule 0 0 0 0 0 0 0 0
Dir. rød 0 0 0 0 0 0 0 0
Acos Barm Braa Demi Grøn Hata Haug Horw
-
Huse Hvil Joha Kara Kris Lars Leci Nils
Gods b 89 (1) 90 1 90 1 90 90
Odd h 83 90 10 7 90 90 90
Aale b 82 57 72 (1) 8 (1) 90 90 90
Glim h 67 15 90 13 90 90
Ros b 64 26 11 90 90 90
Vik b 17 90 90 90
Sog h 90 11 90 90 90
Tro b 45 70 20 90 45 90 90
Star h 18 90 32 90 1 90 90
Lille b 28 62 21 90 5 90 90
Stab h 68 16 3 90 90 90 (1)
Mol b 14 27 63 10 90 90
Hau h 45 9 90 90 90
Totalt 620 618 163 130 1170 65 1080 1170
Kamp 12 10 5 10 13 5 12 13
Startet 8 7 2 0 13 0 12 13
Mål 1 0 1 1 0 0 0 1
Gule 0 1 1 1 2 0 1 1
2 gule 0 0 0 0 0 0 0 0
Dir. rød 0 0 0 0 0 0 0 0
Huse Hvil Joha Kara Kris Lars Leci Nils
Nouri Orlo Pett Roti Skaa Skål Vega Veva
Gods b 90 29 (1)
Odd h 90 19
Aale b 90 33 18
Glim h 90 90 (1) 23 77
Ros b 90 79 79
Vik b 90 90 32 73 58
Sog h 90 79 45
Tro b 90 45 45
Star h 90 72 (1)
Lille b 90 69
Stab h 90 74 22
Mol b 90 80 76
Hau h 90 81 45 45 (1)
Totalt 1170 647 0 0 198 401 232 0
Kamp 13 9 0 0 4 9 4 0
Startet 13 8 0 0 2 3 3 0
Mål 0 2 0 0 0 2 0 0
Gule 0 0 0 0 0 1 1 0
2 gule 0 0 0 0 0 0 0 0
Dir. rød 0 0 0 0 0 0 0 0
Nour Orlo Pett Roti Skaa Skål Vega Veva

-

Linker:

BA om kampen
BT om kampen
VG om kampen
VGs livedekning
Dagbladet om kampen
TV2 om kampen
NRK om kampen
Brann.no om kampen

-

Vist 2146 ganger. Følges av 2 personer.

Kommentarer

Dersom Brann kan skaffe seg 10-12 poeng til i løpet av de neste 8-10 kampene, kan de gjerne slippe opp og kaste folk i angrep for min del.
Vi så hvordan det gikk med Norling da han prøvde å være “deilig” med omtrent samme mannskapet. Da ble våre helter fraløpt, oveløpt og rævkjørt i 2 ulike divisjoner.
Hvis det er det som skal til for å fylle Stadon til høsten, får vi vel tåle å tape 8 av de siste 10…

Ikke rettet spesielt mot deg, Osdal, tror vi er omtrent enige. Tenker på de enkelte med dårlig korttidshukommelse som mener LAN ikke er rette mann på Stadion.

Annonse

Nye bilder