Viser arkivet for oktober, 2016

Endelig medalje etter ni år!

Vi hadde håp om seier, men så scorer Robert Sandnes
Blant Brann-fansen det deppes og det sverges og det bannes;
så typisk Brann å tape mot et nedrykksjumbo-lag
Mens Odd får mål mot Sogndal, sølvet glipper vel i dag

Men Huse vil ha sølv, han få’kkje sånt i Haugesund
Han scorer med en perle, ja en edelsten i grunn
Vi tenker dette målet var det fineste i år
Og dette er et fint farvel før Huseklepp’en går

Men årets mål i Brann, det var det kun en liten stund
For Haugen sitt er like fint, ja finere i grunn
Og dermed er det hele snudd, og sølvplassen intakt
før Start får flere sjanser, i sin sene scoringsjakt

Det ender bra, og Brann får de poengene vi trenger
Vi ventet mange år, vi trenger ikke vente lenger;
for nå har vi medalje, etter flere magre år
Det comebacket til Brann, det er det ganske få som får:

I mai i tjue femten var vi Norges tjuefem.
Vi tapte for Levanger, Rikard Norling reiste hjem
Oktober tjue seksten er vi Norges nummer to
At dette skulle skje, er nesten ikke til å tro

For kanskje blir det sølv, og det blir uansett medalje
Men Sarpsborg blir en nøtt, det blir en veldig tøff batalje
Men viktigst for vår alles kjære sportsklubb, kjære venn:
At neste høst så skal vi til Europa League igjen!

-

Endelig! Etter åtte sesonger uten medaljer og ni år med venting, etter 0-3 for Mjøndalen og nedrykk, etter 1-4 i Levanger, etter niendeplass på nivå to etter ti runder i fjor, etter fire trenersparkinger siden gullet; Brann er ikke bare tilbake på øverste nivå. Vi er tilbake helt i TOPPEN av øverste nivå. For vi har tatt medalje – for første gang siden 2007!

En smått sensasjonell medalje av et nyopprykket lag som nesten alle forventet i nedrykksstriden. Og det kan bli sølv! Vi kan bli det beste laget bak seriemesteren som stiller i en helt annen klasse hva ressurser angår. (Og dessverre også sportslig). Med sølv vil vi endelig være tilbake der Norges (på mange måter) nest største klubb hører hjemme: Topp to i Norge.

Og medaljer er ikke bare bra for tilfredsstillelsen det er å ha prestert noe. De er ikke bare til pynt. For gode plasseringer gir også millionbeløp i rødmerkede Branns slunkne pengekasse. Og ikke minst: Vi skal for første gang siden høsten 2008 spille europacup igjen. Noe som kan føre til enda mer penger.

Snuoperasjonen Lars Arne Nilsen har utført, er enorm. Da han tok over Brann i slutten av mai 2015, var Brann Norges nr. 25. Sytten måneder senere er Brann nummer to. Og vi vil uansett ikke bli dårligere enn nummer tre denne sesongen. Hvem hadde trodd det da vi tapte 1-4 og sang selvironiske sanger i Levanger 26. mai 2015 om gull og superlag vi visstnok hadde på gang? Hvem hadde i det hele tatt trodd det i vår? Trodde vi engang på dette i sommer? Og tenk; vi ender foran Molde som etter den gode e-cup-innsatsen i vinter av mange ble regnet som RBKs største utfordrer til gullet. At vi skulle ende foran dem – og for den del minimum fem poeng foran medaljekandidat Godset, ville ingen trodd på for et halvt år siden.

Vi har hatt en del flyt og antagelig litt mer marginer med enn mot oss i år. Jeg skal innrømme det. Vi har vært både dyktige og heldige som har avgjort en del jevne kamper i vår favør. Men noe som handler om mye mer enn marginer, er den formidable forbedringen som har vært i forsvarsarbeidet. Etter 29 runder i nedrykksesongen, stod vi med 52 baklengs. I år etter 29 runder står vi med 26…. Det er halvparten det!

LAN har ikke bare gjort noe med forsvarsarbeidet spesielt, men også treningskulturen og holdningene generelt. Og nå har belønningen kommet – raskere enn noen hadde våget å håpe: Vi har tatt medalje!

Så gjenstår det for fremtiden å forbedre det offensive. For det trengs. Vi scorer for lite mål. Vi har f.eks. bare scoret to flere mål enn på samme tid i marerittsesongen 2014, der vi faktisk også hadde veldig dårlig uttelling. Dette får vi bruke vinteren til å forbedre. Og så blir det spennende om vi klarer å gjenskape medaljeprestasjonen neste år. Men først skal vi ta sølv neste helg!

PS! Seieren i Kristiansand gjorde at dette ble vår første sesong siden 2007 der vi unngikk å tape to seriekamper etter hverandre. Ikke engang i 1.divisjon unngikk vi det…

-

Kampen:

I første omgang skulle man tro Brann hadde bodd på samme hotell i Kristiansand som undertegnede, hvor det natt til søndag var evakuering fra 0200 til 0630 pga storbrann rett over gaten. For før pause virket nemlig ikke rødtrøyene spesielt våkne. Det var ingenting som tydet på at Brann hadde tatt tre ganger så mange poeng som tabelljumbo Start til da i sesongen. Det var ingenting som tydet på at Brann var det eneste av de to lagene som hadde noe å spille for. Start fikk dominere alt for mye og presse oss bakover. Sørlendingene mente seg også snytt for straffe og hadde en stor mulighet fem minutter før pause. Vi var heldige som holdt 0-0 til pause i Julius sin by.

Ved pause gjorde vi to bytter; Erik Huseklepp og Jakob Orlov kom inn for Deyver Vega og Steffen Lie Skålevik. Og det kom seg litt i andre omgang, men det var sørlendingene som scoret først – i det 66. minutt ved Robert Sandnes. Så typisk oss… Greit nok at ingen forventet walk-over og at Start har vært i noe som kunne minne om form i det siste. Men likevel; ligge an til tap for eliteseriens desidert svakeste lag – som ikke engang hadde noe å spille for… Oppgitte tanker romsterte i hodet. Her skulle det bli en skikkelig sur og grinete kampblogg!

Og selvsagt kom meldingene om ubeleilige scoringer på andre arenaer også. Joda, selvfølgelig skulle vi rote både sølv og kanskje også bronsen vekk. Nå som vi virkelig hadde sjansen til medalje. Dritt altså!

Men da våknet Brann. Og så kom det som kanskje var Erik Huseklepps avskjedsgave til oss (hvis ikke han har snekret sammen noe enda finere han har gjemt i garderobeskapet til neste uke): Et langskudd som duppet akkurat nok ned til at det gikk inn via tverrligger. Jadda!!! 1-1!!!

Vi tenkte vel alle at dette måtte være årets Brann-mål. Men da vi hadde tenkt litt på det, så fikk Kasper Skaanes en kjempesjanse til å snu kampen under ett minutt senere. Vår gamle venn Håkon Opdal reddet sørlendingene.

Da vi hadde tenkt ytterligere noen minutter på om vi hadde sett finere Brann-mål i år enn Huseklepps utligning, kom så Fredrik Haugen med et kanskje enda vakrere mål. Han tenkte vel at han ikke kunne prestere noe dårligere enn en som skal spille for Haugesund neste år, og klinket ballen i krysset fra skrått hold mange meter utenfor sekstenmeteren. En helt enorm scoring! 2-1!!!

Plutselig var vi i førersetet til sølv igjen. Jubelen stod i taket hos oss på bortetribunen. Men vi skulle selvsagt ikke ro dette i land uten dramatikk. Hjertefrekvensen skulle få kjørt seg også denne gangen, for Start hadde et par enorme muligheter til å ødelegge moroen på slutten.

Men da Piotr Leciejewski hadde somlet lenge nok, fant dommeren endelig ut at det var tid for å fløyte og peke mot garderobene. Vi hadde foretatt en snuoperasjon i vår andre kamp på rad, vi hadde slått Start 2-1, og vi hadde tatt medalje for første gang siden 2007 – og er fremdeles i førersetet til å ta sølv. Dessuten; vi var igjen kvalifisert for Europa! Solid feiring hos oss på bortetribunen…

Et skår i gleden var at Jonas Grønner og Daniel Braaten pådro seg karantene til den siste og avgjørende kampen neste helg. Spesielt førstnevntes fravær er ille, siden vi allerede har Bismar Acosta ute resten av sesongen.

-

Slik tar vi sølv:

Muligheten for sølv er god nå. Med et lite forbehold om målforskjellen, har vi det i våre egne hender. Og vi er vel knepen favoritt. S08 hjemme skal være noe enklere enn bortekamp mot et desperat kjempende TIL-lag i nedrykksfare. Norsk Tipping har også satt oddsen for Brann-seier på 1,65, mens Odd-seier i Tromsø ligger på 2,65.

Sølvmedaljene ordnes slik:

 • Hvis Brann vinner hjemme mot Sarpsborg, tar Brann sølv hvis Odd ikke vinner med mer enn to flere mål mot TIL (b) enn det Brann gjør mot S08. Med andre ord: Vinner Brann med ett mål mot S08, holder vi Odd bak oss selv om Odd skulle vinne med tre. Men vinner Odd da med fire, går de etter alle solemerker forbi på antall scorede mål, siden de har tre flere enn oss av den sorten.
 • Hvis Brann spiller uavgjort, tar Brann sølv hvis Odd ikke klarer mer enn max uavgjort. Da ender vi uansett foran på målforskjell.
 • Hvis Brann taper, tar Brann sølv hvis Odd taper og Brann ikke taper med mer enn to flere mål enn det Odd gjør. Med andre ord: Hvis Odd taper med ett mål, kan Brann tillate seg å tape med tre og likevel ta sølv. Taper Brann da med fire, vil Odd antagelig gå foran på flere scorede mål.
 • Skulle Brann og Odd ende dønn likt både i poeng og målforskjell, vil Brann ende foran på innbyrdes oppgjør siden vi slo dem i Skien og spilte uavgjort på Stadion. Den situasjonen vil f.eks. oppstå hvis Brann vinner 7-6 over S08 (og får 47-32 i målforskjell), mens Odd vinner 4-0 over TIL. En annen variant er at Brann taper 3-7 mens Odd taper 0-1. Da får begge 43-33 i målforskjell. Sannsynligheten for at dette skjer, er vel ikke veldig stor.

Bronse er selvsagt en kjempeprestasjon ut fra forventningene før sesongen og ikke minst med tanke på hvor vi var i fjor. Men etter å ha lagt på sølvplass en stund, vil det være en skuffelse om det ikke blir sølv nå. Jeg håper ikke spillerne er for fornøyde og mette med medalje og europacup som allerede er sikret – og allerede nå føler at målet er nådd, men er 100 % tent for å ta det sølvet på søndag og at de vil se på det som et nederlag om det nå “bare” blir bronse.

-

NB! Min neste blogg blir ikke på denne nettadressen. Origo, som bergen360.no – og da også Brannbloggen – er en del av, legges ned fra midnatt natt til 1. november. Fra da av vil det ikke være mulig å legge ut nye innlegg, redigere gamle innlegg eller legge ut kommentarer i kommentarfeltet. Imidlertid skal de gamle innleggene visstnok fremdeles ligge tilgjengelig for gjennomlesning som før. Hva som blir den nye nettadressen til min blogg, vet jeg ikke ennå. Men den vil fremdeles være å finne på forsiden til ba.no.

(Fortsetter under bildene)

^ Anslagsvis 300-400 Brann-supportere på Sør Arena – her ved innmarsj. Det var nesten flere bannere enn tilskuere på resten av stadion. Fotos: Alexander Osdal

^ Medaljen er i boks. Fotos: Alexander Osdal

-

Hendelsene:

- 1. omgang: -

02:20: Start har hatt ballen i begynnelsen og Dennis Antwi finter vekk Fredrik Haugen og skyter fra noen meter utenfor sekstenmeterhjørnet. Piotr Leciejewski redder skuddet som går rett på ham.

03:10: Brann angriper, men sliter med å komme til avslutning før Haugen skyter fra vel tyve meter. Det blokkeres inne i feltet.

04:25: Daniel Braaten kommer seg til innlegg ved dødlinjen, men innlegget er for dårlig og går over alle i feltet.

05:50 Erlend Segberg slår et frispark inn fra vår høyreside og på syv meter rager Alex DeJohn høyest og header over.

10:15: Espen Børufsen mottar et innlegg på kortenden av motsatt side av femmeteren, men sleiver ut.

13:05: Deyver Vega med en nydelig vipp over Børufsen og frem til Amin Nouri som får ballen nesten nede ved dødlinjen, men Børufsen kommer tilbake og sørger for at ballen går inn til Håkon Opdal.

16:40; gult kort, Start: Tapio Heikkilä mister ballen til Steffen Lie Skålevik på midten, og legger ham i bakken. Dommeren avventer fordelen, men blåser når den ikke lenger er der.

18:00: Vadim Demidov med en knallhard takling på Lars Jørgen Salvesen ved straffemerket. Start vil ha straffe, Salvesen blir liggende og vri seg, men dommeren var på vår side denne gang. Her kunne det blitt straffe mot oss, så her var vi litt heldige.

24:50: Salvesen kjemper til seg ballen og kommer seg fremover. Så skyter han fra 25 meter, men rett på Piotr.

26:20: Vega slår inn mot bakerste hvor Braaten slenger frem en fot foran Eirik Wichne på femmeteren, men ballen triller til side for mål. Så blir ballen plukket opp igjen ved dødlinjen av Skålevik som sender ut mot Kristoffer Barmen som er på femmeteren. Barmen går i bakken når han skubbes, men får ingenting. Falt kanskje litt lett der.

29:30 Salvesen får skutt fra skrått hold noen meter innenfor sekstenmeteren, men det blokkeres umiddelbart.

33:00: Haugen slår inn foran mål hvor Skålevik får hodet på ballen på ni meters hold og i duell med DeJohn, men den bare spretter inn til Opdal.

36:40: Braaten kommer seg til innlegg ved dødlinjen, men sleiver det ut.

37:30 Hollingen skyter fra 25 meter, men det blokkeres av Jonas Grønner inne i feltet.

39:50: Antwi forsøker å skyte fra 21 meter, men det blokkeres umiddelbart.

40:10: Start får en gedigen sjanse! Det slås langt inn i feltet, og der – på seks meters hold – får Salvesen stå fullstendig alene og avslutte på direkten. Piotr gjør en glimrende reaksjonsredning.

43:35: Segberg kommer til skudd fra ti-tolv meters ganske skrått hold, men Grønner blokkerer. Til siutt får Demidov klarert til corner.

45:00: Braaten med et innlegg fra venstre, som Opdal får bokset og tatt ballen igjen.

45:00 + 0:55: Pause.

- 2. omgang: -

45:00; -> bytte Brann: Jakob Orlov inn for Steffen Lie Skålevik
45:00; -> bytte Brann: Erik Huseklepp inn for Deyver Vega

46:30: Haugen med frispark fra venstre som slås inn i feltet og Sivert Heltne Nilsen rager høyest på ti meter og header langt utenfor.

52:25; gult kort, Brann: Daniel Braaten for takling på Segberg. Braaten må stå over siste kamp.

53:50: Erik Huseklepp spiller fint til Ruben Kristiansen som lurer av Robert Sandnes ved dødlinjen og legger inn. Innlegget går tvers gjennom feltet, men Orlov er nære på å treffe ballen foran mål.

54:10; gult kort, Brann: Jonas Grønner når legger Antwi i bakken ute ved sidelinjen.

55:00: Et frispark slås inn fra vår høyreside og på seks meter vinner Sandnes på hodet, men får ikke noe godt treff. Piotr fanger ballen, men blir så forstyrret av Barmen nede ved dødlinjen at han mister ballen til corner.

55:30: Corneren som slås er farlig og DeJohn header fra fire meter, men headingen blokkeres tilsynelatende av en egen spiller. Her er det nære på 1-0 til Start.

55:40: Brann kontrer direkte ved Huseklepp som har på seg Erik Wichne og Andreas Hollingen, og etter hvert kommer han seg inn i feltet. Til slutt skyter han fra tolv meters noe skrått hold, men via Hollingen og til corner.

61:20: Hollingen forsøker seg på et eller annet fra nærmere 30 meters skrått hold. Muligens et innlegg, men ballen går i hvert fall over alt og alle og ut på motsatt side av målet.

62:05: Brann vinner ballen på midten. Like utenfor feltet gir Orlov til høyre hvor han har med seg Haugen. Akkurat innenfor sekstenmeteren skyter Haugen, men det går over.

63:35: Start med et farlig innlegg foran mål, men heldigvis når ikke Antwi Børufsens innlegg.

64:00; -> bytte Brann: Kasper Skaanes inn for Kristoffer Barmen

64:50: Wichne får ballen på skrått hold inne i feltet. Han får lurt av Kristiansen og skutt fra tolv meter. Det går via en av våre og til corner.

65:56 – 1-0, ROBERT SANDNES: Corneren kommer og vi får ikke klarert skikkelig. Til slutt får Segberg lagt inn, vi får igjen ikke klarert, og det hele ender etter hvert med at det dyttes frem til Robert Sandnes som snur seg og skyter fra ti meter i mål.

67:00; -> bytte Start: Espen Hoff inn for Robert Sandnes

67:20: Huseklepp sender frem til Kristiansen som legger inn fra dødlinjen, men Start klarerer nesten ved nærmeste stolpe. Etter hvert header Kasper Skaanes inn igjen i feltet og er nære på å nå Braaten, men sistnevnte er i offside.

69:50: En enorm mulighet for Brann når Huseklepp kommer seg ned til dødlinjen og legger inn fra venstre. På to meters hold vinner Orlov duellen og får avsluttet, men rett i hånden til Opdal. Skaanes forsøker seg på returen, men den blokkeres umiddelbart.

70:47 – 1-1, ERIK HUSEKLEPP: Start forsøker å klarere, men Heltne Nilsen vinner en hodeduell og header til Huseklepp. Sandsligutten demper og legger an til skudd fra 25 meters relativt skrått hold. Det går inn såvidt via tverrligger i motsatt hjørne! For en scoring!

71:40: Og mindre enn et minutt etter scoringen, er Brann på ferde igjen når Haugen sender frem til Braaten på høyrekanten. Han får slengt frem en tå og gitt til Skaanes som skyter fra åtte meter, men Opdal er ute og gjør en beinparade.

Nå hadde Brann virkelig våknet og var nære på å snu kampen på under ett minutt.

72:20: Haugen slår høyt frem mot Braaten som demper på brystet og avslutter fra syv meter, men Opdal redder uten for store problemer.

73:00: Brann med sin fjerde sjanse på drøye to minutter nå. Skaanes gir til Huse på venstresiden, som i sin tur sender til Kristiansen i bakrom. Han avslutter fra femmeterhjørnet, men det blir blokkert i avslutningsøyeblikket til corner.

73:25; -> bytte Start: Gudmundur Kristjánsson inn for Andreas Hollingen.

74:10: Det slås langt frem mot Antwi. Nouri klarer ikke å få ballen vekk og Antwi får den tilbake. Så skyter han fra 25 meter. Det bokser Piotr, men når ballen igjen før det blir farlig.

75:10: Henrik Robstad er litt heldig inne i feltet og han får ballen med seg og til skudd fra noen meter utenfor femmeterhjørnet, men Demidov får blokkert til corner.

75:45: Kristjánsson forsøker seg fra 25 meter, men det blokkeres av Skaanes.

77:25 – 1-2, FREDRIK HAUGEN: Det kastes til Braaten som klarer å dempe ballen nesten helt ved dødlinjen. Han legger ut igjen til Haugen som roer ned før han dundrer til fra ganske skrått hold vel fem-seks meter utenfor sekstenmeteren. Skuddet er fantastisk og går heeelt oppe i motsatt kryss! For en scoring – igjen!

Angrepet begynte med et kast midt på Starts halvdel, varte i ni sekunder og hadde tre trekk.

80:30: Demidov header vekk et Start-innlegg fra vår høyreside.

82:20: Demidov header over fra syv meter på en corner fra høyre.

84:30; -> bytte Start: Lasse Sigurdsen inn for Eirik Wichne

84:40: Kristjánsson legger inn fra vår høyreside, men Grønner klarerer.

86:30: Vanvittig nære utligning når Segberg slår et frispark fra vår høyreside og Lasse Sigurdsen vinner i feltet og header fra fem meter. Rett i beina på Piotr som gir retur! På returen får ikke Start avsluttet og Kristiansen får ryddet opp. Sekunder etter slår Børufsen inn fra vår venstreside, men Demidov får headet ballen opp i luften. Etter hvert får Braaten headet den vekk. Segberg header inn igjen til Antwi som skyter fra sekstenmeterstreken, via Braaten og til corner.

87:25: Piotr bokser vekk et høyt Kristjánsson-innlegg.

Nå var det et massivt press mot oss.

90:00 + 2:20: Først header Demidov vekk et innlegg. Men så kommer Start tilbake og Lars Jørgen Salvesen slår et egentlig litt dårlig innlegg inn i feltet igjen. Det klarer Lasse Sigurdsen å få en fot på og sende videre til Heikkilä som klarer kunststykket å skyte over fra fem meter.

90:00 + 3:10: Antwi vinner duellen med Demidov og velger å skyte fra ganske skrått hold noen meter utenfor feltet. Det går langt utenfor lengste stolpe.

90:00 + 4:10: Kampen er over. Vi har tatt medalje!

-

Publikum: Rimelig tomt på Sør Arena. På bortetribunen var imidlertid oppmøtet bra. Jeg har ikke fått noe offisielt tall ennå, men vil anslå at vi var 3-400. Kanskje mer. Ok stemning. Medaljefeiring etter kampen.

-

Kuriosa:

 • Nå har vi tatt poeng i tre bortekamper på rad (2-1-0). Sist Brann tok poeng i tre bortekamper på rad i eliteserien var i den siste bortekampen 2014 og de to første da vi var tilbake i 2016. Utfall: 2-1-0 da også. I en og samme sesong var sist vi klarte poeng i tre bortekamper på rad i eliten i 2011 da vi slo Odd 3-2 før vi fikk 1-1 mot Stabæk og 2-2 mot Molde. I fjorårets 1.divisjon tok vi imidlertid poeng i åtte strake bortekamper.
 • Brann klarte heller ikke denne gang å holde nullen bak i to bortekamper på rad. Sist Brann holdt nullen bak i to strake bortekamper i eliteserien, var våren 2006 da vi klarte det i tre. I 1.divisjon i fjor klarte vi det i 24. runde mot Ranheim (0-0) og i 26. runde mot Kristiansund (1-0).
 • Brann endte opp med 18 poeng på bortebane i år. Det er det høyeste siden 2011 da vi også fikk 18, men det er bare to flere enn vi fikk i nedrykksåret 2014.
 • Vi fikk 18 bortemål i år. Det er det laveste siden vi fikk 17 i 2013. I nedrykksåret 2014 fikk vi 25.
 • Vi fikk 21 bortebaklengs i år. Det gir et snitt på 1,4 pr kamp, som er det laveste siden 1997.
 • 40 mål etter 29 runder, er bare to flere enn i nedrykksåret 2014.
 • 26 baklengs etter 29 runder, er det desidert minste vi har hatt etter at vi begynte å spille så mange kamper i 2009. Det nest laveste er 45 i 2013. I 2014 hadde vi 52. Antallet har altså halvert seg!
 • 51 poeng etter 29 runder er det meste vi har hatt etter at vi begynte å spille så mange kamper i 2009. Nest best er 2011 da vi hadde 48 – og også endte opp med 48 til slutt.

-

Brann mot Start innbyrdes i serien:

Branns tall først

Sted Ka S-U-T Målf. Po.
Bergen 32 17-6-9 54-42 57p
Kr.sand 32 8-9-15 36-48 33p
Totalt 64 25-15-24 90-90 90p
 • Veldig jevnt historisk mellom de to klubbene i serien, og denne seieren gjorde at vi havnet på pluss-siden igjen: 25 seire mot Starts 24. Målforskjellen er nå 90-90…
 • Brann har scoret i de fjorten siste seriekampene mot Start. Sist vi ikke scoret mot dem var da vi tapte 0-1 på Stadion i 2006.
 • Brann var før søndag uten seier på de fire siste bortekampene i serien mot Start (0-2-2). Forrige seier mot dem i Kristiansand var da vi vant 1-0 i 2009.
 • Brann har scoret i de tolv siste bortekampene i serien mot Start. Sist vi ikke scoret i Kristiansand, var da vi tapte 0-1 i 1995.
 • Brann har sluppet inn mål i de fem siste bortekampene i serien mot Start. Sist vi holdt nullen mot dem i Kristiansand, var da vi vant 1-0 i 2009.

-

KAMPFAKTA: (kilde: brann.no)

Start – Brann 1-2 (0-0)

1-0: Robert Johan Sandnes (67.)
1-1: Erik Huseklepp (72.)
1-2: Fredrik Haugen (78.)

29. serierunde Tippeligaen. Sparebanken Sør Arena. 4.524 tilskuere Dommer: Tom Harald Hagen, Grue IL. Gult kort: Tapio Olavi Heikkilä, Start og Jonas Grønner og Daniel Braaten, Brann.

Start (4-4-2): Håkon Opdal (k) – Henrik Robstad, Alexander Ray De John, Tapio Olavi Heikkilä, Eirik Wichne (Lasse Sigurdsen fra 85.)- Espen Fjone Børufsen, Andreas Hollingen (Gudmundur Kristjansson fra 74.), Erlend Segberg, Robert Johann Sandnes (Espen Hoff fra fra 67.) – Lars-Jørgen Salvesen, Dennis Agyare Antwi.

Brann (4-4-3): Piotr Leciejewski – Amin Nouri, Jonas Grønner, Vadim Demidov (k), Ruben Kristiansen – Fredrik Haugen, Sivert Heltne Nilsen, Kristoffer Barmen (Kasper Skaanes fra 64.) – Deyver Vega (Erik Huseklepp fra 46.), Steffen Lie Skålevik (Jakob Orlov fra 46.), Daniel Braaten.

-

Kampstatistikk:

Sjanser: 7-4 til Brann (BT), 9-6 til Start (VG) Så uenige kan man altså være…
Avslutninger: 10-8 til Start (VG), 12-10 til Start (NTB)
Avslutninger på mål: 5-3 til Start (VG), 6-4 til Start (NTB)
Angrep med avslutninger innenfor sekstenmeteren: 12-10 til Start (mine egna tall). 1. omgang: 5-2 til Start. 2. omgang: 8-7 til Brann.
Ballbesittelse: 50 % (VG)

-

Spillerstatistikk:

Tallene for hver kamp indikerer minutter spilt. Minuttene på inn-/utbyttede spillere kan avvike fra andre kilder, fordi en spiller som f.eks. blir byttet ut i det 67.min, i bloggen vil stå med 66 spilleminutter. (Han har jo uansett ikke spilt 67 hele minutter). Tilsvarende vil spilleren som kommer inn stå med 24 spilleminutter. Dette for at spillere som byttes inn i det 90. minutt ikke skal stå med 0 spilleminutter.
Fete tall indikerer startet kamp.
Tall i parantes er scoringer.
Gule tall betyr gult kort.
Røde tall betyr rødt kort.

Acos Barm Braa Børv Demi Grøn Hata Haug Horw
Gods b 90 90 61 90 89
Odd h 90 80 71 90 90
Aale b 90 90 90 90
Glim h 90 90 90 75
Ros b 90 11 90 90 90
Vik b 90 90 65 90 25 (1)
Sog h 90 (1) 90 90 64 26 45 (1)
Tro b 90 90 90 90
Star h 90 90 58 90 89
Lille b 90 90 90 90 85
Stab h 87 90 90 90 90
Mol b 90 90 90 90 90
Hau h 90 90 90 90 45
S08 b 90 90 90
VIF h 90 90 (1) 77 90
Stab b 90 90 57 90 90 14
Aale h 90 (1) 90 90 65 25 90
Odd b 90 82 90 90 (1) 90 (2)
Gods h 90 90 90 90 70
VIF b 90 45 (1) 62 90 45
Ros h 90 88 90 90
Hau b 90 (1) 90 90 90 86 90
Vik h 90 54 90 90 90
Glim b 90 73 (2) 90 90 90 90
Tro h 90 28 90 90 83
Sog b 31 90 90 55
Lille h 90 45 12 90 90 90
Mol h 90 90 90 90 82
Star b 63 90 90 90 90 (1)
Totalt 1741 1969 1990 220 2199 1186 90 2003 270
Kamp 20 24 25 4 25 15 1 26 3
Startet 20 23 25 2 25 12 1 22 3
Mål 2 5 0 0 1 0 0 5 0
Gule 5 5 5 0 6 3 0 5 0
2 gule 0 0 0 0 0 0 0 0 0
Dir. rød 1 0 0 0 0 0 0 0 0
Acos Barm Braa Børv Demi Grøn Hata Haug Horw
-
Huse Hvil Joha Kara Kris Lars Leci Nils
Gods b 89 (1) 90 1 90 1 90 90
Odd h 83 90 10 7 90 90 90
Aale b 82 57 72 (1) 8 (1) 90 90 90
Glim h 67 15 90 13 90 90
Ros b 64 26 11 90 90 90
Vik b 17 90 90 90
Sog h 90 11 90 90 90
Tro b 45 70 20 90 45 90 90
Star h 18 90 32 90 1 90 90
Lille b 28 62 21 90 5 90 90
Stab h 68 16 3 90 90 90 (1)
Mol b 14 27 63 10 90 90
Hau h 45 9 90 90 90
S08 b 16 11 11 90 90 90
VIF h 22 (1) 13 90 90 90
Stab b 33 33 (1) 90 90
Aale h 45 (1) 16 (2) 90 90 90 (1)
Odd b 27 90 90 90
Gods h 21 20 13 90 90
VIF b 11 90 90 90 (1)
Ros h 25 2 19 90 90 90
Hau b 7 11 90 90
Vik h 36 75 11 90
Glim b 5 90 90
Tro h 14 7 90 90 90
Sog b 45 90 90 90
Lille h 45 78 (1) 90 90 90
Mol h 1 14 90 90 90
Star b 45 (1) 90 90 90
Totalt 957 618 284 404 2430 65 2340 2430
Kamp 25 10 10 23 27 5 26 27
Startet 8 7 3 1 27 0 26 27
Mål 4 0 1 5 0 0 0 3
Gule 0 1 2 2 3 0 2 5
2 gule 0 0 0 0 0 0 0 0
Dir. rød 0 0 0 0 0 0 0 0
Huse Hvil Joha Kara Kris Lars Leci Nils

-

Nouri Orlo Pett Rola Skaa Skål Sten Vega
Gods b 90 29 (1)
Odd h 90 19
Aale b 90 33 18
Glim h 90 90 (1) 23 77
Ros b 90 79 79
Vik b 90 90 32 73 58
Sog h 90 79 45
Tro b 90 45 45
Star h 90 72 (1)
Lille b 90 69
Stab h 90 74 22
Mol b 90 80 76
Hau h 90 81 45 45 (1)
S08 b 90 79 79 74 90
VIF h 90 62 90 28 (1) 68
Stab b 90 57 90 76
Aale h 90 74 45
Odd b 90 67 8 23 63
Gods h 90 77 90 69 (1)
VIF b 90 79 90 28 90
Ros h 90 71 (1) 65 90
Hau b 90 79 4 83 (1)
Vik h 90 79 90 90 15
Glim b 90 85 (1) 71 17 19
Tro h 90 62 90 76 (1)
Sog b 90 35 90 90 45
Lille h 90 16 74
Mol h 90 8 89 (2) 76
Star b 90 45 27 45 45
Totalt 2610 1598 0 422 881 861 15 1068
Kamp 29 23 0 6 16 17 1 17
Startet 29 21 0 5 9 8 0 15
Mål 0 4 0 0 0 6 0 2
Gule 0 0 0 0 1 4 0 4
2 gule 0 0 0 0 0 0 0 0
Dir. rød 0 0 0 0 0 0 0 0
Nour Orlo Pett Rola Skaa Skål Stene Vega

-

-

Linker:

BA om kampen
BT om kampen
VG om kampen
VGs livedekning
Dagbladet om kampen
TV2 om kampen
NRK om kampen
Brann.no om kampen

Slo tilbake og beholder sølvplassen

Skålevik va’ glemt, han kunne heller fisket kreps
Så startet han mot Molde, og va’ plagsom som en veps
Han føk mot mål alene, med en sikkerhet og ro
Og lurte keeper én gang, og så lurte han ham to

Men Molde scoret først, så da tenkte sikkert alle
at no går alt i mot oss, no når løvet snart skal falle
For hjemmesterke Brann, så var det visstnok også grenser
Og han som scoret målet va’ selvfølgelig bergenser

Det så jo ikkje bra ut, men vi reiste oss med stil
Og han som ga oss sølvhåp, é en vaskeekte stril
Han snudde det alene, og no é vi godt på vei
For sølvet kan vi klare – ja, den saken den é grei!

Og blir det ikkje sølv, så blir eg faktisk ganske sur
Eg stoler på vår trener, han é taktisk klok og lur
Men sa du her i mars at “eg tror jaggu det blir sølv!”
så hadde du nok drukket nåkke sterkere enn øl!

-

(Endret etter Odds høyst unødvendige seier på Lerkendal)

Den nyopprykkede nedrykkskandidaten ved seriestart 2016, nærmer seg sølv! Eller i hvert fall frem til Odd gjorde håpet litt mindre med sin seier med fem sekunder igjen av overtiden på Lerkendal. Etter vår herlige 2-1-seier hjemme mot Molde var i hvert fall sjansen god for at det nest edleste metallet havnet i Bergen. Men Rosenborg gjorde ikke jobben sin mot Odd på Lerkendal. Og det var jo typisk; når jeg på søndag kveld for en gangs skyld heiet på trønderne, så dummet de seg selvsagt ut – med sitt første poengtap på hjemmebane i år, og sitt første hjemmetap i serien siden 16. mai 2014. Altså, jeg heiet ikke på trøndere sånn at det kunne høres altså. “Holdt med i det stille” – med neseklype, tenker jeg vi sier. Sukk… alt mulig fælt man må gjennom for Branns beste… Og det hjalp ikke engang…

Så nå må vi altså vinne begge de to siste kampene for å være sikre på sølvet. Skjønt, det er faktisk ikke engang helt sikkert at det holder. Telemarkingene kan likevel ta oss på målforskjell.

Seks poeng til, er selvsagt ingen umulighet. Vi skal som kjent først møte for lengst nedrykkede Start. Riktignok på deres egen hjemmebane hvor de faktisk har to strake seire. Det er så definitivt ikke noen walk-over, men vi bør kunne bli det niende laget som slår dem i Kristiansand i år. Men det hadde jo også her vært typisk at… Nei det orker jeg ikke tenke på. Nå får det være nok “typisk”-prat!

Også S08 bør jo være en mulighet for å slå på Stadion. Skjønt, det blir ingen dans på roser det heller. De har tross alt bare tatt fire poeng mindre enn oss i år, og de har tatt hele nitten poeng på bortebane. Det er fire mer enn hva vi selv har klart. Men Brann har tatt 33 poeng hjemme, så favoritt er vi nok.

Med to poeng til vil vi etter alle solemerker ende opp med medalje. Kun teori kan frata oss minimum bronse da. Og når det gjelder europacup, er det en stor mulighet for at også fjerdeplass kan redde oss, i og med at den tabellposisjonen gir spill i Europa hvis RBK vinner the double. Tar vi poeng mot S08 på Stadion, er vi sikret minimum fjerdeplass.

Det som uansett er sikkert, er at vi ikke kan bli dårligere enn nummer seks nå. Og at kun teori kan gjøre at Molde – som før sesongen var regnet som en soleklar medaljekandidat (også av meg) – kan komme foran oss i år. At vi skulle ende foran Molde, ville blitt møtt med hånflir og alkotest hvis man hadde påstått det i mars.

Kampen:

Molde hadde en del avslutninger i første omgang, men den første halvtimen var det mest håpløse langskudd fra 25-30 meter det handlet om for deres del. (I tillegg til at et par tilbakespill mot Piotr gjorde det unødvendig nifst). Da bortelaget tok ledelsen i det 35. minutt, var det da også på en avslutning fra utenfor sekstenmeteren. Selvsagt var det bergenseren Petter Strand som ga moldenserne ledelsen. Og der har vi den om “typisk” igjen…

Akkurat da tenkte jeg at hjemmemoroen var over for i år og at virkeligheten var i ferd med å innhente seg for et lag som tidligere i år hadde hatt mye flyt. Det hadde vært solid på Stadion helt frem til kampen mot LSK da det plutselig ble uhørte to(!!!) hjemmebaklengs og årets første hjemmetap. Så kom enda en baklengs mot Solskjærs menn, og vi lå i øyeblikket an enda et nederlag. Farvel sølvmedaljer…

Men deppingen varte ikke lenge, for det gikk bare noen minutter før Steffen Lie Skålevik utnyttet Vegard Forrens feil og keepers gavmilde plassering, og lobbet over sistnevnte og i mål til 1-1. Så var det likevel håp!

Vi utlignet imidlertid mot LSK også, så vi trengte slett ikke være på vei til å snu kampen. Fikk da være grenser for forhåpninger. Lagene gikk til pause med 1-1 og på den tiden stod det 5-1 til Brann i avslutninger innenfor sekstenmeteren.

I andre omgang skjedde det i grunn ikke så mye dramatisk før Fredrik Haugens fremspill gjorde at en hårfint onsideplassert Skålevik fikk sjansen alene med Ethan Horvath igjen, drøye tolv minutter etter hvilen. Og Skålevik var kald som en frossen kreps og satte likegodt ledermålet inn mellom beina på keeper. Vill jubel! Nok en gang hadde spissvalget til Lars Arne Nilsen vært en suksess til tross for lite spilletid. Mot LSK var det jo Azar som for en gangs skyld startet – og scoret.

Kampen var snudd og dette begynte virkelig å lukte sølv. Sa de. For når jeg tenker meg om så er jeg faktisk ikke helt sikker på hvordan det lukter. Det er jo noen år siden sist.

Men derfra og ut var det omtrent bare Molde. Faktisk hadde romsdalsguttene åtte avslutninger inne i feltet etter 2-1-målet. Brann hadde ingen!

Og det kunne fort blitt poengtap også denne gang. Mange – i hvert fall folk som sier “i” når de mener “eg” – vil nok hevde at de hadde fortjent minst ett poeng med seg hjem til rosebedene sine. Men Piotr gjorde opp for sine valium-salgsfremstøt i første omgang og turnet frem et par fantastiske redninger mot slutten. For i andre halvdel var han den crazy matchvinneren vi kjenner.

Det ble nervepirrende mot slutten, men vi klarte heldigvis å ro Molde-presset i land og på overtid slo vi leir nede ved NAF-campingflagget i hjørnet mellom Frydenbø- og SpV-tribunene. Dommeren blåste endelig av, og vi kunne juble for å ha reist oss etter det sure tapet forrige helg, at vi hadde reist oss og snudd denne kampen – og ikke minst at vi to runder før slutt er i god posisjon til å ta en sensasjonell sølvmedalje.

En meget god kamp av Skålevik som ikke hadde spilt et eneste sekund i de fem siste kampene, men slo tilbake med hard jobbing og to iskalde scoringer. Er han bakromsspissen vi trenger, eller drar jeg kanskje optimismen litt langt nå? Med bare 816 spilleminutter (og syv starter) er Skålevik nå klubbens toppscorer med seks mål. (At klubbens toppscorer – for et sølvlag – bare har seks mål, er imidlertid mer betenkelig…) Hans første scoring lørdag var dessuten vårt 100. mål mot Molde på øverste nivå. Med Skålevik og Piotr hadde vi matchvinnere i begge ender av banen.

NB! Med fem baklengs på Stadion, kan vi ikke lenger få det laveste baklengssnittet på hjemmebane i norsk toppserie siden 1970. Nå kan det ikke bli bedre enn 0,33 over femten kamper. Etter 1970 har FFKs 0,2727 fra 1972 og LSKs samme tall fra 1989 vært de laveste baklengssnittene noen lag har hatt på egen bane en sesong.

-

Slik tar vi sølv:

(Oppdatert etter søndagens kamper)

Brann 48 p Odd 48 p
runde mot poeng mot poeng
29 Start b 3 p Sogn h 3p
30 S08 h 3 p TIL b 1 p
Fra nå: 6 p Fra nå: 4 p
Totalt: 54 p Totalt: 52 p

Med poenguttellingen over kan ingen av de øvrige lagene ta oss igjen.

For ordens skyld tar jeg med kampprogrammet til de andre lagene som pr nå fremdeles kan ta oss igjen:
- Sarpsborg (44 poeng og -1 i målforskjell): TIL (h) og Brann (b). Kan max få 50 poeng.
- Molde (42 poeng og +4 i målforskjell): Stabæk (h) og LSK (b). Kan max få 48 poeng.
- FKH (44 poeng +4 i målforskjell): AaFK (b) og Godset (h). Kan max få 50 poeng.

Her er de ulike alternativene som gir sølv til Brann:

 • Hvis Brann vinner begge de to siste med ett mål, får Brann 54 poeng og +15 i målforskjell. Da tar Brann sølv hvis:
  - Odd i verste fall vinner sine to kamper med totalt inntil fem mål.
 • Hvis Brann tar fire poeng på de to siste (og seieren blir på ett mål), får Brann 52 poeng og +14 i målforskjell. Da tar Brann sølv hvis:
  - Odd tar max fire poeng på sine to siste, og seieren deres blir på inntil fire mål.
 • Hvis Brann tar tre poeng på de to siste (og både seieren og tapet blir på ett mål), får Brann 51 poeng og +13 i målforskjell. Da tar Brann sølv hvis:
  - Odd tar max tre poeng på sine to siste, og Odds seier blir på inntil fire mål hvis tapet deres blir på bare ett mål.
 • Hvis Brann tar to poeng på de to siste, får Brann 50 poeng og +13 i målforskjell. Da tar Brann sølv hvis:
  - Odd tar max to poeng på sine to siste. Da ender vi uansett foran på målforskjell.
  - FKH i verste fall vinner sine to kamper med totalt inntil åtte mål.
  - S08 kan ikke gå forbi oss hvis vi tar to poeng på de to siste, siden da vil ett av dem være mot dem.
 • Hvis Brann tar ett poeng totalt på de to siste, får Brann 49 poeng. Blir tapet på ett mål, får vi +12 i målforskjell. Da tar Brann sølv hvis:
  - Odd tar max ett poeng på sine to siste. Da kan de ikke ende foran oss så lenge vi unngår å tape med mer enn fire mål i den kampen vi taper.
  - S08 går på et poengtap i en av sine to siste.
  - FKH går på et poengtap i en av sine to siste.
 • Hvis Brann taper begge de to siste, får Brann 48 poeng. Blir begge tapene på ett mål, får vi +11 i målforskjell. Da tar Brann sølv hvis:
  - Odd taper begge sine to siste. Da kan de ikke ende foran oss så lenge vi unngår å tape med mer enn fem mål totalt i våre to kamper.
  - S08 tar max ett poeng i kampen som ikke er mot oss, men de kan ikke slå oss på målforskjell hvis vi bare taper med det ene målet som var forutsetningen over.
  - FKH går på et poengtap i en av sine to siste, og ikke vinne med mer enn seks mål i den kampen de vinner.
  - MFK ikke vinner de to siste med mer enn seks mål totalt.

Bronsen er antagelig sikret med to poeng til, med mindre FKH slår til med storseire i de siste kampene. S08 kan uansett ikke ta oss igjen hvis vi tar to poeng til, siden ett av dem vil være mot dem.

Etter Odds seier på Lerkendal, kan sølvet altså ikke lenger sikres i Kristiansand.

Det som er positivt for Brann, er at Odd skal møte Sogndal som har nest færrest tap i Tippeligaen til nå i år – og som altså sjelden lar seg slå, og at Odd i siste runde skal møte et poengdesperat Tromsø på Alfheim, som uansett vil ha noe å spille for i den siste runden.

-

Publikum:

11500 tilskuere og nok et skuffende tilskuertall. Denne gang hadde jeg også inntrykk av at det var flere med billett som holdt seg hjemme enn det var forrige helg. Grei nok stemning, i hvert fall da vi snudde kampen. Men det har ikke tatt fyr i Bergen ennå. Lørdag er muligens en dårlig dag, og så var det vel en del som åpenbart mente det var mer meningsfylt å se Liverpool på tv mot et lag i bunnstriden – og i en overhodet ikke avgjørende kamp, enn å se Brann spille mot en medaljerival og ta et nytt stort steg mot en meget overraskende sølvmedalje.

Det vi uansett kan si etter Odds seier på Lerkendal, er at sølvet uansett ikke er avgjort før siste hjemmekamp. Så da bør det bli adskillig mer folksomt. Og det er vel også tradisjon for at man inviterer kretsens lag på sesongavslutning i den siste hjemmekampen. Uansett mangler vi nå 11983 tilskuere på å klare 12000 i snitt.

(Fortsetter under bildene)

^ Røykesalongen og peisestuen var åpnet. Fotos: Alexander Osdal

^ Yr.no fikk rett i at tåken ville lette før kampstart. Fotos: Alexander Osdal

^ Og etter kampen var alle røykfrie og glade. Fotos: Alexander Osdal

-

Hendelsene:

- 1. omgang: -

01:55: Kristoffer Barmen legger inn fra venstre, men Molde klarerer.

05:20: Thomas Olivier Amang skyter fra tredve meter, men det går noen meter over.

07:55: Amin Nouri lurer av Knut Olav Rindarøy og kommer til innlegg fra dødlinjen. Det går via en MFK-spiller og til corner.

08:20: Fredrik Haugen tar corneren fra høyre. Den lander hos Barmen som avslutter med utsiden fra noen meter utenfor nærmeste femmeterhjørne. Ethan Horvath klarer ikke å holde skuddet og må slå til corner.

08:50: Haugen får ballen tilbake etter en corner og legger et godt innlegg foran mål, men Horvath tar det.

09:05; gult kort, Brann: Steffen Lie Skålevik for å dytte ballen ut av hendene til Horvath.

10:40: Amang kommer seg til skudd fra 25 meter. Det går rett i offsideplasserte Per-Egil Flo.

12:20: Petter Strand med et frispark fra 25 meters skrått hold. Det snisser hodet til Nouri og spretter rett på Piotr Leciejewski som har problemer med å holde det, men Ruben Kristiansen får klarert.

12:45: Vegard Forren og Horvath holder på å rote det til for seg utenfor sekstenmeteren, Skålevik får ballen og forsøker å skyte fra atten meter, men Horvath slår til corner.

13:20: Haugen legger inn og Skålevik får en fot på ballen fire meter fra mål. Ballen går ut over dødlinjen.

15:05; gult kort, Brann: Vadim Demidov for det dommeren mente var røff behandling av Amang.

16:15: Björn Bergmann Sigurdarson kombinerer med Flo og kommer til skudd fra 25 meter. Det går over.

Til nå var samtlige av Moldes avslutninger fra et godt stykke utenfor sekstenmeteren.

22:50: Fredrik Aursnes med et frispark som slås inn i feltet. Ruben Gabrielsen header utenfor fra åtte meter.

28:00: Haugen slår et frispark fra venstre mot bakerste. Fra noen meter utenfor femmeterhjørnet header Sivert Heltne Nilsen, men Horvath redder.

29:00, gult kort, Molde: Babacar Sarr for en felling av Deyver Vega.

29:45: Haugen med et godt frispark fra høyre som Vadim Demidov rager høyest på og header over fra seks meter.

31:45: Brann presser, men får ikke kommet til avslutning.

31:55: Piotr holder på å gjøre det helt store når han etter et tilbakespill sklir når Amang kommer løpende. Liggende forsøker polakken å sparke ballen vekk, men den går rett i Amang og heldigvis ut over dødlinjen.

33:15: Åtti sekunder etter nestenfadesen har medspillerne allerede gitt Piotr to nye tilbakespill. På det andre av disse blir oppgaven igjen vanskelig fordi Kristiansen sender ham et unødvendig og småfarlig tilbakespill og Amang igjen kommer løpende. Heldigvis får polakken sendt ballen vekk.

34:49 – 0-1, PETTER STRAND: Flo gir på tvers til Strand som får ballen utenfor sekstenmeteren og trekker et par meter innover for å komme klar av Kristiansen før han skyter fra skrått hold like utenfor feltet. Skuddet går inn i nærmeste hjørne. Den burde ikke være umulig å ta for Piotr.

38:45; -> bytte Molde: Joona Toivio inn for Christoffer Remmer.

39:23 – 1-1, STEFFEN LIE SKÅLEVIK: Jonas Grønner slår langt frem, Skålevik løper i bakrommet samtidig som Forren feilberegner fremspillet. Horvath står langt ute, og presset av Gabrielsen klarer strilen å løfte ballen over keeper når han da avslutter fra skrått hold noen meter innenfor sekstenmeteren. Ballen spretter i mål og vi er i balanse igjen fire minutter og 34 sekunder etter Moldes ledermål. Alle tiders!

Brann hadde i dette angrepet ballen i 17 sekunder og seks trekk. Imidlertid var ballen på Moldes halvdel bare de siste fem sekundene før målet.

44:45: Enda et horribelt tilbakespill – denne gang fra Nouri, som Amang nok en gang er nære på å nå. Piotr kommer ut, men ballen triller forbi begge – antagelig fordi polakken faker at han skal sparke vekk. Så når han ballen igjen inne i feltet. Med hendene. Og da skal det vel egentlig være blåst for tilbakespill? Heldigvis mente ikke dommeren det.

45:00 + 0:25: Nouri kjemper seg til innlegg fra høyre dødlinje, men Forren klarerer. Her kunne ballen fort truffet Skålevik foran mål.

45:00 + 1:30: Brann med mye ball inn på Moldes halvdel, men kommer ikke inn foran mål.

45:00 + 1:50: Haugen forsøker et skudd fra 27 meter, men det blokkeres.

45:00 + 2:05: Pause

- 2. omgang: -

49:20: Barmen med innlegg fra venstre, men bortelaget får klarert.

57:37 – 2-1, STEFFEN LIE SKÅLEVIK: Etter en del hodeberøringer er det til slutt Haugen som får ballen i beina femten meter inn på Moldes halvdel. Han sender frem i bakrommet hvor en hårfint onsideplassert Skålevik kommer alene med keeper. Han lar ballen sprette noen ganger før han fra ti meters ganske skrått hold setter ballen mellom beina på Horvath og i lengste hjørne. Deilig!

Dette angrepet startet tolv meter inne på egen halvdel, varte i elleve sekunder og hadde fem trekk.

På dette tidspunktet ledet vi 6-1 i avslutningsforsøk innenfor 16-meteren. Det skulle forandre seg…

58:00; gult kort, Molde: Vegard Forren for protester.

61:55: Farlig når Sigurdarson legger inn fra vår høyreside, Barmen ikke får klarert skikkelig og Flo kommer til avslutning fra noen meter utenfor femmeterhjørnet. Heldigvis får Demidov blokkert til corner.

62:35: Sigurdarson kommer til avslutning fra femten meter, men vi får igjen blokkert til corner.

63:05: Corneren kommer og Toivio får av en eller annen grunn stå fullstendig alene på åtte meters hold og heade. Heldigvis utenfor. Nå hadde Molde hatt tre avslutninger i feltet på 70 sekunder.

Molde hadde kommet sterkt tilbake etter at vi tok ledelsen.

65:55: Nouri med en lekker hæltunnel på Aursnes som legger Nouri i bakken nede ved dødlinjen. Brann får frispark.

68:55; -> bytte Molde: Sander Svendsen inn for Thomas Amang.

71:00: Brann får en kontringsmulighet, men Toivio stjeler ballen fra Vega.

71:50: Svendsen skyter fra like utenfor sekstenmeteren – nesten ved hjørnet, men Grønner blokkerer.

72:40: På en corner får Toivio hælen på ballen seks meter fra mål, men heldigvis rett på Piotr.

73:25: Aursnes slår frem mot Toivio, men Piotr er ute og avverger.

75:50: Haugen skyter fra nærmere 30 meter, men over.

76:45, -> bytte Brann: Azar Karadas inn for Deyver Vega.

79:55; -> bytte Molde: Fredrik Brustad inn for Knut Olav Rindarøy

80:20: Piotr bokser vekk en corner. Etter hvert får Strand ballen og skyter fra mer enn 30 meter. Det går flere meter utenfor.

82:25; -> bytte Brann: Kasper Skaanes inn for Fredrik Haugen

83:55: Molde smårfarlig frempå når det heades inn i feltet, men Piotr er våken og tar det.

85:40: Sigurdarson får inne i møljen til en heading fra åtte meter. Piotr tar den uten for store problemer.

87:05: Svendsen legger inn fra vår høyreside og Brustad kommer til heading fra åtte meter. Piotr redder glimrende og Demidov får i sin tur klarert.

87:25: Flo legger igjen, Grønner header opp i luften på femmeteren og Piotr får tippet nedfallsfrukten til corner.

87:50: Strand med et skuddforsøk fra 23 meter, men Nouri blokkerer umiddelbart.

87:55 Brann kontrer med en gang, men Strand løper opp Nouri og sender inn til Horvath.

88:30: Et par høye baller inne i feltet og til slutt header Brustad fra tolv meter, men Piotr har kontroll.

89:50; -> bytte Brann: Erik Huseklepp inn for Steffen Lie Skålevik

90:00 + 1:05 Etter en Molde-dødball vi får klarert, går Brann rett i kontring. Huseklepp fosser oppover og forsøker å nå Braaten som er på vei inn i feltet på motsatt side. Men Strand klarerer før den når frem.

90:00 + 2:05 Det slås høyt og langt inn i vårt felt, Karadas header vekk men får ikke klarert skikkelig og Svendsen sender ballen frem igjen. På syv meter står Sigurdarson helt alene og slenger frem en tå. Ballen har retning mot hjørnet, men Piotr er der med et tigersprang og redder med en hånd før han får den i fast grep.

90:00 + 3:50: Brann gjemmer seg ved cornerflagget og får frispark også.

90:00 + 4:15: Kampen er over.

-

Kuriosa:

 • Vi unngikk nok en gang å tape to kamper på rad. Sist Brann tapte to eliteseriekamper på rad var i 25.-28. runde i 2014 da vi tapte fire på rad. I 1.divisjon tapte vi imidlertid 1-2 for Nest borte og Hødd hjemme i de to siste rundene i fjor.
 • Sist Brann fikk to strake hjemmetap i serien var i 26. og 27. runde i 2014, og vi unngikk det nå igjen.
 • Brann har sluppet inn mål i to strake hjemmekamper. Sist Brann slapp inn mål i to hjemmekamper på rad i eliteserien var da vi fikk mål imot i de seks siste i 2014. I fjorårets 1.divisjon slapp vi inn mål i de to siste hjemmekampene.
 • Vi har bare scoret to flere mål enn på samme tid i nedrykksesongen 2014.
  Brann har nå 48 poeng. Etter man begynte med 30 kamper har vi etter 28 runder ikke hatt mer enn de 45 poengene vi hadde i 2011, og det året endte vi opp med 48 poeng (dagens poengsum) ved serieslutt.
 • Brann har 25 baklengs. 42 baklengs er det minste vi har hatt etter 28 runder i sesongene f.o.m. 2009 da man utvidet til 30 runder. Det hadde vi i 2013.

-

Brann mot MFK innbyrdes i serien:

Branns tall først

Sted Ka S-U-T Målf. Po.
Bergen 33 14-7-12 52-50 49p
Molde 33 8-5-20 49-71 29p
Totalt 66 22-12-32 101-121 78p

MFK hadde før lørdag fire strake serieseire mot Brann. Sist Brann tok poeng mot dem, var da vi vant 1-0 på Stadion i april 2013.
Brann hadde før søndag ikke scoret i de to siste seriekampene mot MFK. Sist vi scoret mot dem var da vi tapte 2-4 i Molde i juni 2014.
-

KAMPFAKTA: (kilde: brann.no)

Brann – Molde 2-1 (1-1)

0-1: Petter Strand (35.)
1-1: Steffen Lie Skålevik (40.)
2-1: Steffen Lie Skålevik (58.)

28. serierunde Tippeligaen. Brann Stadion. 11.581 tilskuere. Dommer: Svein Oddvar Moen, SK Haugar. Gult kort: Steffen Lie Skålevik og Vadim Demidov, Brann. Babacar Sarr og Vegard Forren, Molde.

Brann (4-4-3): Piotr Leciejewski – Amin Nouri, Jonas Grønner, Vadim Demidov (k), Ruben Kristiansen – Fredrik Haugen (Kasper Skaanes fra 83.), Sivert Heltne Nilsen, Kristoffer Barmen – Deyver Vega (Azar Karadas fra 77.), Steffen Lie Skålevik (Erik Huseklepp fra 90.), Daniel Braaten.

Molde (4-4-2): Ethan Horvath – Christoffer K. Remmer (Joona Toivio fra 39.), Ruben Gabrielsen (k), Vegard Forren, Per-Egil Flo – Knut Olav Rindarøy (Fredrik Brustad fra 80.), Fredrik Aursnes, Babacar Sarr, Petter Strand – Thomas Amang (Sander Svendsen fra 69.), Bjørn Sigurdarson.

Kampstatistikk:

Sjanser: 5-3 til MFK (BT), 4-4 (VG)
Ballbesittelse: 52 % til Brann (VG)
Avslutninger: 14-8 til MFK (NTB), 17-8 til MFK (VG)
Avslutninger på mål: 7-6 til MFK (NTB), 7-5 til MFK (VG)
Avslutninger innenfor 16-meteren: 9-6 til MFK (mine egne tall). 1. omgang: 5-1 til Brann. 2. omgang: 8-1 til MFK.

-

Spillerstatistikk:

Tallene for hver kamp indikerer minutter spilt. Minuttene på inn-/utbyttede spillere kan avvike fra andre kilder, fordi en spiller som f.eks. blir byttet ut i det 67.min, i bloggen vil stå med 66 spilleminutter. (Han har jo uansett ikke spilt 67 hele minutter). Tilsvarende vil spilleren som kommer inn stå med 24 spilleminutter. Dette for at spillere som byttes inn i det 90. minutt ikke skal stå med 0 spilleminutter.
Fete tall indikerer startet kamp.
Tall i parantes er scoringer.
Gule tall betyr gult kort.
Røde tall betyr rødt kort.

Acos Barm Braa Børv Demi Grøn Hata Haug Horw
Gods b 90 90 61 90 89
Odd h 90 80 71 90 90
Aale b 90 90 90 90
Glim h 90 90 90 75
Ros b 90 11 90 90 90
Vik b 90 90 65 90 25 (1)
Sog h 90 (1) 90 90 64 26 45 (1)
Tro b 90 90 90 90
Star h 90 90 58 90 89
Lille b 90 90 90 90 85
Stab h 87 90 90 90 90
Mol b 90 90 90 90 90
Hau h 90 90 90 90 45
S08 b 90 90 90
VIF h 90 90 (1) 77 90
Stab b 90 90 57 90 90 14
Aale h 90 (1) 90 90 65 25 90
Odd b 90 82 90 90 (1) 90 (2)
Gods h 90 90 90 90 70
VIF b 90 45 (1) 62 90 45
Ros h 90 88 90 90
Hau b 90 (1) 90 90 90 86 90
Vik h 90 54 90 90 90
Glim b 90 73 (2) 90 90 90 90
Tro h 90 28 90 90 83
Sog b 31 90 90 55
Lille h 90 45 12 90 90 90
Mol h 90 90 90 90 82
Totalt 1741 1906 1900 220 2109 1096 90 1913 270
Kamp 20 23 24 4 24 14 1 25 3
Startet 20 22 24 2 24 11 1 21 3
Mål 2 5 0 0 1 0 0 4 0
Gule 5 5 4 0 6 2 0 5 0
2 gule 0 0 0 0 0 0 0 0 0
Dir. rød 1 0 0 0 0 0 0 0 0
Acos Barm Braa Børv Demi Grøn Hata Haug Horw

-

Huse Hvil Joha Kara Kris Lars Leci Nils
Gods b 89 (1) 90 1 90 1 90 90
Odd h 83 90 10 7 90 90 90
Aale b 82 57 72 (1) 8 (1) 90 90 90
Glim h 67 15 90 13 90 90
Ros b 64 26 11 90 90 90
Vik b 17 90 90 90
Sog h 90 11 90 90 90
Tro b 45 70 20 90 45 90 90
Star h 18 90 32 90 1 90 90
Lille b 28 62 21 90 5 90 90
Stab h 68 16 3 90 90 90 (1)
Mol b 14 27 63 10 90 90
Hau h 45 9 90 90 90
S08 b 16 11 11 90 90 90
VIF h 22 (1) 13 90 90 90
Stab b 33 33 (1) 90 90
Aale h 45 (1) 16 (2) 90 90 90 (1)
Odd b 27 90 90 90
Gods h 21 20 13 90 90
VIF b 11 90 90 90 (1)
Ros h 25 2 19 90 90 90
Hau b 7 11 90 90
Vik h 36 75 11 90
Glim b 5 90 90
Tro h 14 7 90 90 90
Sog b 45 90 90 90
Lille h 45 78 (1) 90 90 90
Mol h 1 14 90 90 90
Totalt 912 618 284 404 2340 65 2250 2340
Kamp 24 10 10 23 26 5 25 26
Startet 8 7 3 1 26 0 25 26
Mål 3 0 1 5 0 0 0 3
Gule 0 1 2 2 3 0 2 5
2 gule 0 0 0 0 0 0 0 0
Dir. rød 0 0 0 0 0 0 0 0
Huse Hvil Joha Kara Kris Lars Leci Nils

-

Nouri Orlo Pett Rola Skaa Skål Sten Vega
Gods b 90 29 (1)
Odd h 90 19
Aale b 90 33 18
Glim h 90 90 (1) 23 77
Ros b 90 79 79
Vik b 90 90 32 73 58
Sog h 90 79 45
Tro b 90 45 45
Star h 90 72 (1)
Lille b 90 69
Stab h 90 74 22
Mol b 90 80 76
Hau h 90 81 45 45 (1)
S08 b 90 79 79 74 90
VIF h 90 62 90 28 (1) 68
Stab b 90 57 90 76
Aale h 90 74 45
Odd b 90 67 8 23 63
Gods h 90 77 90 69 (1)
VIF b 90 79 90 28 90
Ros h 90 71 (1) 65 90
Hau b 90 79 4 83 (1)
Vik h 90 79 90 90 15
Glim b 90 85 (1) 71 17 19
Tro h 90 62 90 76 (1)
Sog b 90 35 90 90 45
Lille h 90 16 74
Mol h 90 8 89 (2) 76
Totalt 2520 1553 0 422 854 816 15 1023
Kamp 28 22 0 6 15 16 1 16
Startet 28 21 0 5 9 7 0 14
Mål 0 4 0 0 0 6 0 2
Gule 0 0 0 0 1 4 0 4
2 gule 0 0 0 0 0 0 0 0
Dir. rød 0 0 0 0 0 0 0 0
Nour Orlo Pett Rola Skaa Skål Stene Vega

-

Linker:

BA om kampen
BT om kampen
VG om kampen
VGs livedekning
Dagbladet om kampen
TV2 om kampen
Brann.no om kampen
Flashscore.nu sine fakta

...og så kom hjemmetapet

I starten var Brann et forferdelig skue
For “Fugla” fikk føre og “Fugla” fikk true
Og snart ble det verre mot søndagens gjester
til glede for Lillestrøms sambaorkester

Først ledet de gule da Mathew var våken,
så gikk vi til pause og “locker room-talk’en”
Og der ble det sagt de mest pirrende ting,
som; “Braaten må ut, så går Huse på ving”

Og Huse la inn sånn at Azar fikk score
i Azar sin første fra start dette året
Men scoringen hans hjalp jo slett ingenting,
for Piotr serverte en pakke fra Bring

Så Knudtzon han scoret sånn like før slutt
Han hadde vært innpå et tredels minutt
Med hodet han scoret – den laveste tassen
Og håpet om seier ble skylt ned i dassen

Med Piotr sin miss inni femmeterfeltet
fikk Erlandsen enda en Brann-skalp i beltet
Og nå kommer Odd og er helt oppi ryggen
Men neste helg skal vi gi Molde på tyggen!

-

Det ble like mange baklengs mot Lillestrøm som i de tolv foregående hjemmekampene til sammen. Når vi da også er så tannløse som vi er offensivt, ble det vanskelig å ta poeng mot LSK. Og det ble det da heller ikke. Dermed fikk vi vårt første Stadion-tap for året i den trettende hjemmekampen. Det måtte gjerne komme til slutt. Det var jo nesten for godt til å være sant å ha en slik hjemmestatistikk i en sesong de fleste tippet oss i nedrykkstriden. Flyten kunne jo ikke vare evig.

Brann er dermed redusert fra å være en klar sølvfavoritt, til å være en ikke fullt så klar sådan. Plutselig snek jo Odd seg ubehagelig nært innpå på tabellen. Spørsmålet er selvsagt om virkeligheten nå er i ferd med å innhente oss også på hjemmebane, eller om dette bare var en dårlig dag på jobben.

Neste helgs motstander, Molde, er veldig variable i sine prestasjoner. Det er vanskelig å vite hvilket nivå vi kan forvente av dem når de kommer til Bergen. Enkle poeng blir det neppe uansett. Ikke engang nedrykksklare Start i Kristiansand er på noen måte en sikker seier (eller poeng i det hele tatt), og spesielt ikke nå når de faktisk står med to strake trepoengere på eget stadion. Og så kommer vanskelige S08 på besøk i Bergen i avslutningen.

Nå har vi gjort det vanskeligere for oss selv, og vi kan ikke lenger være like selvsikre på hjemmebane. Det kan selvsagt slå to veier; at vi våkner og forstår at poengene ikke triller inn automatisk på Stadion. Eller at vi blir usikre på oss selv og gir motstanderne et hint og håp om at det faktisk er mulig å både score på oss og slå oss på “uinntagelige” Brann Stadion.

Heldigvis har vi fremdeles sølvmedaljer og e-cup-deltagelse i våre egne hender. Og i motsetning til vår nærmeste konkurrent, Odd, har vi to hjemmekamper igjen. Odd skal dessuten til Lerkendal en tur. Forhåpentligvis har ikke seriemesterne gitt seg for i år. (Jeg merker hvor skitten jeg føler meg av å håpe på noe så vulgært som RBK-seier, men noen ganger må det til det også).

Kampen:

Første omgang begynte utrolig svakt. Allerede etter drøye fire minutter hadde LSK kommet til tre avslutninger inne i feltet. Brann kom seg imidlertid fra den svake starten uten noen mål i fleisen, og etter hvert tok vi over spillet. Sjansene var det likevel LSK som kom til, og da drøye halvtimen var spilt, stod det hele 7-0 til LSK i antall avslutninger innenfor sekstenmeteren. Derfor var det ikke ufortjent at romerikingene tok ledelsen. Måten det skjedde på var imidlertid litt heldig for dem, for et i utgangspunktet ufarlig skudd forandret retning og landet i beina på Ifeanyi Mathew bak Ruben Kristiansen. Mathew fikk en enkel jobb med å sette inn 1-0 til stasjonsbyens lag, og det ble ekstra fart i bortefansens rytmeseksjon.

Stillingen holdt seg til pause og det var på det tidspunkt lite å si på at kanarifuglene lå an til tre poeng. Brann hadde vært utrolig tafatte.

I andre omgang tok Brann mer over spillemessig. Da ble nemlig en uvanlig svak Daniel Braaten byttet ut til fordel for Erik Huseklepp. Og Huse skulle raskt gjøre seg bemerket med en flott målgivende pasning til alltid like hodesterke Azar Karadas, som feiret årets første startede seriekamp med en typisk Azar-scoring – på hodet. Til da hadde ikke eidaren kommet seg til noe nevneverdig, men får han innlegg i hodehøyde er han som regel til å stole på.

Og nå spekuleres det i at eidaren likevel får et kontrakstilbud for 2017. Jeg regner med at Branns sportslige ledelse også for fremtiden først og fremst tenker på ham som en joker. At de nå likevel åpner for å forlenge kontrakten, tyder på at de har kommet til at en slik jokerrolle vil være viktig også neste år. (Eller at Torgeir Børven ikke er med i neste års planer).

Man kan selvsagt velge å bytte Azar ut i en ny spiss med andre kvaliteter (en som f.eks. er raskere og bedre teknisk, osv.) og som vil gå rett inn i førsteelleveren. Men vi er neppe kommet dit neste år at vi ikke vil ha behov for spillere som kan være tungen på vektskålen når kampene går inn i sluttfasen. Det vil nok være mange jevne kamper – som ikke er avgjort når vi passerer 70 minutter – også i 2017. Og det vil også være mange kamper med kriging og tøffe dueller. Så jeg sier ikke nei takk til Azar ett år til.

Vel, nok om den saken. Brann tok i hvert fall klart over i en lengre periode etter utligningen. Da virket det som om Brann var mest interesserte i – og nærmest – tre poeng. Selv om vi ikke kom til så mange opplagte sjanser. Men vi fikk et mål annulert for offside. En avgjørelse som må ha vært med få centimeters margin.

Mot slutten dabbet det litt av fra vår side, og så begynte vi å rote. Først fikk bortelaget en farlig skuddmulighet ved Sheriff Sinyan etter at Ruben Kristiansen og Vadim Demidov tullet det til, men Piotr Leciejewski reddet oss først. Men på den påfølgende corneren ødela han imidlertid matchvinnerstatusen med en svak inntreden. Dermed kunne ikke akkurat storvokste Erling Knudtzon enkelt heade inn 2-1 med bare fem minutter igjen, og Kanarifansens beat box dunket enda hardere. Da virket det kjørt – noe det også viste seg at det var.

Branns paniske forsøk på utligning kom ikke nærmere enn et godt volleyskudd fra ellers svake Kristiansen. Arnold Origi i LSK-målet hindret imidlertid en utligning, og dermed ebbet det hele ut med tre poeng til LSK og enda litt mer enerverende tromming fra de tilreisende gulkledde som hadde kommet i gratisbusser for tog fra stasjonsbyen. Utrolig skuffende selvsagt, selv om tap aldri er noe sjokk når man holder med Brann.

Etter kampen feiret LSK-spillerne som om de hadde reddet plassen allerede. De kom til og med ut igjen på banen for å feire med fansen en gang til.

Slik tar vi sølv:

Det gikk ikke helt som planlagt mot LSK, så her må det gjøres noen justeringer.

Brann 45 p Odd 45 p MFK 42 p
runde mot poeng mot poeng mot poeng
28 MFK h 1 p RBK b 0 p Brann b 1 p
29 Start b 1 p Sogn h 3p Stab h 3 p
30 S08 h 3 p TIL b 1 p LSK b 3 p
Fra nå: 5 p Fra nå: 4 p Fra nå: 7 p
Totalt: 50 p Totalt: 49 p Totalt: 49 p
 • Haugesund kan også få 50 poeng, men med resultatene over vil Brann få minimum +13 i målforskjell. Da må Haugesund vinne med totalt ti mål mot Glimt (h), AaFK (b) og Godset (h) for å gå foran på flere scorede mål.
 • Også Sarpsborg kan få 50 poeng, men det vil de ikke klare hvis Brann tar poeng mot dem. Dessuten har de i øyeblikket 14 mål dårligere målforskjell enn oss.

50 poeng vil derfor etter alle solemerker holde til minimum fjerdeplass. Det gir e-cup hvis RBK vinner cupen. Når RBK har hjemmekamp i semien mot Glimt, og eventuelt vil møte Godset eller Kongsvinger i finalen, kan vi vel si at det ikke er usannsynlig at laget på fjerdeplassen i serien vil få e-cup…

Det vi kan si er at ni poeng til vil gjøre at vi får minimum +15 i målforskjell. Da må Odd vinne sine tre kamper med totalt syv mål for å gå forbi oss.

Med syv poeng vil vi ha minimum +14 i målforskjell. Hvis Odd da tar ett poeng på Lerkendal, må de vinne de to siste med totalt seks mål for å gå forbi oss.

Taper Odd med f.eks. ett mål på Lerkendal, skal vi kunne klare sølv med seks poeng til, så sant det ene tapet vårt begrenser seg. Blir det ene tapet vårt med ett mål, vil vi i så tilfelle ende opp med minimum +13 i målforskjell – og Odd må vinne sine to øvrige kamper med totalt seks mål for å gå forbi. Hvis vårt tap (på ett mål) kommer mot MFK (og vi altså vinner våre to andre med ett mål), må moldenserne da vinne sine to andre kamper med totalt syv mål for å gå forbi.

Publikum:

Kjedelig fotball eller ei: 11800 er ikke godt nok når vi på slutten av sesongen ligger an til en meget overraskende sølvmedalje. Det burde vært noen tusen til. Neida, det var ikke bedre tilskuertall i høstsesongene 1997 og 2000, da vi tok sølv. Men den gang var det langt dårligere fasiliteter, man var mer avhengige av vær og vind siden partoutkortsalget var lavere, og RBK tok gull med tilskuersnitt som knapt var bedre enn vårt. Nå ligger RBKs snitt nesten 50 % høyere enn Branns. Da blir det mer påtagelig. Isolert sett er ikke 11800 så gale, men når vi hadde over 10000 i snitt i 1.divisjon – og ca 12000 i snitt da vi rykket ned i fjorfjor, hadde man gjerne forventet noe mer enn 11800 når vi ligger på sølvplass med få runder igjen. Medgangssupporterne har ikke latt seg rive med av medgang denne gang. Men hvorfor kommer det 17000 mot RBK, og under 12000 mot alle andre – selv når spenningen tar seg til?

Tapet mot LSK til tross; jeg tror vi for en sjelden gangs skyld klarer å runde 12000 mot MFK. Da møter vi en medaljerival, og det vil nok hjelpe. Selv på en lørdag. Og avgjøres det hele i siste hjemmekamp mot S08, vil det nok bli ganske godt besatt på den kampen. Ja på den kampen kommer det sikkert mange uansett, fordi Brann har tradisjon for å invitere kretsens lag på sesongavslutning. Det kom jo f.eks. 15172 på den ganske ubetydelige siste kampen mot Hødd i fjor.

Brann mangler 23564 tilskuere (over to kamper) på å klare 12000 i snitt. Det bør kunne gå. Mot medaljerival MFK bør vi klare 12000 av dem, og i siste kamp bør vi klare 11564.

Stemningen på kampen var middels, men pyro-tifoen var bra. Trommen til Kanarifansen like irriterende som alltid.

Det reelle oppmøtet følte jeg var bedre enn det har vært på tilsvarende kamper med ca 11800 betalende. Jeg tror ikke antall fremmøtte var så veldig mye lavere enn antallet solgte billetter denne gang.

(Fortsetter under bildene)

^ Naturens eget tifo-arrangement under oppvarmingen. Foto: Alexander Osdal

^ Bataljonens tifo før kampstart. Fotos: Alexander Osdal

^ Dårlig humør etter kampslutt. Foto: Alexander Osdal

-

Hendelsene:

- 1. omgang: -

01:00: Malaury Martin med et frispark som slås høyt inn i feltet mot bakerste hvor Tomáš Malec vinner på hodet og header like utenfor fra fem meter. TV-bildene kunne imidlertid i ettertid avsløre at det var tre gulkledde i offside.

03:25: LSK med ny sjanse når Bassel Jradi måker fremover, men Frode Kippes avslutning fra vel ti meters skrått hold blir for løs og Jonas Grønner rydder opp til corner.

04:05: På returen etter en corner blåser Ifeanyi Mathew ballen høyt over.

LSK med 3-0 i avslutninger inne i feltet allerede etter drøye fire minutter.

07:55: Deyver Vega med innlegg fra høyre, men Kristoffer Barmens heading videre fører ikke til noe.

10:10: Vega med et forsøk på skudd utenfor sekstenmeteren, men det blokkeres umiddelbart.

Brann hadde kommet tilbake i kampen nå.

11:05: Amin Nouri slår inn i feltet, men der er det gulkledde som vinner på hodet, og til slutt får Arnold Origi fanget ballen.

13:20: Fredrik Haugen slår et frispark inn fra høyre, men dommeren blåser umiddelbart frispark for LSK.

20:10: Marius Amundsen slår et frispark høyt inn i feltet. Vi får ikke klarert skikkelig og LSK får en ny sjanse. Det slås mot bakerste hvor Kippe får en fot på ballen fire meter fra mål, men Piotr redder oss med en beinparade.

21:35: Jradi får avsluttet fra seksten meter, men det går langt utenfor.

Det var 5-0 til LSK i avslutninger inne i feltet allerede før en firedel av kampen var spilt.

28:50: Haugen forsøker på et eller annet akrobatisk inne i feltet. Det kan knapt regnes som avslutningsforsøk.

29:18 – 0-1, IFEANYI MATHEW: Martin får ballen på deres venstrekant. Han gir til Jradi som forsøker en avslutning fra fjorten meters skrått hold. Ballen forandrer retning i Grønner og på bakerste dukker Mathew opp bak Ruben Kristiansen og setter ballen i mål fra tre meter.

31:35: LSK slår et frispark langt inn i feltet, vi får ikke headet vekk og ballen lander hos Martin som får dempet og skutt fra femten meter. Rett på Piotr Leciejewski.

32:50: Haugen mottar en LSK-klarering og forsøker å avslutte fra tretten meter. Det blokkeres og ballen lander hos Barmen som forsøker å heade fra seks meters skrått hold. LSK får klarert.

Dette var vårt første angrep med avslutning inne i feltet – etter LSKs syv!

37:30: Vega får ballen på høyresiden av feltet og kommer seg forbi Simen Kind Mikalsen og til innlegg fra dødlinjen. På tre meter setter Kippe ballen nesten i eget mål, men LSK får klarert til corner.

37:50: På den påfølgende corneren header Barmen langt utenfor fra seks meter.

40:20: Brann kontrer, Haugen sender frem til Vega som kommer alene med to LSK-spillere. Han velger å gå bak dem og trekke innover for skudd fra nitten meter. Det går via en LSK-spiller og over til corner.

41:40: Så er det LSK som kontrer, men Mathew har Kristiansen på seg og velger å skyte fra nærmere 30 meter. Piotr må strekke seg og klarer også å hindre returen i å gå ut over dødlinjen.

44:40: Vega med et avslutningsforsøk fra femten meters relativt spiss vinkel. Keeper tar det.

45:00 + 0:05: Pause.

- 2. omgang: -

45:00; -> bytte Brann: Erik Huseklepp inn for Daniel Braaten.

53:00: Huseklepp skyter fra noen meter utenfor sekstenmeterhjørnet, men det blir selvsagt ikke noe problem for Origi.

54:52 – 1-1, AZAR KARADAS: Huseklepp får ballen på venstrekanten, utfordrer og legger perfekt inn. På seks meter header Karadas inn i høyre hjørne. Dette har vi sett før!

Angrepet hadde syv trekk og vi hadde ballen i 26 sekunder før det ble mål.

59:55: Kristiansen slår et innlegg som går rett inn til keeper.

63:05: Haugen slår et frispark fra venstre mot bakerste hvor Sivert Heltne Nilsen dukker opp og lobber ballen over keeper og i mål fra to meters hold. Linjedommeren mente imidlertid det var offside. TV-bildene viste at den avgjørelsen i så fall må ha vært med millimetermargin.

64:10; gult kort, LSK: Bassel Jradi for en stygg takling på Vega.

64:50: LSK header vekk et Brann-frispark fra høyre. Grønner får slått inn igjen fra motsatt side, men bortelaget ordner opp.

65:10: Martin får en mulighet i duell mot Kristiansen som blir slått tunnel på, men sistnevnte får til slutt ordnet opp. Og så får vi frispark.

65:55; -> bytte LSK: Ole Martin Rindarøy inn for Bassel Jradi.

68:00; gult kort, LSK: Ifeayni Mathew for en takling på Demidov.

71:45: Huseklepp kommer seg til innlegg fra venstre, men LSK får klarert.

72:00: Huse med nok et innlegg fra venstre, og enda en gang får de gule klarert.

74:00: Mathew trekker inn mot midten og skyter fra 22 meter. Det går flere meter utenfor.

74:45: Kristiansen skyter fra skrått hold noen meter utenfor feltet. Det går langt over og til side for mål.

75:05; -> bytte Brann: Gilli Rólantsson inn for Deyver Vega.

74:35: Mathew kommer til innlegg fra nesten ved dødlinjen på vår venstreside. Piotr står på tre meter og innlegget går bak polakken og rett forbi mål, men det kunne faktisk gått i mål.

78:00; -> bytte Brann: Torgeir Børven inn for Azar Karadas.

82:05: LSK kontrer og det blir en duell mellom Martin og Grønner. Til slutt får Martin kommet seg til innlegg fra vår høyreside, men Piotr tar det.

83:35: Kristiansen med en noe svak pasning til Demidov som ikke får klarert skikkelig. Dermed snapper Sheriff Sinyan ballen og kommer seg inn i feltet før han skyter fra fjorten meter. Piotr får såvist slått ballen til corner.

84:25; -> bytte LSK: Erling Knudtzon inn for Gary Martin.

84:44 – 1-2, ERLING KNUDTZON: På corneren er Piotr på bærtur og ballen lander hos Knudtzon som header enkelt i mål fra to meter. 19 sekunder hadde han vært på banen!

86:25: Corner fra venstre ved Huseklepp. Den tar Kristiansen på direkten og skyter fra fjorten meters skrått hold. Origi får slått det gode skuddet til corner.

87:30: Vi får noen cornere på rappen, men får ikke noe ut av det – selv om den siste var farlig.

90:00 + 0:40: Huseklepp kommer til innlegg fra dødlinjen, men det går rett inn til keeper.

90:00 + 2:45: Huseklepp med et nytt innlegg, men LSK får klarert. Så får Nouri kommet til innlegg fra motsatt side, men rett inn til Origi selv om vi hadde både Heltne Nilsen og Barmen rett utenfor femmeteren

90:00 + 3:15: Kampen er slutt.

-

Kuriosa:

 • Brann hadde før søndag tolv hjemmekamper på rad uten tap i år (9-3-0). Tar vi med den siste hjemmekampen i 2014, hadde vi tretten eliteserie-hjemmekamper på rad uten tap (10-3-0).
 • Forrige hjemmetap i eliteserien kom mot S08 den 17. oktober 2014. I fjor tapte vi siste hjemmekamp i 1.divisjon mot Hødd.
 • Vi klarte igjen å unngå å gå uten mål i to strake seriekamper. Sist Brann gikk målløse av banen i to strake eliteseriekamper var i 25. og 26. runde 2013 da vi spilte 0-0 i Ålesund før vi tapte 0-1 for FKH, men vi fikk også to målløse kamper på rad i 1.divisjon i mai i fjor da vi spilte 0-0 mot Ulf hjemme og Hønefoss borte.
 • Statistisk sett var sjansen liten for at det skulle bli 0-0 mot LSK. For sist Brann spilte to 0-0-kamper etter hverandre i eliteserien var i 1992, men vi fikk to 0-0-kamper på rad i 1.divisjon i fjor. Det var hjemme mot Ulf og borte mot Hønefoss i mai.
 • Sist Brann holdt nullen bak i tre strake eliteseriekamper var i 2007 da vi slo Sandefjord 1-0 hjemme, FFK 4-0 borte og Odd 4-0 hjemme, og vi klarte det ikke denne gangen heller. Men i 1.divisjon klarte vi det i mai i fjor da vi slo Bryne 1-0 borte før vi fikk uavgjort 0-0 mot Ulf hjemme og Hønefoss borte.
 • Vi har bare scoret ett mål mer enn på samme tid i nedrykksesongen 2014.
  24 baklengs er det desidert minste vi har hatt etter 27 runder, i de sesongene (f.o.m. 2009) vi har spilt så mange kamper. Nest minst er 42 (altså 18 flere) i 2013. Selv i 1.divisjon hadde vi 29 baklengs etter 27 runder.
 • I 1970 hadde RBK bare en eneste baklengs på ni hjemmekamper. Det gir et snitt på 0,11 pr kamp. Selv om Brann skulle holde nullen i begge de to gjenværende, kan ikke vårt baklengssnitt bli bedre enn 0,2667 pr hjemmekamp denne sesongen. Men ny bestenotering for vår øverste serie siden 1970 kan det bli, men da kan vi ikke slippe inn mål mot MFK og S08. For det beste baklengssnittet for noe hjemmelag etter det, er FFKs og LSKs 0,2727 i hhv 1972 og 1989. Begge disse slapp nemlig inn kun tre mål på elleve kamper. Slipper ikke Brann inn flere hjemmemål i år, vil vi altså få 0,2667 i snitt og setter ny rekord for årene etter 1970.

-

Brann mot LSK innbyrdes i serien:

Branns tall først

Sted Ka S-U-T Målf. Po.
Bergen 39 16-7-16 61-52 55p
Lillestrøm 39 8-9-22 52-78 33p
Totalt 78 24-16-38 113-130 88p
 • Brann har tre strake tap mot LSK i serien. Sist vi tok poeng mot dem var da vi slo dem 2-0 på Stadion i 2014.
 • Brann har scoret i de fire siste seriekampene mot LSK. Sist vi ikke scoret mot dem, var da vi tapte 0-2 på Åråsen i 2013.

-

KAMPFAKTA: (kilde: brann.no)

Brann – Lillestrøm 1-2 (0-1)

27. serierunde Tippeligaen. Brann Stadion. 11. 876 tilskuere. Dommer: Ola Hobber Nilsen, Nordstrand IF. Gult kort: Bassel Jradi, Gary Martin og Ifeanyi Mathew, Lillestrøm.

0-1: Ifeanyi Mathew (30.)
1-1: Azar Karadas (55.)
1-2: Erling Knudtzon (85.)

Brann (4-3-3): Piotr Leciejewski – Amin Nouri, Jonas Grønner, Vadim Demidov (k), Ruben Kristiansen – Fredrik Haugen, Sivert Heltne Nilsen, Kristoffer Barmen – Deyver Vega (Gilli Rólantsson fra 75.), Azar Karadas (Torgeir Børven fra 79.), Daniel Braaten (Erik Huseklepp fra 46.).

Lillestrøm (4-4-2): Arnold Origi – Håkon Skogseid, Marius Amundsen, Frode Kippe (k), Simen Kind Mikalsen – Ifeanyi Mathew, Bassel Jradi (Ole Martin Rindarøy fra 66.), Malaury Martin, Sheriff Sinyan – Gary Martin (Erling Knudtzon fra 85.), Tomas Malec.

-

Kampstatistikk:

Sjanser: 5-4 til LSK (VG), 9-4 til Brann (BT) Det var da litt av en forskjell…
Avslutninger: 10-8 til LSK (VG), 11-6 til LSK (NTB)
Avslutninger på mål: 6-3 til LSK (VG), 7-3 til LSK (NTB)
Ballinnehav: 69 % til Brann (VG)
Avslutninger innenfor sekstenmeteren: 9-5 til LSK (mine egne tall). 7-3 til LSK i første, og 2-2 i andre.

-

Spillerstatistikk:

Tallene for hver kamp indikerer minutter spilt. Minuttene på inn-/utbyttede spillere kan avvike fra andre kilder, fordi en spiller som f.eks. blir byttet ut i det 67.min, i bloggen vil stå med 66 spilleminutter. (Han har jo uansett ikke spilt 67 hele minutter). Tilsvarende vil spilleren som kommer inn stå med 24 spilleminutter. Dette for at spillere som byttes inn i det 90. minutt ikke skal stå med 0 spilleminutter.
Fete tall indikerer startet kamp.
Tall i parantes er scoringer.
Gule tall betyr gult kort.
Røde tall betyr rødt kort.

Acos Barm Braa Børv Demi Grøn Hata Haug Horw
Gods b 90 90 61 90 89
Odd h 90 80 71 90 90
Aale b 90 90 90 90
Glim h 90 90 90 75
Ros b 90 11 90 90 90
Vik b 90 90 65 90 25 (1)
Sog h 90 (1) 90 90 64 26 45 (1)
Tro b 90 90 90 90
Star h 90 90 58 90 89
Lille b 90 90 90 90 85
Stab h 87 90 90 90 90
Mol b 90 90 90 90 90
Hau h 90 90 90 90 45
S08 b 90 90 90
VIF h 90 90 (1) 77 90
Stab b 90 90 57 90 90 14
Aale h 90 (1) 90 90 65 25 90
Odd b 90 82 90 90 (1) 90 (2)
Gods h 90 90 90 90 70
VIF b 90 45 (1) 62 90 45
Ros h 90 88 90 90
Hau b 90 (1) 90 90 90 86 90
Vik h 90 54 90 90 90
Glim b 90 73 (2) 90 90 90 90
Tro h 90 28 90 90 83
Sog b 31 90 90 55
Lille h 90 45 12 90 90 90
Totalt 1741 1816 1810 220 2019 1006 90 1831 270
Kamp 20 22 23 4 23 13 1 24 3
Startet 20 21 23 2 23 10 1 20 3
Mål 2 5 0 0 1 0 0 4 0
Gule 5 5 4 0 5 2 0 5 0
2 gule 0 0 0 0 0 0 0 0 0
Dir. rød 1 0 0 0 0 0 0 0 0
Acos Barm Braa Børv Demi Grøn Hata Haug Horw

-

Huse Hvil Joha Kara Kris Lars Leci Nils
Gods b 89 (1) 90 1 90 1 90 90
Odd h 83 90 10 7 90 90 90
Aale b 82 57 72 (1) 8 (1) 90 90 90
Glim h 67 15 90 13 90 90
Ros b 64 26 11 90 90 90
Vik b 17 90 90 90
Sog h 90 11 90 90 90
Tro b 45 70 20 90 45 90 90
Star h 18 90 32 90 1 90 90
Lille b 28 62 21 90 5 90 90
Stab h 68 16 3 90 90 90 (1)
Mol b 14 27 63 10 90 90
Hau h 45 9 90 90 90
S08 b 16 11 11 90 90 90
VIF h 22 (1) 13 90 90 90
Stab b 33 33 (1) 90 90
Aale h 45 (1) 16 (2) 90 90 90 (1)
Odd b 27 90 90 90
Gods h 21 20 13 90 90
VIF b 11 90 90 90 (1)
Ros h 25 2 19 90 90 90
Hau b 7 11 90 90
Vik h 36 75 11 90
Glim b 5 90 90
Tro h 14 7 90 90 90
Sog b 45 90 90 90
Lille h 45 78 (1) 90 90 90
Totalt 911 618 284 390 2250 65 2160 2250
Kamp 23 10 10 22 25 5 24 25
Startet 8 7 3 1 25 0 24 25
Mål 3 0 1 5 0 0 0 3
Gule 0 1 2 2 3 0 2 5
2 gule 0 0 0 0 0 0 0 0
Dir. rød 0 0 0 0 0 0 0 0
Huse Hvil Joha Kara Kris Lars Leci Nils

-

Nouri Orlo Pett Rola Skaa Skål Sten Vega
Gods b 90 29 (1)
Odd h 90 19
Aale b 90 33 18
Glim h 90 90 (1) 23 77
Ros b 90 79 79
Vik b 90 90 32 73 58
Sog h 90 79 45
Tro b 90 45 45
Star h 90 72 (1)
Lille b 90 69
Stab h 90 74 22
Mol b 90 80 76
Hau h 90 81 45 45 (1)
S08 b 90 79 79 74 90
VIF h 90 62 90 28 (1) 68
Stab b 90 57 90 76
Aale h 90 74 45
Odd b 90 67 8 23 63
Gods h 90 77 90 69 (1)
VIF b 90 79 90 28 90
Ros h 90 71 (1) 65 90
Hau b 90 79 4 83 (1)
Vik h 90 79 90 90 15
Glim b 90 85 (1) 71 17 19
Tro h 90 62 90 76 (1)
Sog b 90 35 90 90 45
Lille h 90 16 74
Totalt 2430 1553 0 422 846 727 15 947
Kamp 27 22 0 6 14 15 1 15
Startet 27 21 0 5 9 6 0 13
Mål 0 4 0 0 0 4 0 2
Gule 0 0 0 0 1 3 0 4
2 gule 0 0 0 0 0 0 0 0
Dir. rød 0 0 0 0 0 0 0 0
Nour Orlo Pett Rola Skaa Skål Stene Vega

-

Linker:

BA om kampen
BT om kampen
VG om kampen
VGs livedekning
Dagbladet om kampen
TV2 om kampen
NRK om kampen
Brann.no om kampen

Holder nullen igjen - nå også med ti mann

Så reiste vi til Sogndal kor det sjelden blir poeng
Men håpet var en bedring no med årets tøffe gjeng
Vi startet ganske bra, men det var halvsjanser vi fikk
Da klokken viste 30 ble det årntli’ dramatikk:

Ramsland feide Nouri ned og kunne blitt vist ut
Og dette skulle funke som en tyrefekter-klut;
For Oksen “Bis” fikk marsjordre til båsen i all hast
da Furebotn veltet som en tomflaske av plast

Men dytten va’kkje forkampen til Brækhus samme kveld
Og Furebotn kan vel stå på beina sine selv?
Han falt som han fikk juling på det aller verste vis
Men dette va’kkje knock-out som då Brækhus slo Mathis

For Bismar ville ikkje hverken bokse eller true
Han ville bare vifte vekk en veldig plagsom flue
Og Furebotn faller om du ser på ham og hoster
Da ruller han i stilling som et tretten ukers foster

Med ti mann ble det tøft for oss, men laget vårt holdt stand
Vi la oss lavt og kjempet, det er sånt vi faktisk kan
Da fikk vi ett poeng og ligger veldig gunstig an
til sølv og myrra, røkelse og E-cup-tur for Brann

-

Det er jo alltid med bange anelser man reiser til Sogndal. Som kjent pleier det å bli magert i eplenikkersene våre når vi en gang i året går på slang i fryktbygden, men denne gang hadde jeg litt mer forhåpninger til fangsten i kurven enn normalt. For ofte har vi blitt tatt på innstilling, innsats og tenning i disse kampene mot lillebror fra bygden som ser på kampen mot de store fra byen som årets store happening. Vi så jo de samme problemene for Brann da det var duket for fest på diverste førstedivisjonsarenaer i fjor.

Men årets Brann-lag har under Lars Arne Nilsen vist seg å ikke mangle så mye på muskler og den kollektive innsatsen. Er det noe Brann 2016 kan, så er det å krige og kjempe og være smarte og kyniske. Og en stund så det lovende ut mot Tone Damlies menn (ja altså laget hun var og heiet på), for Brann var best de første 25 minuttene og vi ledet 3-1 i avslutninger inne i feltet etter den perioden. Så kom Sogndal mer inn i kampen, og etter en halvtimes spill kom dagens store snakkis:

Martin Ramsland kom i stor fart og med stor kraft, og hoppet inn med lår, skulder og arm rett i Amin Nouri som ble lagt rett i bakken. Ramsland så ikke på ballen, han kom inn alt for sent og traff ikke Nouri før ballen allerede var headet vekk av sistnevnte. Stygt spill som fort kunne – og kanskje også burde – blitt rødt kort.

Så ble det knuffing og det endte med at Bismar “Bis” Acosta fektet litt med armen opp i trynet på Henrik Luggenes Furebotn. Costaricaneren så ut til å forsøke å vifte eller dytte ham vekk, og det var så definitivt ikke noe hardt slag. Men greit nok; armen hans har ikke noe oppe i trynet hans å gjøre, så det røde kortet kan slik sett gjerne forsvares. Og dommeren var nok spesielt sikker i sin sak når årdølen overspilte, slang seg i bakken, krøllet seg sammen som et pinnsvin – og kort sagt gjorde det han kunne for å lure dommeren til å tro at “slaget” var en forsmak på Cecilia Brækhus’ kamp mot Anne Sophie Mathis senere på kvelden. Jeg for min del pleier sjelden å legge meg i fosterstilling på stuegulvet hvis noen vimser borti fjeset mitt.

Uansett var det lite tvil om hva av Ramslands takling og Acostas klumsete veiving med armene som var den største HMS-trusselen i løpet av de sekundene. Merkelig da at det er det minst farefulle som gir rødt kort…

Etter dette ble det naturlig nok en helt annen kamp. Det vil si, det fortsatte å være ampert – og Ramsland kom i andre omgang med et nytt forsøk på utvising – denne gang ved å få sitt andre gule, men han slapp unna igjen. Ikke et soleklart kort i den situasjonen, men det kunne fort blitt det. I hvert fall hvis det var en Brann-spiller som gjorde det.

Fire minutter etter utvisningen ble Jakob Orlov ofret til fordel for en midtstopper i Jonas Grønner. I andre omgang kom en råsterk Azar Karadas inn for Deyver Vega. Her skulle det kriges!

Fruktbøndene hadde mye ball og hadde presset etter utvisningen, men et disiplinert og godt defensivt arbeidende Brann-lag hindret dem i å komme til mange sjansene. Faktisk tok det en halv time fra utvisningen til Sogndal kom, til det første som med et solid syltetøyglass velvilje kunne tolkes som et avslutningsforsøk mot oss inne i feltet. Og nå skal jeg gi meg med frukt-metaforene.

Brann gjorde en god innsats i fruktbygden og holdt stand mot det som var av Sogndal-dominans i timen vi spilte ti mot elleve. Med litt flaks kunne vi faktisk også knabbet med oss alle tre poengene, men Azar Karadas gode skudd fra atten meter og like mange minutter før slutt, gikk utenfor.

Dermed ble det for andre år på rad 0-0 på Fosshaugadn. Det betyr at vi fremdeles ikke har vunnet to bortekamper på rad i serien på ni år (selv i førstedivisjon klarte vi ikke det), at vi fremdeles ikke har vunnet en seriekamp i Sogndal siden 2002, og at vi faktisk ikke engang har scoret 1-0-målet i en kamp der oppe siden 1989!

At disse dårlige statistikkene ble forlenget, er selvsagt alltids irriterende. Det er jo litt flaut at vi aldri vinner hos dem. Men denne gang kunne vi være relativt fornøyde med utfallet. For det ble i det minste ikke tap – slik det så altfor ofte har blitt der oppe, vi holdt nullen bak for toltve gang i år, og vi klarte å ri i land ett poeng til tross for en mann i manko i to tredeler av kampen. Brann gjorde en god prestasjon ut fra hvordan forutsetningene ble endret etter halvtimen. Da er ett poeng bra og kan vise seg å være gull verdt i kampen om sølv. Vi har i hvert fall et meget godt utgangspunkt nå. (Se for øvrig lenger nede)

NB! Acostas røde kort var vårt første av den fargen siden Piotr ble vist ut i Strømmen 30. august i fjor. Nå må vi nok klare oss uten ham i et par-tre kamper, men Jonas Grønner har vist at han er til å stole på og er nærmest en fullgod erstatter. Det skal nok gå bra!

-

Publikum:

5600 tilskuere – hvorav oppunder 5000 holdt med hjemmelaget. Som vanlig litt ekstra liv der når de møter selveste oss. Saftkokaradn hørte jeg ikke mye til under kampen, men godt hjulpet av mikrofoner kunne jeg høre dem på tv-opptakene i etterkant. Man kan si de ikke har lagt mye energi i å lage sanger og tekster. For det første sang de de samme sangene i repitisjon i det uendelige, og for det andre virket ikke sangene å ha mye tekst heller. Med andre ord: Ganske like mange andre norske supportergjenger som via Østlandet, Sverige og Mellom-Europa har blitt smittet av monotonitets- og fantasiløshetsepdiemien innenfor supporterkulturen.

Vi var ca 600 Brann-supportere på det utsolgte bortefeltet – i tillegg til kanskje noen hundre på andre tribuner. Jeg syns vi hadde et bra trøkk, og det hjelper jo alltids på med tak lavt over bortetribunen. Slik sett var både trøkk og bortetribuneforhold ikke ulik kampen i Haugesund. Dette var kanskje det beste trøkket vi har laget i Sogndal noen gang. Vi var riktignok flere fremmøtte der i 1994 og 2001, men den gang var det ikke noe tak over oss. Det har mye å si for lydnivået. For øvrig har vi hatt en del bortekamper med solid trøkk i år, og da spesielt på Skagerak Arena, Ullevål, i Haugesund og nå på Forsshaugadn.

Hvis vi tar utgangspunkt i at vi solgte 600 til Sogndal-kampen (det eksakte tallet er ikke mottatt ennå), har vi til nå i år vært 449 i snitt på årets bortekamper. Det beste vi har vært etter 2009 hvor vi var 575 i snitt, var 429 i 2011. Klarer vi 168 borte mot Start i den siste bortekampen (og det bør vi klare – i hvert fall hvis det blir avgjørende for medalje), blir årets bortemøte vårt beste siden 2009. I fjor var bortesupporter-snittet vårt – til tross for mange mandagskamper og altfor små bortefelt – på imponerende 382 i 1.divisjon.

Her er vårt bortesupportersnitt de årene Brannbloggen har ført statistikk:

2009 575
2010 406
2011 429
2012 320
2013 266
2014 332
2015 i 1.div. 382
2016 til nå 449

-

Slik tar vi sølv:

(Oppdatert etter søndagskampene)

Sjansene for sølv ble styrket av det ene poenget i Sogndal. Og etter søndagens kamper har vi et helt fantastisk utgangspunkt. For nok en gang gikk de andre kampene vår vei, så Odd har nå ett poeng på tre kamper og ligger tre poeng bak, FKH har tre poeng på fire kamper og ligger fire poeng bak, mens S08 spilte uavgjort (mot FKH) og ligger fem poeng bak. Den eneste av topprivalene som vant, var MFK som ligger fire poeng bak.

Når det gjelder våre gjenstående kamper, så blir poengdesperate LSK en nøtt selv på Stadion. Men vi bør i utgangspunktet klare tre poeng der. MFK-kampen går også hjemme, og Ole Gunnar Solskjærs menn er umulige å skjønne seg på. Tidligere var de i en periode med ett poeng på seks kamper, så vant de fire på rad, før de nå har ett poeng på de siste tre før søndagens kamper. Det blir uansett en tøff kamp, for MFKs toppnivå er kanskje det nest beste i Tippeligaen. Start borte høres enkelt ut, men de vant jo hjemme mot FKH sist. Uansett vil sørlendingene etter alle solemerker være nedrykksklare før dette. Det kan slå to veier; at Start slipper seg mer løs – eller at ikke er for lysten på å spille kamp i det hele tatt. Så kommer variable S08 til Stadion i siste runde. Ingen walk-over det heller, men vi vil nok stille som favoritter også der.

Skjemaet under er “levende” og blir hele tiden tilpasset slik vi klarer det med med ett poengs margin.

nå: Brann 45p Odd 42p
ru. mot po. mot po.
27 LSK h 3 FKH h 3
28 MFK h 1 RBK b 1
29 Start b 1 SIL h 3
30 S08 h 3 TIL b 3
Fra nå: 8p Fra nå: 10p
Totalt: 53p Totalt: 52p

Med disse resultatene (at vi får poeng mot MFK) vil MFK ikke kunne oppnå mer enn 51 poeng. FKH kan fremdeles oppnå 53 poeng, men har ni mål dårligere målforskjell enn oss nå. Med resultater som over vil Brann minimum få +15 i måforskjell. Skal FKH da ta det igjen, må de vinne med totalt elleve mål på de fire siste kampene mot Odd (b), Glimt (h), AaFK (b) og Godset (h).

For ordens skyld kan jeg ta med det gjenværende programmet til de andre (utenom allerede nevnte Haugesund):

 • MFK (41 poeng og fem plussmål) møter Sogndal (h), Brann (b), Stabæk (h) og LSK (b)
 • S08 (40 poeng og to minusmål) møter RBK (h), Stabæk (b), TIL (h) og Brann (b)

Brann er altså de eneste av sølvrivalene som har tre hjemmekamper igjen. Odd – som ligger nærmest oss, skal dessuten møte RBK på Lerkendal. Brann har videre den klart beste målforskjellen av de involverte lagene. Dette bør kunne gå!

 • Med ti poeng til (3-1-0) – og 55 poeng totalt – tar vi sølv uansett.
 • Med ni poeng til (3-0-1) – og 54 poeng totalt – tar vi medalje uansett.

-

(Fortsetter under bildene)

^ Vel 600 nervøse Brann-supportere ved innmarsj. Fotos: Alexander Osdal

^ Vel 600 lettede Brann-supportere ved utmarsj. Fotos: Alexander Osdal

^ Det obligatoriske stoppet på vei hjem. Foto: Alexander Osdal

-

Hendelsene:

- 1. omgang: -

01:55: Piotr Leciejewski må bokse vekk et Gilbert Koomson-frispark fra vår høyreside. Amin Nouri blokkerer returen som kommer fra nærmere 30 meter.

02:50: En corner fra venstre svinges inn foran mål. Den går forbi Jakob Orlov og til Bismar Acosta på bakerste som forsøker en avslutning, men den blir klarert inne i møljen. Ballen kommer tilbake til Acosta som vinner duellen med keeper Mathias Dyngelands armer(!) og header inn igjen foran mål fra dødlinjen, men den treffer ingen røde foran der. Sogndal klarer imidlertid ikke å komme seg ut av sonen, for vi vinner ballen tilbake og slår den inn igjen i feltet til Orlov som mottar ballen på tretten meter, men ikke får skikkelig kontroll og Sogndal får ryddet opp.

04:50: Et Sogndal-innlegg slås over mål.

07:25: Et langt Piotr-utspark havner hos Christophe Psyché som misser med headingen og Orlov fanger ballen tredve meter fra mål. Han sender fremover mot Kasper Skaanes som lurer av en Sogndal-spiller og to før han skyter fra femten meter, men via Taijo Tineste spretter den inn til Dyngeland.

10:00: Deyver Vega slår et frispark fra høyre – nesten nede ved dødlinjen. Det går rett i klypene til Dyngeland.

12:15: Farlig Sogndal-sjanse når Koomson står i returrommet etter et langt kast og skyter fra tretten meters noe skrått hold. Det skuddet treffer Nouri like utenfor femmeteren, Ole Amund Sveen får til en slags avslutning fra fire meter, men den blokkeres av Piotr og Ruben Kristiansen, og sistnevnte får klarert.

13:50: Gilli Rólantsson slår et frispark inn i feltet og Sivert Heltne Nilsen header fra tolv meter. Dyngeland tar det greit.

23:55: Vega forsøker et skudd fra skrått og – mer enn 25 meters – hold. Det går noen meter til side for nærmeste stolpe.

26:10: Teniste header langt mot nærmeste stolpe, Martin Ramsland header ballen videre inn foran mål, men den går gjennom feltet og vi får klarert.

27:20: Piotr bokser vekk en corner fra vår venstreside. Lars Christian Kjemhus tar nedfallsfrukten på direkten, men skuddet fra 21 meter går svakt ca femten meter utenfor

29:05: Henrik Furebotn vinner ballen og kommer til skudd fra skrått hold like utenfor feltet. Det går noen meter utenfor lengste hjørne.

Sogndal hadde kommet mer med nå.

30:30: Når Nouri header vekk en ball, kommer Ramsland i stor fart og meier Nouri ned der han kommer hoppende inn med skulderen og armen først. Idet han treffer er ballen allerede flere meter borte. Et soleklart kort – og i grenseland til rødt. Stygt spill.

30:40: Det blir knuffing rundt situasjonen, og bl.a. ser Acosta ut til å fekte Furebotn vekk. Costaricaneren treffer ham tydeligvis i ansiktet, men Furebotn overspiller og slenger seg i bakken som en drittunge.

31:20; gult kort, Sogndal: Ramsland for den stygge taklingen.

31:20; rødt kort, Brann: Bismar Acosta for å fekte med armene.

35:40; -> bytte Brann: Jonas Grønner inn for Jakob Orlov.

36:15: Psyché header ned til Sveen som heldigvis ikke får avsluttet fra ti meter. Vi får blokkert og klarert.

42:35: Kasper Skaanes skyter fra tyve centimeter utenfor sekstenmeterhjørnet. Det blokkeres.

43:50: Eirik Birkelund skyter fra tredve meters skrått hold. Piotr tar det uten problemer.

45:00 + 1:10: Birkelund skyter igjen fra langt skrått hold – denne gang “bare” fra nærmere 25 meter. Ballen forandrer retning i Grønner, men går rett på Piotr.

45:00 + 2:00: Pause

- 2. omgang: -

45:00; -> bytte Brann: Azar Karadas inn for Deyver Vega.

45:00; -> bytte Sogndal: Rune Bolseth inn for Lars Christian Kjemhus

45:35: Teniste bommer omtrent på ballen når han skal skyte fra noen meter innenfor sekstenmeterhjørnet.

51:05: Gilli ser ut til å sende et frispark fra høyre inn i feltet, men velger i stedet å gi til siden mot Ruben Kristiansen som skyter fra bortimot 25 meter. Skuddet går rett på Dyngeland.

53:55: Sogndal kommer seg til flere halvfarligheter på noen minutter, men får ikke avsluttet før vi rydder opp.

54:00: Ramsland – som allerede har gult – med en takling i foten på Nilsen inne i Branns felt. Ikke noe kort til ham.

57:10; -> bytte Sogndal: Mahatma Otoo inn for Martin Ramsland.

57:50; gult kort, Sogndal: Rune Bolseth for en takling på Nilsen.

60:10: Furebotn slår inn fra vår høyreside, Otoo forsøker å styre den videre fra nærmeste stolpe, men den går videre til motsatt side av feltet. Teniste misser med det neste innleggsforsøket og Kristiansen får ryddet opp.

60:45; gult kort, Sogndal: Henrik Furebotn for en takling på Nilsen.

65:00: Teniste med et innlegg mot Sveen, men Piotr plukker det.

66:30: Dyngeland bokser vekk en Gilli-corner fra venstre.

71:00: Otoo stusser videre et frispark, men headingen fra feilvendte Otoo på tretten meters hold går over mål.

72:05: Karadas kriger seg til skuddposisjon på atten meters hold, og det går like utenfor nærmeste stolpe.

74:15: Grønner sleiver til en litt unødvendig corner når det kommer et innlegg fra vår høyreside.

74:35: Sogndal-corner fra vår høyreside som går mot nærmeste stolpe, og som Psyché får hodet på fire meter fra mål. Det går noen meter utenfor lengste hjørne.

76:30: Karadas hopper over ballen når den spilles frem, Gilli får den og drar seg ut på høyresiden. Innlegget treffer imidlertid ingen røde.

76:45: Koomson får et langt fremspill i bakrommet, han kommer seg inn i feltet og forstyrret av Grønner og Nouri skyter han fra tolv-tretten meters skrått hold, men over.

80:45: Furebotn forsøker å spille i bakrom til noen i hvitt som ikke er der, og Demidov får klarert.

84:30: Etter et kast får Nilsen ballen på tolv meter, men får ikke truffet ballen skikkelig når han skal skyte. Ballen blokkeres og klareres.

85:20, gult kort, Brann: Daniel Braaten for en takling på Furebotn.

86:35: Jukka Raitala forsøker å slå frem i feltet, men ballen går ut over dødlinjen.

89:25: Kasper Skaanes blokkerer et avslutningsforsøk fra tyve meter.

90:00 + 0:40: Otoo med skudd fra minst 25 meters skrått hold, men over.

90:00+ 1:50: Birkelund forsøker skuddfoten fra over tyve meters skrått hold. Ballen går via en Brann-spiller og til corner.

90:00 + 2:10: Corneren slås mot nærmeste hvor Otoo stusser utenfor fra femmeterhjørnet, men den går – i følge dommer – via Grønner og dermed corner.

90:00 + 2:25: Piotr får gult kort for… et eller annet. Uthaling? Demonstrasjon?

90:00 + 3:05: Kampen er over.

-

Kuriosa:

 • Brann har fire strake seriekamper uten tap (0-2-2). Sist vi tapte, var da Haugesund slo oss 3-2 i Haugesund 27. august. Sist vi spilte fire seriekamper på rad uten tap, var i 15.-19. runde da vi spilte fem på rad uten tap (4-1-0).
 • Sist Brann vant to bortekamper på rad i serien var i september 2007 da vi slo FFK 4-0 før vi slo LSK 5-1. Ikke engang i 1.divisjon i fjor klarte vi det. Og vi klarte det altså ikke nå heller.
 • Nå har vi holdt nullen bakover i to strake seriekamper. Sist Brann holdt nullen bakover i to strake seriekamper, var i 6. og 7.runde da vi slo Viking 1-0 borte før vi slo Sogndal 2-0 hjemme.
 • Brann hadde før lørdag sluppet inn mål i ni strake bortekamper i serien. Sist vi holdt nullen borte var da vi slo Viking 1-0 den 20. april.
 • 45 poeng er det meste vi har hatt etter 26 runder siden vi hadde 54 i 2007.
 • 35 mål er bare ett mål mer enn hva vi hadde etter 26 runder i nedrykkssesongen 2014.
 • 22 baklengs er det desidert laveste vi har hatt etter 26 runder f.o.m. 1995 da vi begynte å spille minimum så mange kamper. Nest lavest er 32 baklengs i 2005.
 • Dette var første gang i år Lars Arne Nilsen bare gjorde to bytter i en seriekamp.

-

Brann mot Sogndal innbyrdes i serien: (Både på nivå 1 og nivå 2)

Branns tall først

Sted Ka S-U-T Målf. Po.
Bergen 18 14-2-2 42-14 44p
Sogndal 18 3-4-11 19-31 13p
Totalt 36 17-6-13 61-45 57p
 • I eliteserien hadde Brann før lørdag seks strake bortetap mot Sogndal i serien (2003, 2004, 2011, 2012, 2013 og 2014). Tar vi med 1. divisjon, har vi nå åtte strake der uten seier (0-2-6). Vår forrige serieseier i Sogndal kom i 2002 da vi vant 3-2.
 • Sist Brann tok ledelsen 1-0 i seriekamp på Fosshaugane, var i 1989! Etter det har Sogndal tatt ledelsen 1-0 over oss 13 ganger på Fosshaugane – mens ingen av lagene klarte å score i fjorårets og årets møte.

-

KAMPFAKTA: (kilde: brann.no)

Sogndal – Brann 0-0

26. serierunde Tippeliga. Fosshaugane Campus. 5600 tilskuere. Dommer: Martin Lundby, Bøverbu IL. Gult kort: Martin Ramsland, Rune Bolseth, Henrik Furubotn, Sogndal og Daniel Braaten, Piotr Leciejewski, Brann. Rødt kort: Bismar Acosta, Brann.

Sogndal (4-4-2): Mathias Lønne Dyngeland – Taijo Teniste, Hannu Patronen (k), Christophe Psyche, Jukka Matias Raitala – Gilbert Koomson, Henrik Furebotn, Eirik Birkelund, Lars Christian Kjemhus (Rune Bolseth fra 46.) – Martin Ramsland (Mahatma Otoo fra 58.), Ole Amund Sveen.

Brann (4-3-3): Piotr Leciejewski – Amin Nouri, Bismar Acosta, Vadim Demidov, Ruben Kristiansen – Daniel Braaten, Sivert Heltne Nilsen, Kasper Skaanes – Deyver Vega (Azar Karadas fra 46.), Jakob Orlov (Jonas Grønner fra 36.), Gilli Rólantsson.

-

Kampstatistikk:

Sjanser: 3-2 til Sogndal (VG)
Avslutninger: 7-7 (NTB), 11-7 til Sogndal (VG)
Avslutninger på mål: 5-4 til Brann (NTB), 4-3 til Brann (VG)
Angrep med avslutningsforsøk innenfor 16-meteren (mine egne tall): 5-4 til Sogndal – og da var et av Sogndals sine et tvilstilfelle om man skulle regne det som avslutning. 1. omgang: 3-1 til Brann, 2. omgang (og også perioden etter utvisningen): 4-1 til Sogndal.
Ballinnehav: 61 % til Sogndal (VG)

-

Spillerstatistikk:

Tallene for hver kamp indikerer minutter spilt. Minuttene på inn-/utbyttede spillere kan avvike fra andre kilder, fordi en spiller som f.eks. blir byttet ut i det 67.min, i bloggen vil stå med 66 spilleminutter. (Han har jo uansett ikke spilt 67 hele minutter). Tilsvarende vil spilleren som kommer inn stå med 24 spilleminutter. Dette for at spillere som byttes inn i det 90. minutt ikke skal stå med 0 spilleminutter.
Fete tall indikerer startet kamp.
Tall i parantes er scoringer.
Gule tall betyr gult kort.
Røde tall betyr rødt kort.

Statistikken er rettet med tanke på at Nouri stod feil oppført med gult kort borte mot VIF, i stedet for Acosta.

Acos Barm Braa Børv Demi Grøn Hata Haug Horw
Gods b 90 90 61 90 89
Odd h 90 80 71 90 90
Aale b 90 90 90 90
Glim h 90 90 90 75
Ros b 90 11 90 90 90
Vik b 90 90 65 90 25 (1)
Sog h 90 (1) 90 90 64 26 45 (1)
Tro b 90 90 90 90
Star h 90 90 58 90 89
Lille b 90 90 90 90 85
Stab h 87 90 90 90 90
Mol b 90 90 90 90 90
Hau h 90 90 90 90 45
S08 b 90 90 90
VIF h 90 90 (1) 77 90
Stab b 90 90 57 90 90 14
Aale h 90 (1) 90 90 65 25 90
Odd b 90 82 90 90 (1) 90 (2)
Gods h 90 90 90 90 70
VIF b 90 45 (1) 62 90 45
Ros h 90 88 90 90
Hau b 90 (1) 90 90 90 86 90
Vik h 90 54 90 90 90
Glim b 90 73 (2) 90 90 90 90
Tro h 90 28 90 90 83
Sog b 31 90 90 55
Totalt 1741 1726 1765 208 1929 916 90 1741 270
Kamp 20 21 22 3 22 12 1 23 3
Startet 20 20 22 2 22 9 1 19 3
Mål 2 5 0 0 1 0 0 4 0
Gule 5 5 4 0 5 2 0 5 0
2 gule 0 0 0 0 0 0 0 0 0
Dir. rød 1 0 0 0 0 0 0 0 0
Acos Barm Braa Børv Demi Grøn Hata Haug Horw

-

Huse Hvil Joha Kara Kris Lars Leci Nils
Gods b 89 (1) 90 1 90 1 90 90
Odd h 83 90 10 7 90 90 90
Aale b 82 57 72 (1) 8 (1) 90 90 90
Glim h 67 15 90 13 90 90
Ros b 64 26 11 90 90 90
Vik b 17 90 90 90
Sog h 90 11 90 90 90
Tro b 45 70 20 90 45 90 90
Star h 18 90 32 90 1 90 90
Lille b 28 62 21 90 5 90 90
Stab h 68 16 3 90 90 90 (1)
Mol b 14 27 63 10 90 90
Hau h 45 9 90 90 90
S08 b 16 11 11 90 90 90
VIF h 22 (1) 13 90 90 90
Stab b 33 33 (1) 90 90
Aale h 45 (1) 16 (2) 90 90 90 (1)
Odd b 27 90 90 90
Gods h 21 20 13 90 90
VIF b 11 90 90 90 (1)
Ros h 25 2 19 90 90 90
Hau b 7 11 90 90
Vik h 36 75 11 90
Glim b 5 90 90
Tro h 14 7 90 90 90
Sog b 45 90 90 90
Totalt 866 618 284 312 2160 65 2070 2160
Kamp 22 10 10 21 24 5 23 24
Startet 8 7 3 0 24 0 23 24
Mål 3 0 1 4 0 0 0 3
Gule 0 1 2 2 3 0 2 5
2 gule 0 0 0 0 0 0 0 0
Dir. rød 0 0 0 0 0 0 0 0
Huse Hvil Joha Kara Kris Lars Leci Nils

-

Nouri Orlo Pett Rola Skaa Skål Sten Vega
Gods b 90 29 (1)
Odd h 90 19
Aale b 90 33 18
Glim h 90 90 (1) 23 77
Ros b 90 79 79
Vik b 90 90 32 73 58
Sog h 90 79 45
Tro b 90 45 45
Star h 90 72 (1)
Lille b 90 69
Stab h 90 74 22
Mol b 90 80 76
Hau h 90 81 45 45 (1)
S08 b 90 79 79 74 90
VIF h 90 62 90 28 (1) 68
Stab b 90 57 90 76
Aale h 90 74 45
Odd b 90 67 8 23 63
Gods h 90 77 90 69 (1)
VIF b 90 79 90 28 90
Ros h 90 71 (1) 65 90
Hau b 90 79 4 83 (1)
Vik h 90 79 90 90 15
Glim b 90 85 (1) 71 17 19
Tro h 90 62 90 76 (1)
Sog b 90 35 90 90 45
Totalt 2340 1553 0 406 846 727 15 873
Kamp 26 22 0 5 14 15 1 14
Startet 26 21 0 5 9 6 0 12
Mål 0 4 0 0 0 4 0 2
Gule 0 0 0 0 1 3 0 4
2 gule 0 0 0 0 0 0 0 0
Dir. rød 0 0 0 0 0 0 0 0
Nour Orlo Pett Rola Skaa Skål Stene Vega

-

Linker:

BA om kampen
BT om kampen
VG om kampen
VGs livedekning
Dagbladet om kampen
TV2 om kampen
NRK om kampen
Brann.no om kampen

Annonse