Viser arkivet for april, 2016

Fortsetter å prestere

Svart-hvite lag har i år vært en mare
Så Sogndal sin drakt var et varsel om fare;
at dette ble krig mot vår nabo i nord,
og ingen har glemt resultatet i fjor

Vi rundspiller ikke, vi tar ikke gull,
men bak har vi tettet igjen noen hull.
Og kanskje vi klarer en plass over midten
I stedet for kaving i nervekjør-dritten

For forsvaret vårt, de har laget en mur
Så Piotr kan ta seg en velfortjent lur
Og Bismar og Fredrik er alt hva vi trenger
hvis Orlov og Hvilsom har scoringsangst lenger

-

Brann fortsetter å prestere. Nå også mot lag i hvite og svarte drakter. Fargeløse Førde og RBK var jo de eneste som virkelig hadde laget kvalm for oss i år…

Av årets syv seriekamper har det strengt tatt ikke vært noen der vi har fått dårligere poenguttelling enn vi realistisk kunne forvente på forhånd. Vi tapte i Trondheim, men det var vel i grunn ikke noen overraskelse mot gullfavoritten som i forkant hadde 23-4-0 på de siste 27 hjemmekampene i serien. Vi klarte “bare” uavgjort mot Godset og Odd, men det er jo to lag som er forventet i medaljestriden – og kamper der vel de færreste forventet noe mer av oss.

Hva så med Brann i den foreløpige medaljestriden? Vi ligger på fjerdeplass, og ikke helt uventet er RBK, MFK og Odd foran oss. Godset er poenget bak oss, og i det lange løp tror jeg også de vil sige forbi oss. Det er fremdeles disse fire – som “alle” tippet øverst før sesongen, jeg rangerer som de fire beste. De havner nok øverst til slutt.

Men er en femteplass utenkelig? Stabæk og VIF – som de fleste hadde tippet på øvre halvdel, vil være minst henholdsvis syv og åtte poeng bak oss etter denne runden. Kanskje så mye som ti og elleve.

Viking har vært gode på bortebane, men svake hjemme. Lillestrøm har bare én seier (men for den del også bare ett tap) før søndagens kamper. Slik vi har fremstått i starten (den poengmessig beste starten siden gullåret 2007) kan da ikke en femteplass være helt urealistisk å håpe på?

Men for all del; ting kan selvsagt snu. For ting forandrer seg fort i fotball. Og tross alt er vi fremdeles Brann. Ellers hadde jeg jo kalt bloggen noe annet enn Brannbloggen. Dessuten har vi kanskje vært litt heldige med poengfangsten så langt. Ikke det at vi har vunnet så mange direkte ufortjente poeng – det er ikke grove ran vi driver med (såpass skikkelige er vi), men det er ikke alle poengene vi har fått som har vært voldsomt fortjente eller etter overbevisende spill heller. Noen kamper som fort kunne bikket i vår disfavør, har endt med tellende fangst.

Defensivt er vi gode – og dette er første gang i eliten siden 2007 vi vinner en bortekamp og en hjemmekamp etter hverandre uten å slippe inn mål.

Offensivt må vi imidlertid kunne sies å ha vært ganske effektive denne sesongen. Det er det selvsagt positivt at vi er – vi husker jo hvordan det gikk i 2014 da vi ikke var det, men vi kommer til å slite den dagen uttellingen ikke er like bra. For vi skaper ikke voldsomt mye fremover. Det er ikke sprudlende angrepsfotball vi får se, selv om første omgang mot Glimt sitter igjen som et positivt minne. Men nedrykkstrid må det da være lov å håpe at vi skal slippe når vi kjemper og kriger, aldri gir opp, og har et såpass bra forsvar i bunn? Tar vi 21 poeng på de siste 23 kampene, skal vi være reddet. Det må da kunne gå greit?

Mot Sogndal ble det nok en slitekamp. Mye kriging og kynisme. På mange måter fikk epleplukkerne smake den sure nektaren de selv har brukt mot andre utallige ganger. Vi hadde ganske god defensiv kontroll. Sogndal kom ikke til mange sjanser. Giganten Bismar Acosta stanget inn en corner i det 25. minutt og Fredrik Haugen er åpenbart i scoringform med en ny scoring som innbytter – denne gang etter seks minutter på banen. Etter dette hadde Brann god kontroll og timeglasset ble tømt til fordel for tre poeng.

Nå skal vi ikke allerede nå begynne å bli kresne på underholdningen – vi må ikke glemme at vi er et nyopprykket lag som for halvannen måneds tid siden var en av de utpekte til å romstere rundt i nedrykkstriden. Vi skal selvsagt være sjeleglade for de poengene vi får og at vi foreløpig faktisk klarer å henge med i toppen til tross for de dystre forhåndstipsene. Poengene har tross alt førsteprioritet.

Meeeeeeen…. jeg håper vi med tiden får utviklet et bedre offensivt spill som kan begeistre det bergenske publikum. For tilskuertallet mot Sogndal (11628) – til tross for en god start og 850 tilreisende bortesupportere, var ikke bra nok. Det er tydelig at kynismen ikke fenger nok til at folk stormer til billettlukene.. .eller skal vi si…. billettsiden på brann.no. Skal vi fylle tribunene må vi på sikt klare å få til et mer underholdende og offensivt spill. Men foreløbig skal jeg være fornøyd bare vi får nok poeng til at nedrykkstrid kan utelukkes definitivt.

Publikum:

11628 tilskuere er ikke godt nok når ca 850 av dette er bortefans. Ganske merkelig at det skulle komme så få etter den gode starten. Det burde kommet flere når vi presterer så mye bedre enn forventet. Tilskuertallene burde jo øke klart fra første hjemmekamp da vi kun hadde ett poeng mot Godset som sportslig referansepunkt. Hvorfor var det så få mot Sogndal?

Svaret på gåten er antagelig at folk ser vi har vært litt heldige med poengfangsten og at folk ser at vi ikke spiller voldsomt underholdende fotball – selv om den ene omgangen mot Glimt var et unntak. Folk virker ikke å ha helt troen ennå på at vi skal kunne kjempe der oppe, så jeg tror vi en gang for alle kan gravlegge myten om at Bergen tar av og forventer gull etter noen seire. Andre fine bortforklaringer for oppmøtet kan være at det var kun et par grader og tendenser til snødrev i luften rundt kampstart, og at lørdagskamp gjerne ikke er ideelt for hyttefolket.

Mange vil sammenligne våre skuffende tall med RBKs gode tilskuertall i det siste, men vi skal faktisk ikke lenger tilbake enn til 2014 for å finne at et sølvvinnende RBK i seks hjemmekamper trakk færre tilskuere enn det vi gjorde mot Sogndal i helgen. De var nede i 10709 på det verste den gang.

Når det gjelder stemningen, så er det fremdeles litt avmålt på sittetribunen. På Store Stå var det innimellom bra, og gjennomgående bedre enn mot Glimt. Men vi burde kunne klare å få til en større supportergjeng i Bergen, og vi burde i større grad kunne dra med oss resten av Stadion. Tidligere var sittetribunene med på vekselrop og å reise seg på oppfordring fra Store Stå i det minste. Nå er de jo ikke med på noe som helst.

Sogndal-fansen fylte hele bortefeltet, men vi hørte dem strengt tatt ikke. Det var sikkert mange bergensbaserte sognestudenter og andre tilflyttere som ikke har den helt store kjennskapen til andre rop enn “Sogndal (klapp klapp klapp)”. Selve Saftkokaradn-gjengen får jo plass i en John Deere. I hvert fall hvis alle tar av seg Felleskjøpet-luene.

-

Branns syv første seriekamper siste ti sesonger:

År S-U-T Målf. +/- Po. Hjemmek. Sluttpl.
2007 4-2-1 15-11 +4 14 p 4 hjemmek. 1.pl.
2008 3-2-2 10-11 -1 11 p 4 hjemmek. 8.pl.
2009 2-3-2 11-11 +0 9 p 3 hjemmek. 5.pl.
2010 1-2-4 9-17 -8 5 p 4 hjemmek. 13.pl.
2011 4-1-2 14-10 +4 13 p 4 hjemmek. 4.pl.
2012 1-1-5 8-12 -4 4 p 4 hjemmek. 6.pl.
2013 4-0-3 9-10 -1 12 p 4 hjemmek. 8.pl.
2014 1-2-4 8-15 -7 5 p 3 hjemmek. 14.pl.
2015 3-3-1 10-7 +3 12 p 1.divisjon Opprykk
2016 4-2-1 8-6 +2 14 p 3 hjemmek. ?

-

Poengfangsten til bunnlagene:

Tabellen under viser poengfangsten etter syv runder for de lagene som til slutt har endt på de tre siste plassene. Statistikken gjelder for årene etter serien ble utvidet til 16 lag:

År 14.pl. 15.pl. 16.pl.
2009 FFK 8 p Glimt 5 p Lyn 7 p
2010 Hønef. 3 p Kongs. 4 p Sande. 4 p
2011 Sogn. 5 p Start 9 p S08 10 p
2012 Ulf 11 p FFK 5 p Stab. 1 p
2013 S08 10 p TIL 10 p Hønef. 6 p
2014 Brann 5 p Sognd. 4p Ulf 5 p
2015 Start 8 p Mjønd. 9 p Sande. 6 p

Med våre 14 poeng (og da også fire av syv kamper borte), skulle vi altså ligge bra an til å unngå nedrykk. Ingen har nemlig rykket ned eller kommet på kvalik med mer enn elleve poeng etter syv runder.

-

Sluttplasseringen til lag som har hatt 14 poeng etter 7 runder:

År Lag med 14 p Sluttpl. Hjemmek.
2009 ingen - - To lag med 12 p, ble nr. 8-9
2010 AaFK nr. 4 4 hjemmek.
2011 ingen - - Fem lag med 13 p, ble nr. 2-12
2012 ingen - - VIF med 13 p ble nr. 8
2013 AaFK nr. 4 4 hjemmek.
2014 ingen - - VIF med 13 p ble nr. 6
2015 ingen - - MFK med 13 p ble nr. 6

Det har altså bare hendt to ganger siden utvidelsen til 16 lag at noen har hatt nøyaktig 14 poeng etter syv kamper. Begge gangene var det AaFK, og begge gangene ble de til slutt nr. 4.

(Fortsetter under bildene)

^ Som det heter i sangen: Pyro, flagg og sang. Her fra innmarsjen. Fotos: Alexander Osdal

^ Kokkalele. Snikmegafonisering ved keepertrener Dan Riisnes. Foto: Alexander Osdal

-

Kampen:

1. omgang: -

03:40: Ole Amund Sveen kommer til avslutning fra 20 meter. Den går via Kasper Skaanes og til corner.

07:50: Kasper Skaanes skyter fra 20 meter, men skuddet blokkeres og spretter inn til keeper Mathias Dyngeland.

10:10: I Fredrik Haugens benketilværelse er det Ruben Kristiansen som slår frispark. Det gjør han høyt inn i feltet og Dyngeland må bokse.

12:15 Kristiansen slår et innlegg fra venstre som går gjennom hele feltet til Skaanes på motsatt. Han legger ut til Amin Nouri som grunnet et dårlig mottak ikke får kommet til innlegg.

13:25: Hannu Patronen slår et høyt og langt frispark, Mahatma Otoo header videre, men Piotr tar ballen før Kristian Fardal Opseth når frem.

14:50: Nouri og Skaanes samarbeider fint på høyrekanten, men sistnevtes stikker i bakrommet var det ingen i rødt som var forberedt på, og ballen ruller ut over dødlinjen.

17:35: Opseth med et frispark fra 25 meters skrått hold som går like utenfor lengste stolpe.

20:10: Bjørn Inge Utvik slår langt frem, men Vadim Demidov får klarert.

20:55: Flipperspill i feltet og ballen treffer Acosta som setter ballen utenfor eget mål fra tre meters hold.

21:25: Ny Sogndal-corner, Babacar Sarr avslutter med hælen fra ti meters spiss vinkel, Daniel Braaten header vekk og etter hvert får Sogndal kommet seg til ny avslutning når Rune Bolseth sender ballen inn mot bakerste hvor Utvik header over fra syv meters skrått hold.

Det hadde vært mest Sogndal i det siste.

23:00: Fint spill av Brann når Nouri sender en stikker til Braaten som legger flatt inn foran mål, men Sogndal får klarert til corner før ballen når frem til Mads Hvilsom.

23:42 – 1-0, BISMAR ACOSTA: En corner fra høyre ved Kristiansen blir slått mot bakerste hvor Acosta rager til værs på femmeteren og header såvidt via Taijo Teniste og i lengste hjørne.

28:45: Sveen skyter fra over 25 meter og laaaangt utenfor.

30:05: Nouri sender ballen ut til Hvilsom på venstresiden. Dansken tråkler seg inn i feltet før han skyter like utenfor fra femten meters skrått hold.

31:15: Sumo-opptakene (nei jeg skriver ikke kampreferatet før jeg ser kampen om igjen i opptak) viser at Lars Arne Nilsen kaster jakken. Nå ypper strilen enten til bråk, eller så skal han innpå.

32:20: Etter et innkast forsøker Sveen seg med en avslutning fra 20 meter, men Acosta får hodet på det og ballen går til værs. Vi får til slutt klarert.

35:10: Kristiansen med et frispark fra langt hold som går helt inn i fanget på Dyngeland.

38:55: Sogndal får frispark fra 23 meter. Skuddet fra Opseth går rett til Piotr Leciejewski.

45:00 + 2:00: Pause.

2. omgang: -

45:00; -> bytte Brann: Fredrik Haugen inn for Kasper Skaanes

45:00; -> bytte Sogndal: Magnus Pedersen inn for Bjørn Inge Utvik

50:38 – 2-0, FREDRIK HAUGEN: Et flott Brann-angrep! Det begynner med at Nouri bryter en Sogndal-pasning femten meter inn på vår egen halvdel. Han fosser fremover og sender videre til Braaten som er på løp på høyresiden. Sistnevnte legger ut 45 grader til Haugen når han nærmer seg dødlinjen. Haugen mottar ballen fem meter innenfor sekstenmeteren, velger å gå på utsiden av Patronen før han avslutter fra like utenfor femmeterhjørnet. Skuddet går inn i lengste hjørne. Vakkert! Angrepet hadde tre spillere involvert og tok tolv sekunder.

52:35: Christian Psyché avvinkes for offside når Piotr uansett kommer ut og snapper ballen foran ham.

58:10: Corner fra Kristiansen som går mot første stolpe, Hvilsom hælflikker den videre, Haugen header fra seks meter, og på bakerste – tre meter fra mål – forsøker Acosta på noe akrobatisk som går via Psyché og til corner.

61:30: Patronen klarerer et Nouri-innlegg til corner.

62:00: Haugen slår corneren, Hvilsom flikker den videre og Demidov skyter over fra elleve meter.

63:10: Sogndal får et innlegg fra vår høyreside og Gilbert Koomson sniker seg inn bak Kristiansen og er plutselig alene på åtte meter. Han handser, snur seg rundt og blir forstyrret av Hvilsom. Koomson avslutter like utenfor. Dommer så aldri den handsen for han pekte på femmeter.

64:15; -> bytte Brann: Jonas Grønner inn for Vadim Demidov.

64:40: Braaten rager høyest på et høyt og langt frispark fra Kristiansen, men får ikke skikkelig treff og headingen fra tolv meter går langt utenfor.

67:35: Patronen tar ballen fra Hvilsom når sistnevnte får et langt fremspill.

68:00: Orlov mottar et langt fremspill fra Braaten og kan avslutte selv fra tolv meter, men velger å sende i retning Hvilsom i stedet. Den pasningen var elendig, så Sogndal fikk ryddet opp.

69:30; -> bytte Sogndal: Eks Brann-spiller Eirik Birkelund inn for Rune Bolseth.

69:35; -> bytte Sogndal: Martin Ramsland inn for Gilbert Koomson.

71:45: Opseth skyter høøøyt over fra 25 meter.

74:45: Otoo får nesten en mulighet på femmeteren etter at Opseth vinner hodeduellen med Acosta, men Grønner ordner opp og gir til corner.

75:30: Lett kaotisk inne i Brann-feltet, men Sogndal får aldri kommet til avslutning.

81:30; -> bytte Brann: Azar Karadas inn for Jakob Orlov.

86:35: Opseth skyter fra 25 meters skrått hold, men ikke noe problem for Piotr.

90:00 + 3:05: Kampen er over.

-

Brann mot Sogndal innbyrdes i serien:

Branns tall først

Sted Ka S-U-T Målf. Po.
Bergen 17 13-2-2 40-14 41p
Sogndal 16 2-3-11 18-31 9p
Totalt 33 15-5-13 58-45 50p

-

Kuriosa:

 • Brann har fire strake hjemmekamper i eliteserien uten tap (3-1-0). Forrige hjemmetap i eliten kom 17. oktober 2014 da vi røk 1-2 for S08.
 • Nå har vi holdt nullen i to eliteseriekamper på rad. Sist Brann holdt nullen i to eliteseriekamper på rad var i april 2013 da vi slo både Viking og Odd 2-0 på Stadion. Sist vi klarte det når minst en av kampene var på bortebane, var i april/mai 2010 da vi slo Godset 4-0 på Stadion før vi fikk 0-0 mot Odd i Skien. Sist vi klarte å både vinne og holde nullen i to strake eliteseriekamper – hvorav en på bortebane, var i september 2007 da vi slo FFK 4-0 borte før vi slo Odd 4-0 på Stadion. I 1.divisjon klarte vi imidlertid å både vinne og holde nullen i to strake kamper da vi vant 1-0 i Kristiansund før vi slo Jerv 2-0 på Stadion.
 • Nå har vi vunnet to hjemmekamper på rad. Sist Brann vant to hjemmekamper på rad i eliten var da vi slo AaFK 8. august før vi slo RBK 17. august 2014.
 • Brann har holdt nullen i tre strake hjemmekamper. Sist Brann holdt nullen i tre hjemmekamper på rad i eliten var da vi klarte det i fem strake tidlig i 2013-sesongen.

-

KAMPFAKTA: (kilde: brann.no)

Brann – Sogndal (1-0)

1-0: Bismar Acosta (25.)
2-0: Fredrik Haugen (51.)

7. serierunde Tippeligaen. Brann Stadion. Dommer: Trond Ivar Døvle, Fjellhamar FK.

Brann (4-3-3): Piotr Leciejewski – Amin Nouri, Bismar Acosta, Vadim Demidov (k) (Jonas Grønner fra 65.), Ruben Kristiansen – Daniel Braaten, Sivert Heltne Nilsen, Kristoffer Barmen – Kasper Skaanes (Fredrik Haugen fra 46.), Jakob Orlov (Azar Karadas fra 80.), Mads Hvilsom.

Sogndal (4-4-2): Mattias Dyngeland – Taijo Teniste, Christoph Psyche, Hannu Patronen, Bjørn Inge Utvik (Magnus Pedersen fra 46.) – Gilbert Komsoon (Martin Ramsland fra 69.), Rune Bolseth (k) (Eirik Birkelund fra 69.), Babacar Sarr, Ole Amund Sveen – Kristian Opseth, Mahatma Otoo.

-

Kampstatistikk:

Sjanser: 4-2 (VG)
Avslutninger: 7-9 (Opta), 8-8 (NTB)
Avslutninger på mål: 3-1 (Opta), 4-2 (NTB)
Ballinnehav: 44 % til Brann (Opta)
Avslutninger innenfor 16-meteren: 6-2 (mine tall)

-

SPILLERSTATISTIKK:

Tallene for hver kamp indikerer spilte minutter
Fete tall = startet kamp
Tall i parantes = mål scoret i kampen
Gult = gult kort
Rødt = rødt kort

Acos Barm Braa Demi Grøn Hata Haug Horw
Gods b 90 90 61 90 89
Odd h 90 80 71 90 90
Aale b 90 90 90 90
Glim h 90 90 90 75
Ros b 90 11 90 90 90
Vik b 90 90 65 90 25 (1)
Sog h 90 (1) 90 90 64 26 45 (1)
Totalt 630 361 557 514 116 0 504 0
Kamp 7 5 7 6 2 0 7 0
Startet 7 4 7 6 1 0 5 0
Mål 1 0 0 0 0 0 2 0
Gule 0 0 1 1 1 0 0 0
2 gule 0 0 0 0 0 0 0 0
Dir. rød 0 0 0 0 0 0 0 0
Acos Barm Braa Demi Grøn Hata Haug Horw

-

Huse Hvil Joha Kara Kris Lars Leci Nils
Gods b 89 (1) 90 1 90 1 90 90
Odd h 83 90 10 7 90 90 90
Aale b 82 57 72 (1) 8 (1) 90 90 90
Glim h 67 15 90 13 90 90
Ros b 64 26 11 90 90 90
Vik b 17 90 90 90
Sog h 90 11 90 90 90
Totalt 402 353 97 38 630 14 630 630
Kamp 6 5 3 5 7 2 7 7
Startet 5 4 1 0 7 0 7 7
Mål 1 0 1 1 0 0 0 0
Gule 0 0 1 1 1 0 0 0
2 gule 0 0 0 0 0 0 0 0
Dir. rød 0 0 0 0 0 0 0 0
Huse Hvil Joha Kara Kris Lars Leci Nils

-

Nouri Orlo Pett Roti Skaa Skål Vega Veva
Gods b 90 29 (1)
Odd h 90 19
Aale b 90 33 18
Glim h 90 90 (1) 23 77
Ros b 90 79 79
Vik b 90 90 32 73 58
Sog h 90 79 45
Totalt 630 367 0 0 77 148 232 0
Kamp 7 5 0 0 2 4 4 0
Startet 7 4 0 0 1 1 3 0
Mål 0 2 0 0 0 0 0 0
Gule 0 0 0 0 0 1 1 0
2 gule 0 0 0 0 0 0 0 0
Dir. rød 0 0 0 0 0 0 0 0
Nour Orlo Pett Roti Skaa Skål Vega Veva

-

Linker:

BA om kampen
BT om kampen
VG om kampen
VGs livedekning
Dagbladet om kampen
TV2 om kampen
NRK om kampen
Brann.no om kampen

Langt foran skjema

I fylket i sør har vi sluttet å tape
Det er ikke Brann som må bukke og skrape
Vi får alltid med oss gevinst i poeng
der kampene før ofte endte med deng

Men Viking, de trodde de hadde fått mål
Og speakeren startet sitt målscorer-gnål
De jublet for målet som var blitt servert
Så viste det seg at det var annullert

Minuttene gikk, det var jevnt ganske lenge
Ja tenk om vi reddet det ene poenget!
Om Piotr holdt nullen for resten av kvelden
så ville vi ligge helt greit på tabellen

Det gikk mot en U, det var levelig det
Vi ventet på fløyten, men hva fikk vi se?
Jo Haugen fant målet i siste minutt
Vi jublet som gale, og kampen var slutt

-
Det så ut til å kunne bli en skikkelig bedriten uke for Brann. Først en flau cup-exit mot Førde forrige onsdag, så et 0-3-tap på Lerkendal lørdag, og så var turen kommet til Stavanger der vi tradisjonelt sliter og der Viking var klar favoritt.

At siddisene skulle stå med ett eller to poeng på tre hjemmekamper – samtidig som de står med ni poeng på tre bortekamper, hørtes egentlig ikke så veldig sannsynlig ut. Det ble for absurd og det lå liksom i “typisk oss”-kortene at det kom til å snu for dem på hjemmebane mot nettopp oss. Mindre ble ikke skepsisen da vi så at Jonas Grønner skulle spille i stedet for Vadim Demidov. Kunne dette gå bra da?

Svaret var heldigvis positivt. Grønner gjorde en solid figur i Demidovs fravær. Ingen tullete tabber denne gang. Det var lenge jevnt, men hverken Brann eller Viking skapte noe vell av sjanser. I 93 minutter fikk vi egentlig en bekreftelse på det vi vel har hatt en følelse av en stund: Brann er stort sett solide bakover, men sliter i mange kamper med å skape noe særlig foran motstanderens mål.

Klubben som ikke har tatt gull eller sølv siden 1991, fikk et mål etter sidebytte først godkjent – men midt i jubelrusen blant de mørkeblå, så vi dommeren ombestemme seg og dømme frispark til Brann. Så til vår store lettelse stod det fremdeles 0-0. Hjemmelaget hadde et lite press i denne perioden, men mot slutten var det jo faktisk Brann som var mest offensive.

Det gikk mot vår tredje scoringsløse kamp på rappen i cup og serie. Ett poeng i Stavanger var absolutt til å leve med. Vi håpet vel innerst inne alle at dommeren skulle blåse av, så vi kunne få med oss noe tellende fra oppgjøret. Så brente Jakob Orlov en bra mulighet tre minutter på overtid, men uavgjort var nå greit nok det.

Men så skjedde det – tre og et halvt minutt på overtid: Etter et fint forspill klinket Fredrik Haugen inn 1-0 og hele Brann-laget viste at de var godt trent da de etter nesten 94 minutters spill løp over hele banen for å feire med oss ekstatiske Brann-supportere bak motsatt mål. Innbytter Haugen fikk dermed revansj for noen litt dårlige kamper i det siste – og sjansen han brente i Trondheim, men vi er spente på om han allerede lørdag har restituert seg etter den lange spurten bort til supporterne. Heldigvis for andpustenheten ble det bare spilt et par sekunder etter avspark. Vi hadde vunnet!

Nok en gang tjener vi poeng det siste kvarteret – slik vi gjorde både mot Godset og AaFK. Vi fikk dermed enda en bekreftelse på at det er mye vilje i dette laget. For selv om vi kunne være fornøyde med uavgjort, så gikk vi for alle poengene på overtid – og ble belønnet på det som nærmest var siste spark på ballen.

Etter elleve poeng på seks kamper – hvorav fire kamper på bortebane, kan vi ikke annet enn å si oss fornøyde. Denne starten har vært over all forventning. Jeg for min del hadde budsjettert med at vi burde stå med fire poeng nå for å klare 35 poeng denne sesongen, som ganske sikkert vil være nok til ny kontrakt. Vi har allerede flere poeng enn jeg hadde satt som mål å ha etter ti kamper!

Med unntak av 2013-sesongen – hvor vi hadde spilt fire hjemmekamper på dette tidspunkt, er dette vår beste seriestart siden 2007.

Likevel er det ikke til å stikke under en stol at vi har hatt litt marginer med oss i årets serie. Ingen kunne sagt at det var blodig urettferdig om vi hadde tapt både mot Godset og Odd. Mot AaFK og Glimt vinner vi fortjent, men i førstnevnte kamp var vi litt heldige med utligningsmålet. Poengdeling i Stavanger hadde heller ikke vært voldsomt mye å si på, og målet kom som kjent i aller siste liten. Med andre ord; vi hadde ikke engang trengt marginer imot på 2014-nivå for å stå med en klart lavere poengsum enn vi gjør nå. Men det er vel dette man kaller flyt. Og det skal også sies at vi heller ikke har tjent noen veldig urettferdige poeng, selv om ting har gått litt vår vei.

PS! Viking har 0-3 i målforskjell og ett poeng på sine tre første hjemmekamper. Ganske spesielt når man samtidig har ni poeng av ni mulige og 5-1 i målforskjell på bortebane.

PS nr. 2: Også sist gang Brann scoret et poengavgjørende mål på overtid (2-2 mot Bærum i fjor høst) var det Haugen som scoret.

-

Branns ubeseirede rekke i Rogaland:

Rogaland har etter hvert blitt et slags lykkefylke for oss. Nå har vi ikke tapt i tellende kamp der siden 3. november 2013 da det ble 1-3 for Sandnes Ulf. Etter det har vi fem seire og tre uavgjorte – hvorav en av de uavgjorte ble til seier på straffer. Åtte strake kamper i Rogaland uten tap altså.

11.04.2014 Ulf serie uavgjort 1-1
06.07.2014 Viking serie seier 2-0
09.11.2014 FKH serie seier 3-2
03.05.2015 Bryne serie seier 1-0
06.05.2015 Vard cup uavgjort 1-1 seier på str.
04.06.2015 Bryne cup seier 4-1
08.08.2015 Ulf serie uavgjort 1-1
20.04.2016 Viking serie seier 1-0

Og etter at vi endelig fikk brutt vestlandskomplekset i Ålesund (2-0-seier) 10. mai for knapt to år siden, har vi nå vunnet to ganger i Stavanger, én gang i Haugesund, to ganger i Bryne, en gang i Åsane og enda en gang i Ålesund.

Dette var for øvrig vår andre strake serieseier i Stavanger.

Kampen:

1. omgang: -

00:30 Jakob Orlov sender ballen høyt inn mot mål, Steffen Lie Skålevik avblåses for hands i duellen mot keeper Iven Austbø. Offside var det strengt tatt også.

07:45: Samuel Adegbenro med skumle hensikter inne i feltet, men vi får klarert når han legger flatt inn foran mål.

08:30: Ruben Kristiansen legger inn fra venstre, Austbø er ute og bokser både ballen og Kristoffer Barmens hode.

09:55: Barmen skyter fra 20 meter, men rett i fanget til Austbø.

12:30: Claes Kronberg skyter over fra 30 meter.

13:40: Et lengre Brann-angrep avsluttes med at Barmen header rett på keeper fra ni meter. Innlegget var fra Amin Nouri.

16:00: Vega skyter rett på keeper fra 23 meter.

17:30: Samuel skyter utenfor fra seksten meter.

18:55: Viking kommer til innlegg fra vår høyreside og Mathias Bringaker header rett på Piotr fra åtte meter.

25:10: Suleiman Abdullahi skyter over fra ti meters skrått hold, men er i kjempeoffside – noe også linjemannen får med seg.

29:20: Abdullahi mottar et fremspill og fosser fremover og nærmest alene med Piotr. Han presses av Nouri til å måtte avslutte fra skrå vinkel og skuddet hans fra ti meter reddes av Piotr når han ikke klarer å avslutte lenger til høyre.

32:55: Ruben Kristiansen legger inn fra venstre, men hjemmelaget klarerer.

33:50: Grønner header fra tolv meter på en corner, men får ikke skikkelig kraft på den. Keeper tar den, og den hadde uansett gått utenfor.

35:20: Brann kontrer, Vega gir til Kristiansen på venstresiden. Sistnevnte fosser fremover, men han blir presset og kommer ikke til avslutning før vinkelen begynner å bli spiss. Skuddet fra like utenfor femmeterhjørnet går i kast(!)

40:15: Vega vipper fint til Nouri, men Viking-forsvaret rydder opp.

41:15: Skålevik med et innlegg som ikke treffer noen inne i feltet, men går til kast.

41:50: Skålevik vinner en duell mot Anthony Soares og skyter over fra 22 meter.

43:00: Det slås langt mot Kronberg som er inne i feltet, men heldigvis med et dårlig mottak som går inn til Piotr.

45:00: Brann skal til å avslutte et angrep, men dommeren blåser av når vi kommer til skuddmulighet fra 23 meter.

45:00: Pause.

2. omgang: -

45:50: Skålevik får til en slags avslutning fra over 20 meters skrått hold, men den bare spretter inn til Austbø.

48:15: Vega roter ballen vekk til Kristoffer Haugen som stormer inn i feltet og avslutter fra ti meters skrått hold når Grønner forsøker å stoppe ham, men Piotr kommer ut og avverger til corner. Farlig sjanse der.

49:10: Björn Daníel Sverrisson
slår langt frem mot Adegbenro som tar ned på bakerste, men Grønner blokkerer hans avslutning fra femmeterhjørnet.

51:15; gult kort, Brann: Deyver Vega for holding.

53:20: Vikings Bringaker scorer tilsynelatende på en corner de aldri skulle fått. Hjemmelagets spillere og supportere jubler, scoringsmusikken kommer igang og dommeren peker for mål. Men plutselig ombestemmer dommeren seg og gir Brann frispark for Soares’ armbruk mot Barmen inne i feltet.

55:25; gult kort, Brann: Bismar Acosta for å legge Adegbenro i bakken.

56:10: Björn Daníel Sverrisson header høyt opp fra ti meter, men det blir enkelt for Piotr.

59:05; -> bytte Brann: Kasper Skaanes inn for Deyver Vega.

60:25: Samuel skyter høyt over fra 25 meter.

66:00; -> bytte Brann: Fredrik Haugen inn for Daniel Braaten.

71:15; -> bytte Viking: Zymer Bytyqi inn for Claes Kronberg

72:50: Acosta med en strålende takling inne i feltet når Bringaker tilsynelatende er alene igjennom.

73:45; -> bytte, Brann: Erik Huseklepp inn for Steffen Lie Skålevik.

75:00: André Danielsen mislykkes med en klarering og plutselig får Kasper Skaanes skyte fra femten meter. Dessverre triller den et stykke utenfor mål.

77:30: Haugen får ballen fra Kristiansen og skyter fra åtte meters skrått hold, men keeper redder. Han var uansett avvinket for offside.

79:00; -> bytte Viking: Patrick Pedersen inn for Mathias Bringaker

80:10: Haugen skyter fra 25 meters skrått hold, ballen flakker og Austbø klarer såvidt å bokse ballen til corner.

86:45; gult kort, Brann: Jonas Grønner for brytetak mot Abdullahi.

89:00: Piotr holder et småskummelt innlegg fra Bytyqi.

89:30; -> bytte Viking: Michael Haukås inn for Joackim Jørgensen.

90:00 + 3:15: Haugen legger ut fra dødlinjen til Jakob Orlov som skyter fra ti meter, men keeper slår den vekk.

90:00 + 3:31 – 0-1, FREDRIK HAUGEN: Nouri kriger og gir til Skaanes som i sin tur gir videre Huseklepp. Sandsligutten hælsparker til Nouri som sender ballen videre ut til Haugen. Sistnevnte klinker til fra noe skrått hold rett utenfor femmeteren og ballen går inn til venstre i målet! 11 trekk på de 40 sekundene fra Piotr startet angrepet.

90:00 + 4:25: Kampen er over!

-

Publikum:

11000 solgte er ikke så verst med tanke på at Oilers spilte NM-finale samtidig noen kilometer unna. Men det reelle oppmøtet var nok langt unna det. Viking hadde delt ut klappere, noe som bare førte til at de omtrent 60 syngende i Hordene og de omtrent 20 syngende i ultrasgjengen, ble overdøvet. Viking-fansen stilte for øvrig med røde bluss. Mot oss…

I følge arrangøren var vi ca 280 Brann-supportere på bortefeltet. Greit nok på en onsdag. Trøkket fra oss var sånn passe.

(Fortsetter under bildene)

^ Ikke engang på denne veggen kunne Lars Arne Nilsen tatt en trygg middagslur. Foto: Alexander Osdal

^ _Vel 300 Brann-supportere i Stavanger. Her ved innmarsj. Også Viking-fansen med røde bluss mot oss da… Fotos: Alexander Osdal_

^ Feiring – igjen! Fotos: Alexander Osdal

-

Brann mot Viking innbyrdes på øverste nivå:

Branns tall først

Sted Ka S-U-T Målf. Po.
Bergen 53 24-13-16 90-72 85p
Stavanger 54 9-11-34 55-109 38p
Totalt 107 33-24-50 145-181 123p

Kuriosa:

 • Brann hadde før onsdag sluppet inn mål i de ti siste bortekampene i eliteserien. Sist vi holdt nullen var da vi slo nettopp Viking 2-0 6. juli 2014.

Brann etter seks runder siste ti sesonger:

År S-U-T Målf. +/- Po. Hjemmek. Sluttpl.
2007 4-1-1 13-9 +4 13 3 hj.k. 1.pl.
2008 2-2-2 9-11 -2 8 3 hj.k. 8.pl.
2009 1-3-2 8-10 -2 6 2 hj.k. 5.pl.
2010 1-1-4 8-16 -8 4 3 hj.k. 13.pl.
2011 3-1-2 12-9 +3 10 3 hj.k. 4.pl.
2012 1-0-5 8-12 -4 3 3 hj.k. 6.pl.
2013 4-0-2 8-7 +1 12 4 hj.k. 8.pl.
2014 1-1-4 7-14 -7 4 3 hj.k. 14.pl.
2015 3-2-1 10-7 +3 11 1.divisjon Oppr.
2016 3-2-1 6-6 +0 11 2 hj.k. ?

-

KAMPFAKTA: (kilde: brann.no)

Viking – Brann 0- 1 (0-0)

0-1: Fredrik Haugen (90 + 4. min)

6. runde Tippeligaen. Viking Stadion. 11.089 tilskuere. Dommer: Dag Vidar Hafsås, Kolstad Fotball. Gult kort: Deyver Vega, Bismar Acosta og Jonas Grønner, Brann.

Viking (4-4-2): Iven Austbø – Anthony J. Soares, Karol Mets, Andre Danielsen, Kristoffer Haugen – Joackim Jørgensen (Michael Haukås fra 90.), Samuel Adeniyi Adegbenro, Bjørn Daniel Sverrisson, Claes Phillip Kronberg (Zymer Bytyqi fra 72.) – Suleiman Abdullahi, Mathias Bringaker (Patrick Pedersen fra 80.).

Brann (4-3-3): Piotr Leciejewski – Amin Nouri, Jonas Grønner, Bismar Acosta, Ruben Kristiansen – Daniel Braaten (Fredrik Haugen fra 66.), Sivert Heltne Nilsen, Kristoffer Barmen – Deyver Vega (Kasper Skaanes fra 59.), Jakob Orlov, Steffen Lie Skålevik (Erik Huseklepp fra 74.).

-

Kampstatistikk:

Sjanser: 3-3 (VG), 4-2 til Viking (BT)
Avslutninger: 7-7 (NTB), 9-9 (Opta)
Avslutninger på mål: 6-4 til Brann (NTB), 6-3 til Brann (Opta)
Avslutninger innenfor 16-meteren: 5-4 til Brann (mine tall)
Ballinnehav: 53 % til Brann (Opta)

-

SPILLERSTATISTIKK:

Tallene for hver kamp indikerer spilte minutter
Fete tall = startet kamp
Tall i parantes = mål scoret i kampen
Gult = gult kort
Rødt = rødt kort

Acos Barm Braa Demi Grøn Hata Haug Horw
Gods b 90 90 61 90 89
Odd h 90 80 71 90 90
Aale b 90 90 90 90
Glim h 90 90 90 75
Ros b 90 11 90 90 90
Vik b 90 90 65 90 25 (1)
Totalt 540 271 467 450 90 0 459 0
Kamp 6 4 6 5 1 0 6 0
Startet 6 3 6 5 1 0 5 0
Mål 0 0 0 0 0 0 1 0
Gule 1 0 1 1 1 0 0 0
2 gule 0 0 0 0 0 0 0 0
Dir. rød 0 0 0 0 0 0 0 0
Acos Barm Braa Demi Grøn Hata Haug Horw

-

Huse Hvil Joha Kara Kris Lars Leci Nils
Gods b 89 (1) 90 1 90 1 90 90
Odd h 83 90 10 7 90 90 90
Aale b 82 57 72 (1) 8 (1) 90 90 90
Glim h 67 15 90 13 90 90
Ros b 64 26 11 90 90 90
Vik b 17 90 90 90
Totalt 402 263 97 27 540 14 540 540
Kamp 6 4 3 4 6 2 6 6
Startet 5 3 1 0 6 0 6 6
Mål 1 0 1 1 0 0 0 0
Gule 0 0 1 1 1 0 0 0
2 gule 0 0 0 0 0 0 0 0
Dir. rød 0 0 0 0 0 0 0 0
Huse Hvil Joha Kara Kris Lars Leci Nils

-

Nouri Orlo Pett Roti Skaa Skål Veva Vega
Gods b 90 29 (1)
Odd h 90 19
Aale b 90 33 18
Glim h 90 90 (1) 23 77
Ros b 90 79 79
Vik b 90 90 32 73 58
Totalt 540 288 0 0 32 148 0 232
Kamp 6 4 0 0 1 4 0 4
Startet 6 3 0 0 0 1 0 3
Mål 0 2 0 0 0 0 0 0
Gule 0 0 0 0 0 1 0 1
2 gule 0 0 0 0 0 0 0 0
Dir. rød 0 0 0 0 0 0 0 0
Nour Orlo Pett Roti Skaa Skål Veva Vega

-

Linker:

BA om kampen
NTBs livedekning
BT om kampen
VG om kampen
VGs livedekning
Dagbladet om kampen
TV2 om kampen
NRK om kampen
Brann.no om kampen
Vikings hjemmeside om kampen

Oppgaven som ble for stor

Dette var vel intet sjokk
Tre i mål før de fikk nok
Dette ble til slutt for tøft
Onsdag trenger Brann et løft

Brann hang med i spillet lenge
Folk med målteft kan vi trenge
RBK, de hadde det
Derfor fikk de puttet tre

-
“Det bergenserne aldri vil forstå er at Brann er et ganske middels fotballag” skrev Dagbladets kommentator Morten Pedersen i forkant av Branns oppgjør mot Rosenborg. Men det rikspressen og andre folk annetstedsfra aldri kommer til å forstå, er at det slett ikke er slik i Bergen at folk tror Brann er et topplag. Det hele er en tåpelig myte. Pølsevev. Visvas. Snikksnakk.

Selv etter den gode starten var det ingen i Bergen som snakket om gull, røkelse, myrra eller annet edelt snop. Jeg har ikke hørt en kjeft nevne noe sånt. Bergen har ikke tatt av, selv om en del fordomsfulle floskeljournalister liker å fremstille bergensere som selvgode og naive idioter.

Det var forsåvidt ingen som hadde noen overdreven tro på å hente noe med seg hjem fra Trondheim heller, selv om Lars Arne Nilsen med glimt i øyet visstnok sa vi skulle til Lerkendal for å rundspille RBK. Vi visste selvsagt godt at RBK var storfavoritt og at denne oppgaven ville bli meget tøff. Og at rundspilling av seriemesterne var urealistisk.

Og oppgaven i Trøndelag ble for tøff for Brann-laget som noe overraskende (og i motsetning til RBK) hadde gått ubeseiret gjennom de fire første rundene. Brann hang lenge noenlunde med mot laget som hadde 23-4-0 på de 27 foregående seriekampene hjemme i bartebyen, men utover i andre omgang ble nivåforskjellen mer synlig.

Åtte poeng etter fem runder – med det programmet vi har hatt i starten, er likevel mer enn vi hadde våget å håpe på før sesongen. Etter gullsesongen 2007 har det bare hendt én gang at vi har hatt flere poeng enn i år etter fem runder. Det var i 2013, men da hadde vi hatt tre hjemmekamper. I år har vi hatt tre bortekamper – og vi har hatt tre kamper mot lag som av de aller fleste har blitt tippet topp fire. Selv i den overraskende 2011-sesongen hvor vi endte på fjerdeplass, hadde vi ett poeng mindre (og en hjemmekamp mer) etter femte runde. Ja, ikke engang i fjor da vi spilte i 1.divisjon, hadde vi flere poeng etter fem kamper enn i år.

Men til tross for gode resultater i starten, visste vi jo at kampen på Lerkendal kanskje ville bli i tøffeste laget. Og det ble den. Til slutt ble sifrene litt store. Vi hadde få sjanser, men bl.a. Sivert Heltne Nilsen sin var gigantisk. Der kunne vi fått 1-1. Det kunne kanskje gitt et annet utfall, men samtidig er det vanskelig å stå imot RBK-maskineriet på Lerkendal i nitti minutter. Det er ikke sikkert det hadde hjulpet så mye. Da Yann-Erik de Lanlay lurte vekk tre Brann-spillere og lempet inn 2-0, var løpet selvsagt kjørt. Vi har kommet tilbake i kamper før i år, men alle skjønte jo at dette ville bli i overkant tøft å hente inn. Til slutt fikk vi da også 0-3 i fleisen da Bismar Acosta laget straffe. Da ble sifrene litt småstygge, selv om vi av egen erfaring utmerket godt vet hvor stygt det faktisk kan bli på Lerkendal… For øvrig tapte vi 0-3 på Lerkendal også i gullsesongen 2007. (Nei, det betyr ikke at jeg tror det blir gull i år).

PS! Nevnte Dagbladet-kommentator skrev også om hvordan RBK – med ti førstevalg ute – enkelt hadde vunnet 3-0 over “Åfjord fra nivå fire” (men som faktisk spiller på nivå FEM – og rykket ned fra nivå fire med fem poeng på 26 kamper i fjor), mens Brann – med ni førstevalg ute – røk for Førde fra nivå tre (altså 2.div.). Joda, han har rett i at Branns stall ikke er bred nok til å kunne feie over Førde med reservene – og at RBKs stall er mye bredere og bedre, men å spesifikt bruke Branns og RBKs cupprestasjoner i uken som bevis for nivåforskjellen blir jo noe søkt. Sist gang Brann var så heldige å møte et lag fra Åfjords nivå i cupen, vant vi 14-0… (RBK tok ikke ledelsen mot 4.divisjonslaget Åfjord før i det 56. minutt – vi snakker om en motstander som tapte både 1-12, 0-12, 2-10, 1-9 og 0-9 i fjor). Og at Nilsen muligens overvurderte egne reserver (eventuelt undervurdere Førde) foran onsdagens kamp, trenger ikke Pedersen ta til inntekt for at bergensere generelt er mer selvgode enn vi er. (LAN er jo tross alt fra Sotra… :-p) Å undervurdere andredivisjonslag og stille med for svekket lag mot slike, er heller ikke noe særbergensk fenomen.

-

Publikum:

Vel 18800 hjemmelag-sympatisører møtte opp for å se gullfavoritten mot selveste oss. 30 år med suksess har åpenbart skapt en sterk merkevare i Trøndelag, men med lørdagskamp drar de nok også en del av dem som holder med klubben andre steder i landet også. RBKs supportergjeng er en tragedie å høre på. Selv om klubben deres har vunnet omtrent det som er i tre tiår, er regjerende mestere, storfavoritt til gull i år – og for sikkerhets skyld også serieledere, så er melodiene til Kjernen monotone og mollstemte. De høres ut som om de er i begravelse, og man får ikke følelsen av at de er glade. Halvparten er bare innholdsløs lalling, og de repeterer gladelig de samme to-tre linjene om og om igjen i ti minutter. Selv når de scorer, jubler de bare noen sekunder før de fortsetter på den samme triste melodien de holdt på med.

Selv var vi ca 500 i rødt på bortefeltet. Det er det meste vi har vært på Lerkendal på mange år. Det ble ikke noe særlig trøkk fra oss. En stor andel var antagelig studenter og andre hordalendinger som bor i området. De aller fleste tilreisende fra supportermiljøet stod helt nede ved banen hvor det er lang avstand til taket og lang avstand til dem som stod øverst på bortefeltet. Dermed forsvant lyden bare ut i luften. Men vi kan slå fast at lørdag er en god dag for mobilisering til bortefeltet i Trondheim.

(Fortsetter under bildene)

Ballongdans på Lerkendal. Foto: Alexander Osdal

Luften gikk ut av ballongene, luften gikk ut av Brann. Vi har tapt 0-3 og gisper etter luft. Foto: Alexander Osdal

-
Kampen:

- 1. omgang: -

04:45 André Hansen er ute og snapper foran Jakob Orlov.

09:10: Vadim Demidov rydder opp når Yann-Erik de Lanlay får en skummel sjanse etter å ha lurt av Amin Nouri.

12:50: Pål André Helland bommer på ballen åtte meter fra mål etter et innlegg fra de Lanlay.

23:25: Daniel Braaten misser med et tilbakspill. Matthías Vilhjálmsson får muligheten alene med Piotr Leciejewski, men polakken kommer ut og redder avslutningen fra ti meters skrått hold.

24:30: Det chippes frem mot Vilhjálmsson som forsøker seg på en småakrobatisk avslutning fra ni meter, men han mislykkes og Piotr får forstyrret ham nok til at den settes utenfor.

28:40 Nouri og Braaten gjør et glimrende forarbeid på høyresiden, så slår sistnevnte ballen ut til Fredrik Haugen som skyter rett på keeper fra fjorten meter.

30:30: De Lanlay får ballen på ti meters skrått hold og fyrer av, og skuddet går like over.

33:05 Deyver Vega med en avslutning fra sytten meter som ikke er særlig futt i. Markkryperen triller inn til keeper.

34:00: Et godt Helland-frispark går over Brann-forsvaret og havner hos en umarkert Vilhjálmson som på direkten skyter fra syv meter, men Piotr redder.

35:50 – 1-0, MATTHÍAS VILHJÁLMSSON: På seks meter dukker Vilhjálmsson opp mellom Acosta og Nouri, og header innlegget fra Jonas Svensson inn i lengste hjørne.

37:10: Brann kontrer, Vega får ballen ute på høyresiden og trekker innover mot midten før han skyter med venstrefoten fra 22 meter. Det går en meter utenfor lengste stolpe.

38:15: Fredrik Midtsjø avslutter fra ti meters spiss vinkel, men går greit inn til Piotr.

45:00 + 1:05: Huseklepp legger inn, men RBK får klarert før Orlov når den med hodet.

45:00 + 1:05: Pause

- 2. omgang: -

45:50: Vega skyter fra 20 meter, og Hansen må slå til corner.

46:30: Hansen holder på å slå en Vega-corner inn i eget mål, og fra tre meter klarer Heltne Nilsen å sette ballen utenfor nærmeste stolpe. Ballen kom nok litt for raskt på ham der, men likevel…

48:50: Et innlegg når nesten Orlov foran mål.

51:45: Vi henger ikke med i dette angrepet som avsluttes med at Svensson legger på tvers til Mike Jensen som skyter over fra syv meter og blank goal.

56:25: Jensen skyter fra tyve meter, via Demidov og til corner.

60:00: Helland skyter et frispark over og utenfor fra 25 meter.

63:10: Lerkendal vil ha straffe når Acosta vinner en duell mot Midtsjø som går i bakken. I grenseland.

64:40; -> bytte Brann: Mads Hvilsom inn for Erik Huseklepp

68:10 – 2-0, YANN-ERIK DE LANLAY: De Lanlay holder lekestue på vår høyreside og lurer både Vega, Nouri og Heltne Nilsen før han avslutter fra fem meter innenfor sekstenmeterhjørnet. Skuddet går i nærmeste hjørne.

71:15 Vega kommer til avslutning fra syv meters spiss vinkel. Ballen treffer Hvilsom på tre meter og holder på å trille i mål, men det er uansett korrekt avvinket for offside på dansken.

74:15; -> bytte RBK: Magnus Stamnestrø inn for Fredrik Midtsjø.

74:40: Et Helland-frispark header Tore Reginiussen utenfor fra tre meter.

76:40: Helland skyter et frispark fra nitten meter over.

77:30: Ruben Kristiansen slår inn i feltet og Hvilsom forsøker å heade fra syv meter, men får ikke skikkelig treff. Keeper Hansen tar den enkelt.

78:00: Helland forsøker å bryste ned inne i feltet, men ballen går bare inn til Piotr.

79:00; -> bytte Brann: Azar Karadas inn for Deyver Vega.

79:15; -> bytte Brann: Kristoffer Barmen inn for Jakob Orlov.

80:00: Demidov med en fin krosser til Braaten på høyresiden. Han kommer til innlegg, men Hansen snapper det i duell med Hvilsom.

87:30; -> bytte RBK: Elbasan Rashani inn for Yann-Erik de Lanlay.

88:10; gult kort, Brann: Azar Karadas for høy støvel mot Svensson.

89:30: Rashani skyter fra skrått hold like utenfor sekstenmeteren – på innsiden av stolpen og ut!

89:45: RBK får straffe når Acosta legger Jensen ned i feltet.

90:00 + 0:30 – 3-0, MIKE JENSEN: Jensen skyter ikke veldig langt til høyre, Piotr er på den, men ballen går inn.

90:00 + 3:25: På et frispark fra Haugen setter Demidov ballen utenfor fra fem meter.

90:00 + 3:25: Kampen er over.

-
Branns status etter fem runder siste ti sesonger:

År S-U-T Målf. +/- Po. Hjemmek.
2007 3-1-1 10-7 +3 10 p 3 k.
2008 2-1-2 7-6 +1 7 p 3 k.
2009 0-3-2 6-10 -4 3 p 2 k.
2010 1-1-3 8-13 -5 4 p 3 k.
2011 2-1-2 10-9 +1 7 p 3 k.
2012 1-0-4 7-10 -3 3 p 2 k.
2013 3-0-2 6-7 -1 9 p 3 k.
2014 1-1-3 6-11 -5 4 p 2 k.
2015 2-2-1 9-7 +2 8 p 1.div.
2016 2-2-1 5-6 -1 8 p 2 k.

-

Brann mot RBK innbyrdes på øverste nivå:

Branns tall først

Sted Ka S-U-T Målf. Po.
Bergen 43 13-13-17 59-69 52p
Tr.heim 44 7-11-26 49-125 32p
Totalt 87 20-24-43 108-194 84p
 • På bortebane har Brann fire strake tap i serien mot RBK. Forrige gang vi ikke tapte der, var da vi vant 6-3 i 2011. Sist Brann tapte fire strake seriekamper på Lerkendal, var i perioden 1989-1992.
 • RBK har scoret mot oss i de tretten siste seriekampene. Sist vi holdt nullen mot dem var i 2008 da vi spilte 0-0 på Stadion.
 • RBK har scoret mot oss i de ni siste seriekampene på Lerkendal. Sist vi holdt nullen der i seriekamp var i 2006 da vi spilte 0-0.

-

Kuriosa:

 • Dette var vårt første tap etter seks strake eliteseriekamper uten. Da snakker jeg om de to siste i 2014 og de fire første i 2016.

-

KAMPFAKTA: (kilde: brann.no)

Rosenborg – Brann 3-0 (1-0)

5. serierunde Tippeligaen. Lerkendal Stadion.19.399 tilskuere. Dommer: Trygve Kjensli, Nesodden IF. Gult kort: Azar Karadas, Brann.

1-0: Matthias Vilhjálmsson (36.)
2-0: Yann-Erik de Lanlay (69.)
3-0: Mike Jensen (str. 90.)

Rosenborg: André Hansen – Jonas Svensson, Holmar ôrn Eyjolfsson, Tore Reginiussen, Jørgen Skjelvik – Mike Jensen, Anders Konradsen, Fredrik Midtsjø (Stamnestrø fra 75.) – Pål André Helland, Matthias Vilhjalmsson, Yann-Erik de Lanlay (Elbasan Rashani fra 88.).

Brann (4-3-3-): Piotr Leciejewski – Amin Nouri, Vadim Demidov, Bismar Acosta, Ruben Kristiansen – Daniel Braaten, Sivert Heltne Nilsen, Fredrik Haugen – Deyver Vega (Azar Karadas fra 80.), Jakob Orlov (Kristoffer Barmen fra 80.), Erik Huseklepp (Mads Hvilsom fra 65.).

-
Kampstatistikk:

Sjanser: 10-3 til RBK (VG)
Avslutninger: 16-7 til RBK (Opta), 6-2 til RBK (NTB) De tallene til NTB må jo være feil…
Avslutninger på mål: 5-3 til RBK (Opta), 7-3 til RBK (NTB)
Avslutninger innenfor 16-meteren (mine tall): 9-4 til RBK
Ballbesittelse: 56 % til RBK (Opta)

-

SPILLERSTATISTIKK:

Tallene for hver kamp indikerer spilte minutter
Fete tall = startet kamp
Tall i parantes = mål scoret i kampen
Gult = gult kort
Rødt = rødt kort

Acos Barm Braa Demi Grøn Hata Haug Horw
Gods b 90 90 61 90 89
Odd h 90 80 71 90 90
Aale b 90 90 90 90
Glim h 90 90 90 75
Ros b 90 11 90 90 90
Totalt 450 181 402 450 0 0 434 0
Kamp 5 3 5 5 0 0 5 0
Startet 5 2 5 5 0 0 5 0
Mål 0 0 0 0 0 0 0 0
Gule 0 0 1 1 0 0 0 0
2 gule 0 0 0 0 0 0 0 0
Dir. rød 0 0 0 0 0 0 0 0
Acos Barm Braa Demi Grøn Hata Haug Horw

-

Huse Hvil Joha Kara Kris Lars Leci Nils
Gods b 89 (1) 90 1 90 1 90 90
Odd h 83 90 10 7 90 90 90
Aale b 82 57 72 (1) 8 (1) 90 90 90
Glim h 67 15 90 13 90 90
Ros b 64 26 11 90 90 90
Totalt 385 263 97 27 450 14 450 450
Kamp 5 4 3 4 5 2 5 5
Startet 5 3 1 0 5 0 5 5
Mål 1 0 1 1 0 0 0 0
Gule 0 0 1 1 1 0 0 0
2 gule 0 0 0 0 0 0 0 0
Dir. rød 0 0 0 0 0 0 0 0
Huse Hvil Joha Kara Kris Lars Leci Nils

-

Nouri Orlo Pett Roti Skaa Skål Veva Vega
Gods b 90 29 (1)
Odd h 90 19
Aale b 90 33 18
Glim h 90 90 (1) 23 77
Ros b 90 79 79
Totalt 450 198 0 0 75 0 174
Kamp 5 3 0 0 0 3 0 3
Startet 5 2 0 0 0 0 0 2
Mål 0 2 0 0 0 0 0 0
Gule 0 0 0 0 0 1 0 0
2 gule 0 0 0 0 0 0 0 0
Dir. rød 0 0 0 0 0 0 0 0
Nour Orlo Pett Roti Skaa Skål Veva Vega

-

-

Linker:

BA om kampen
BT om kampen
VG om kampen
Dagbladet om kampen
TV2 om kampen
NRK om kampen
Brann.no om kampen

... men rekorden har vi en stund ennå

Første gang et Brann-lag siden nittentrettini
røk ut i første runde, så de dager er forbi
Vi har de siste årene til stadighet fått slitt
mot Bjarg og Varegg, Fyllingen og Stord og denslags dritt

Hele Førdes lag, de spilte fotball over evne
Og Brann sin selvtillit, den startet smått om senn å revne
Han keeperen til Førde har nok aldri vært så god
Han reddet også det man slettes ikke skulle tro

Vi håpet at forlenget tid var det som gjorde susen
Men endte opp med straffespark og nervekjør til tusen
Og Førde traff på alle fem – de hadde med seg flaksen
Mens straffen fra Acosta er på vei ut i galaksen

Vi reiser hjem fra Førde, vi er sure som sitroner
Vi forvente mer når klubben bruker millioner!
Og Oslo-helg til høsten, rom hos Radisson og Thon
ble avlyst grunnet Førde i fra andre divisjon

-

Så ble altså vår utrolige førsterunde-statistikk brutt… Som noen sikkert har fått med seg nå; ikke siden 1939 hadde vi røket ut i denne runden, og ingen andre lag i Norge har tidligere gått så lenge uten exit så tidlig i turneringen.

Rekorden vår i antall år på rad med avansement til minimum andre runde, vil riktignok bli stående som historisk rekord en god stund ennå. Den er jo fremdeles “all time best” til noen tar den igjen. RBK, som fra nå av har den lengste “nålevende” rekken (de har kommet til minimum andre runde hvert år siden 1959), vil altså bruke noen år på å slå vår rekord.

Vi kan imidlertid ikke lenger skryte av at vårt forrige tap i denne runden kom før krigen. Rekorden er ikke “…and still counting”, som de sier i England. En av de få sportslige statistikkene vi fremdeles var best i, er ikke lenger i utvikling. Den kan ikke lenger forbedres. I hvert fall ikke av oss selv de neste 77 årene…

Men vi har fremdeles ikke tapt etter ordninært spill i 1. runde siden 1939… Så det så!

-Uvanlig tøff førsterunde-motstand

NFF gjorde riktignok sitt for at vår første cup-sorti i første runde på 77 år skulle bli mulig. I den runden sier nemlig NFF selv
at man har som utgangspunkt at man setter elitelagene opp mot 3. og 4. divisjonsmotstand – helst mot et lokalt lag de ikke har møtt på en stund.

Vel, både Vestsiden og Sotra var alternativer ut fra de kriteriene. Likevel sendte de oss langt pokker i vold til Førde for å spille mot et andredivisjonslag. Bare Haugesund av de andre elitelagene fikk motstand fra den divisjonen (nei, Moldes motstander var ikke 1.divisjonslaget Kristiansund BK – men 3.divisjonslaget med FK bak bynavnet), og det var også første gang siden 1995 at Brann spilte mot et andredivisjonslag så tidlig i turneringen.

Men det skal selvsagt ikke unnskylde Branns svake prestasjon. Om motstanden er fra andre- eller tredje, burde egentlig ikke ha så mye å si. Dette var et lag elitelaget fra Bergen selvfølgelig burde slått.

Imidlertid har vi de siste årene sett en rekke eksempler på at det er lettere sagt enn gjort:

- I 2010 røk vi 0-1 for 3.divisjonslaget Fyllingen i 2. runde.
- I 2011 lå vi under 0-2 for 3.divisjonslaget Fana i 2. runde, utlignet ikke før i 89. minutt og vant ikke før et par minutter på overtid.
- I 2012 lå vi under 0-1 for 3.divisjonslaget Bjarg i 1. runde, og scoret seiersmålet da en knapp halvtime gjenstod.
- I 2012 tapte vi også 1-3 for 1.divisjonslaget Hødd i semien, som senere i sesongen var marginer fra å rykke ned.
- I 2013 tapte vi 1-2 hjemme for det formsvake 1.divisjonslaget Mjøndalen i 3. runde.
- I 2014 lå vi under 0-1 og 1-2 for 3.divisjonslaget Varegg i 1. runde og scoret seiersmålet da en knapp halvtime gjenstod.
- I 2014 lå vi også under 0-1 for 2.divisjonslaget Stord i 2. runde, og scoret seiersmålet i 52. minutt.
- I 2015 lå vi under 0-1 for 2.divisjonslaget Vard i 2. runde – og utlignet ikke før på overtid. Vi vant på straffer.

Det går altså aldri en sesong uten en svak cupkamp mot lag fra lavere divisjoner (og fra lavere divisjoner enn den Førde spiller i), så jeg kan ikke si jeg ble sjokkert i Sunnfjord. Etter 2010-tapet for Fyllingen har jeg aldri følt meg trygg på disse kampene mot slike lag. Tydeligvis har jeg ikke hatt så mye grunn til å føle meg trygg heller.

-Antagelig for naivt

Med de siste års tøffe cupopplevelser i mente, mener jeg Lars Arne Nilsen antagelig ble for naiv med laguttaket. Eller kanskje rettere sagt; uttaket av troppen. Han har gjort mye bra med laget etter at han kom inn for et knapt år siden, men denne gangen syns jeg ikke han traff helt. Greit nok å hvile noen spillere foran RBK-kampen som kommer allerede lørdag – og bruke noen som ikke har fått så mye spilletid, men å bytte nesten hele laget ble nok i overkant mange forandringer.

Og med så mange forandringer i startelleveren, burde han i det minste hatt folk som Vadim Demidov, Daniel Braaten, Erik Huseklepp og Jakob Orlov med på benken. Et par av dem i hvert fall. Som back-up. Sånn i tilfelle. For det burde ikke komme som noen overraskelse at Brann gjerne ikke hadde avgjort kampen da sluttfasen nærmet seg. Å slite mot 2.divisjonsmotstand er ikke noe nytt. Da kan slike spillere fort være tungen på vektskålen.

Etter 120 minutter med slit mot Førde, kan man sikkert hevde det er bra han hvilte mange av dem som forventes å starte allerede på lørdag. Men med et par av de hjemmeværende som jokere mot slutten i Hafstadparken, kunne man kanskje begrenset kamplengden til 90… Uansett ville de med inntreden 20-30 minutter før slutt ikke fått mer enn 50-60 minutter totalt, om det likevel skulle bli ekstraomganger. Såpass måtte de jo tålt, og såpass burde man ofret for en plan B hvis vi skulle slite med å ta ledelsen i Førde. Som en kompis syrlig kommenterte; “Lurt å sende et tredjedivisjonslag for å spille bortekamp mot et andredivisjonslag”…

For all del; Brann var det beste laget, hadde mest spill og flest sjanser. Vi brente noen utrolige muligheter og keeperen deres var helt umulig å ha med å gjøre. Slik sett kunne laget vi stilte med med litt mindre uflaks ha avgjort dette uten at noen hadde trengt å påpeke laguttaket. Og for all del – igjen; man kan gjerne hevde at selv den reservepregede gjengen burde være gode nok til å slå et 2.divisjonslag.

Men hvorfor gamble ved å ha så mange viktige spillere hjemme i Bergen og uten mulighet til å ha dem i bakhånd hvis det skulle knipe? Man burde visst at man ikke bør stille for b-preget mot lag fra denne divisjonen. Når disse spiller over evne i det som er tidenes opplevelse for de fleste av dem, så skal det ikke mye reduksjon i elitelagets mannskap eller innstilling til for at forskjellen ikke er all verden. For selv om Brann alt i alt var best og burde vunnet, hadde også Førde mange raske og farlige kontringer – og gedigne sjanser, som fort kunne tippet kampen i 2.divisjonslagets favør allerede før straffesparkene. Det var på ingen måte enveiskjøring eller et blodig urettferdig ran.

Hvis man skal konkludere noe ut fra kampen i det som visstnok kalles “Norges styggeste by”, så er det at Branns stall er tynn. Bak førstevalgene er det tydeligvis ikke all verden. Ingen spilte seg i hvert fall inn på laget. Her er det bare å krysse fingrene for at vi får få skader og karantener ut over i sesongen…

Vel, det ble til slutt tap på straffer. Bismar Acostas stygge bom fra ellevemetersmerket ble til slutt avgjørende når Førde satte alle sine fem.

Publikum:

Vi var ganske få Brann-supportere der oppe, og det ble lite med synging. 3000 tilskuere i Haftsadparken, må imidlertid sies å være godkjent av førdianerne. De ble gladere og gladere etter hvert som tiden og gikk. Og til slutt kunne de dessverre også feire avansement.

(Fortsetter under bildene)

^ Tribunen var omtrent som Lerkendal i gamle dager. Følelsen da vi reiste hjem også… Foto: Alexander Osdal

^ Heldiggrisene feirer. Foto: Alexander Osdal

^ Dagens mareritt for Brann-fans i Førde, blir filmet av dame med hvite sko. Foto: Alexander Osdal

-

Slik så rekordlisten ut før den røk mot Førde:

Klubb Sist ikke til 2.r.
Brann 1939
RBK 1957 Røk i kvaliken. Siste tap i selve 1.runde: 1952
Start 1962
Hamkam 1966
LSK 1968
VIF 1970
TIL 1984
Viking 1987
Godset 1988

-
Branns rekordrekke på 76 år og ti måneder uten tap i 1. runde:

Siden vårt forrige tap i 1.runde hadde vi 68 avansement av 68 mulige. Medregnet omkampen i 1951 var det 69 kamper det var snakk om: 68-1-0 og 282-27 i målforskjell. Etter 1951 (hvor det ble omkamp) hadde vi 62 strake seire i 1.runde, men tar vi med selve omkampen i 1951 (hvor det altså ble seier) blir det 63 strake seire. Grunnen til at det bare hadde vært 68 kamper på disse 76 årene er at det ikke ble spilt cup under krigen, at alle elitelagene hadde walk-over i 1998 og 2000, og at Brann hadde walk-over i 1948 og 1950. Forrige gang Brann møtte et lag fra nivå tre (altså 2.divisjon) allerede i første runde, var i 1995 da Nest var motstander. I alle år 1996-2015 møtte vi lag fra nivå fire eller fem i første runde.

Her er kampene etter forrige 1.runde tap – som var 3-4 for Djerv 1919 borte den 11. juni 1939: (Walk-over i 1948, 1950, 1998 og 2000)

Dato Motstander Arena Utfall Resultat
4. august 1940 Hird hjemme seier 6-0
12. august 1945 Florvåg hjemme seier 7-0
18. mai 1946 Bragd hjemme seier 10-0
15. juni 1947 Nordnes hjemme seier 6-1
1948 - - - w.o.
26. juni 1949 Os hjemme seier 4-1
1950 - - - w.o.
19. juni 1951 Djerv hjemme uavgjort 1-1 Retur borte: seier 2-0
17. juni 1952 Minde hjemme seier 2-0
21. juni 1953 Hardy borte seier 3-0
19. juni 1954 Nymark hjemme seier 3-1
8. juni 1955 Fana borte seier 4-1
11. juni 1956 Djerv 1919 hjemme seier 3-1
11. juni 1957 Trane borte seier 7-0
24. mai 1958 Haugar borte seier 1-0
16. mai 1959 Fana borte seier 5-0
7. juni 1960 Hardy hjemme seier 5-0
20. mai 1961 Nordnes hjemme seier 5-0
7. juni 1962 Varegg borte seier 4-2
6. juni 1963 Trane borte seier 7-0
5. juni 1964 Hardy hjemme seier 11-0
5. juni 1965 Ny-Krohnborg borte seier 6-1
2. juni 1966 Sandviken hjemme seier 3-1
25. mai 1967 Baune hjemme seier 2-0
30. mai 1968 Ny-Krohnborg hjemme seier 3-1
4. juni 1969 Varegg borte seier 4-1
5. juni 1970 Florvåg hjemme seier 2-1
3. juni 1971 Ny-Krohnborg borte seier 1-0
1. juni 1972 Bjarg hjemme seier 3-1
31. mai 1973 Arna borte seier 4-1
30. mai 1974 Sogndal hjemme seier 5-1
29. mai 1975 Bjarg hjemme seier 1-0
2. juni 1976 Stord hjemme seier 3-0
8. juni 1977 Hald hjemme seier 5-0
8. juni 1978 Nordnes hjemme seier 5-0
30. mai 1979 Arna borte seier 2-1
29. mai 1980 Bjarg borte seier 4-0
28. mai 1981 Baune borte seier 4-0
27. mai 1982 Voss borte seier 3-0
26. mai 1983 Fyllingen hjemme seier 3-0
31. mai 1984 Florvåg hjemme seier 5-0
30. mai 1985 Åsane borte seier 2-1
11. juni 1986 Sandviken borte seier 2-0
31. mai 1987 Fana borte seier 1-0
18. mai 1988 Voss borte seier 3-0
7. juni 1989 Ny-Krohnborg hjemme seier 3-0
24. mai 1990 Bjørnar borte seier 3-0
29. mai 1991 Åsane hjemme seier 4-0
11. juni 1992 Lyngbø borte seier 3-1 Kampen gikk på Stadion
12. mai 1993 Voss borte seier 1-0
4. mai 1994 Follese borte seier 6-0
10. mai 1995 Nest Sotra borte seier 4-2
23. mai 1996 Austrheim borte seier 8-0
22. mai 1997 Kleppestø borte seier 4-1
1998 - - - w.o.
5. mai 1999 Nordhordland borte seier 3-0
2000 - - - w.o.
9. mai 2001 Jotun borte seier 4-0
29. mai 2002 Fjøra borte seier 3-0
7. mai 2003 Lyngbø borte seier 4-0
5. mai 2004 Åkra borte seier 9-0
7. mai 2005 Gneist borte seier 5-0
10. mai 2006 Follese borte seier 1-0
20. mai 2007 Trio borte seier 5-0
12. mai 2008 Loddefjord borte seier 4-1
13. mai 2009 Høyang borte seier 6-0
13. mai 2010 Arna Bjørnar borte seier 2-0
1. mai 2011 Tertnes borte seier 3-0
1. mai 2012 Bjarg borte seier 2-1
17. april 2013 Hovding borte seier 14-0
24. april 2014 Varegg borte seier 3-2
23. april 2015 Os borte seier 6-1
13. april 2016 Førde borte uavgjort 0-0 eeo, tap 4-5 på str

-

Kampen:

1. omgang: -

03:40: Kristoffer Larsen avslutter fra ti meter. Det blokkeres.

08:30: Farlig corner fra hjemmelaget, men vi får ryddet opp.

17:50: Daniel Kvalvågnes skyter like utenfor fra 22 meter.

18:50: Viljar Vevatne skyter fra ti meters spiss vinkel, men det blokkeres umiddelbart.

19:10: Hjemmelaget med en avslutning fra femten meters spiss vinkel, men vi får klarert til corner.

20:10: Vegard Savland får et innlegg og er plutselig alene med Alex Horwath, men avslutningen fra ti meters skrått hold går rett i amerikaneren som er fint ute.

Førde hadde hatt de største sjansene til nå.

23:50: Mads Hvilsom med en svak avslutning fra femten meters spiss vinkel.

25:50: Tor Jørgen Spurkeland skyter fra 22 meter, men uten problemer for Horwath.

26:40: Larsen skyter godt fra 23 meter, keeper Bjerke må gi retur, men hvittrøyene får klarert.

27:00: Barmen får to avslutningsforsøk inne i feltet. Først med «høyren" fra ti meter, og så med «venstren" fra tolv meter. Begge blokkeres.

28:00: Førde kontrer kjapt og legger inn fra vår venstreside, og Edin Øy skyter utenfor fra ni meter.

31:00: Azar Karadas blir skadet i en duell.

32:00; gult kort, Førde: Rygh for behandlingen av Karadas som nå går av banen.

34:30; -> bytte Brann: Deyver Vega inn for Azar Karadas.

43:20: Larsen blåser ballen til kast(!) fra ti meters skrått hold.

43:30; -> bytte Førde: Markus Attlia inn for Vetle Kristoffer Rygh.

45:00: Tor Are Moldskred Dvergsdal med et frispark fra 23 meter som går rett i klypene på Horwath.

45:00 + 1:25: Remi Johansen med et svakt skuddforsøk fra 22 meter.

45:00 + 2:20: Vega skyter over fra 22 meter etter fine kombinasjoner.

45:00 + 3:00: Pause

- 2. omgang: -

45:00; -> bytte Brann: Fredrik Haugen inn for Remi Johansen

45:50: Vega sender ballen på tvers inn foran mål og Førde holder nesten på å score selvmål.

47:30: Vega skyter fra skrått hold like utenfor sekstenmeteren, Førde får såvidt fikset corner.

48:20: Larsen skyter over fra 18 meter.

49:20: Førde med en avslutning fra siden av sekstenmeteren, som forandrer retning og går til corner.
50:20: Haugen og Hvllsom får en mulighet nesten alene, men førstnevnte avslutter fra ti meter og rett i en hvitkledd som kommer løpende og gir corner.

52:00: Savland er alene igjennom og avslutter fra femten meter, men rett i Horwath. Han var uansett avvinket for offside.

55:15: Vega legger flatt inn fra høyre rett foran mål, men treffer ingen røde. Sogndal klarerer omtrent på streken.

54:50: Hvilsom forsøker seg med et brassespark fra 15 meter, men det går utenfor.

55:20; -> bytte Førde: Øystein Myrkaskog inn for Daniel Kvalvågnes

56:15: Eirik Flatjord legger inn fra vår høyreside og det er fullstendig kaos inne i feltet. Hjemmelaget får heldigvis aldri avsluttet skikkelig og vi får avklart situasjonen.

58:05: Barmen avslutter fra fem meter, men blokkeres. Haugen avslutter fra fem meter, men blokkeres. Barmen setter den til slutt i mål, men det er avblåst.

59:40: Brann farlig frempå, men Larsen får ikke gitt til Hvilsom.

61:30: Barmen skyter mot lengste hjørne fra ti meter, men Bjerke er nede og redder.

63:00: Førde kommer opp på sin venstre side igjen og Eirik Lund Holm skyter utenfor lengste hjørnet fra femten meters spiss vinkel.

63:35: Vega skyter utenfor fra utenfor sekstenmeteren.

64:40: Vega legger inn fra høyre og Hvilsom header fra fem meter. Bjerke slår til corner. Stor sjanse igjen!

65:50: Larsen slår inn fra venstre og Hvilsom header over fra tolv meter.

66:20; -> bytte Førde: Kristoffer Haaland Iversen inn for Edin Øy.

69:20: Jonas Grønner skyter fra 25 meter, ballen forandrer retning og keeper må bokse vekk.

70:45; gult kort, Førde: Øystein Myrkaskog når han legger Vega i Bakken.

71:20: Hvilsom er veldig nære å treffe ballen når Vega legger inn foran mål.

72:30: Nå er det Hatakka som legger inn foran mål, og det er igjen nære på å treffe røde spillere et par meter fra mål.

73:15: Myrkaskog kommer til avslutning fra tyve meter, men går via en rødkledd og rolig inn til Horwath.

74:30: På retur etter en corner header Haugen rolig inn til keeper Bjerke fra 15 meter.

74:45: Myrkaskog mottar et langt utspark og lurer av Vevatne. Han kommer alene med Horwath, han runder vår amerikanske keeper, men blir heldigvis løpt opp av Barmen som blir felt og får frispark.

75:45: Vega igjen med innlegg, denne gang slår han 45 grader ut til Haugen som avslutter fra fem meter. Nok en gang står en førdianer i veien på streken.

79:10: Kvist dukker opp på bakerste på en corner, og så header Lund Holm i tverrligger fra fem meter før Horwath snapper ballen.

80:25: Savland skyter fra 25 meter, men det går via en Brann-spiller og så får Horwath løpt utenfor sekstenmeteren og hentet ballen inn på trygg grunn.

81:30; -> bytte Brann: Steffen Lie Skålevik inn for Mads Hvilsom

82:20: Vevatne med innlegg fra venstre, men vi får ikke avsluttet.

84:30: Barmen kommer til avslutning fra ti meter, men nok en gang redder Bjerke.

85:55: Skålevik avslutter fra ti meters spiss vinkel, men det blir bare corner av det.

86:30: Hele Hafstadparken tror Førde har fått straffespark når dommeren peker “straffespark-aktig” mot målet. Men han stopper rett utenfor sekstenmeterstreken, og det er heldigvis frispark. Foranledningen var at Myrkaskog ble lagt i bakken av Vega omtrent der straffefeltet begynner. Den situasjonen kunne fort endt med en ellevemeter.

87:30: Simen Melhus skyter frisparket rett i muren.

89:15: Barmen skyter fra 18 meter, men det blokkeres.

90:05: Barmen skyter i tverrligger fra 23 meter, før hvittrøyene klarerer.

90:00 + 0:50: Skålevik kommer til avslutning fra femmeterhjørnet, men det blokkeres til corner.

90:00 + 2:05: Larsen trekker innover i feltet og skyter fra femten meter like utenfor lengste stolpe.

90:00 + 2:25: Ordinær tid er over.

- 1. ekstraomgang: -

91:05: Skålevik skyter fra 15 meters spiss vinkel, men over.

92:30: Larsen avslutter fra syv meters spiss vinkel, men får bare corner.

93:30: Hatakka legger inn fra høyre og på syv meter header Skålevik mot lengste hjørne. Bjerke strekker seg så lang han er og redder nok en gang.

93:50: Klabb og babb inne i feltet etter en corner, men vi får ikke avsluttet.

97:35: En corner slås mot bakerste og Jonas Grønner header fra seks meter. Bjerke tar den uten altfor store problemer.

104:20; gult kort, Brann: Steffen Lie Skålevik for å legge Kvist i bakken i motstanderens felt.

105:00: Pause

- 2. ekstraomgang: -

105:55: Spurkeland skyter over fra skrått hold litt utenfor sekstenmeteren.

106:50: Larsen vipper frem mot Vega som får ballen rett utenfor femmeteren, men keeper er ute og avverger. Det blir corner.

108:05: Larsen har krampe.

109:35: Brann med en fin overgang, men Haugen skyter over fra femmeterhjørnet.

111:40: Kvist header langt utenfor fra fem meters hold på en corner.

112:20: Barmen skyter fra utenfor sekstenmeterhjørnet. Keeper bokser vekk.

112:40: Acosta med et håpløst skuddforsøk fra 30 meter.

113:50: Myrkaskog med skume hensikter lurer seg forbi Grønner og Acosta, men når han er så og si alene med keeper på ti meters hold, blir han stanset.

115:00: På denne tiden var det Førde som presset.

118:10: Larsen med et dårlig skudd fra 20 meter. Langt over og utenfor.

119:45: Brann presser, men får ikke kommet til avslutning.

120:00 + 0:10: Vega skyter fra innsiden av sekstenmeterhjørnet, men Bjerke redder igjen.

120:00 + 0:55: Haugen skyter fra 23 meter, men Bjerke tar det.

120:00 + 2:10: Det blir staffesparkkonkurranse.

- Straffekonken: -

Branns første straffe: Mål – 1-0, Jonas Grønner skyter til høyre. Keeper går motsatt vei.

Førdes første straffe: Mål – 1-1, Kristoffer Iversen skyter til høyre. Horwath går motsatt vei.

Branns andre straffe: Bom – 1-1, Acosta begynner å trippe i tilløpet og skyter over.

Førdes andre straffe: Mål – 1-2, Vegard Savland skyter til høyre. Horwath går motsatt vei.

Branns tredje straffe: Mål – 2-2, Sivert Heltne Nilsen skyter rolig langs bakken til høyre. Keeper går motsatt vei.

Førdes tredje straffe: Mål – 2-3, Simen Mehus skyter til høyre. Horwath er etter ballen, men klarer ikke å stoppe den.

Branns fjerde straffe: Mål – 3-3, Steffen Lie Skålevik skyter til venstre. Keeper er etter den.

Førdes fjerde straffe: Mål – 3-4, Øystein Myrkaskog skyter til høyre. Horwath går feil vei.

Branns femte straffe: Mål – 4-4, Kristoffer Barmen skyter kontrollert til venstre. Keeper går feil vei.

Førdes femte straffe: Mål – 4-5, Markus Attila skyter midt i mål.

-

KAMPFAKTA: (kilde: brann.no)

Førde – Brann 0-0

5-4 etter straffesparkkonkurranse.

Hafstadparken Førde. 1. runde NM. Tilskuere: 2973. Dommer: Steinar Hauge, Bjarg. Gult kort: Vetle Rygh, Øystein Myrkaskog, Førde, Steffen Lie Skålevik, Brann.

Førde (4-5-1): Christian Bjerke – Eirik Flatjord, Carl Joakim Kvist, Vetle Kristoffer Rygh (Markus Attila fra 43.), Tor Are Moldskred Dvergsdal – Simen Melhus, Daniel Kvalvågnes (Øystein Myrkaskog fra 57.), Edin Øy (Kristoffer Haaland Iversen fra 68.), Eirik Lund Holm, Thor Jørgen Spurkeland – Vegard Savland.

Brann (4-3-3): Alex Horwath – Dani Hatakka, Bismar Acosta, Jonas Grønner, Viljar Vevatne – Remi Johansen (Fredrik Haugen fra 46.), Sivert Heltne Nilsen, Kristoffer Barmen – Kristoffer Larsen, Azar Karadas (Deyver Vega fra 36.), Mads Hvilsom (Steffen Lie Skålevik fra 83.).

Avslutninger innenfor 16-meteren (mine egne tall): 22-7 til Brann.

-

Linker:

BA om kampen
BT om kampen
VG om kampen
Dagbladet om kampen
TV2 om kampen
NRK om kampen
Brann.no om kampen

Bestod eksamen som favoritt

Med fem poeng mot Godset, Odd og selvsagt AaFK,
så fikk vi oss en start som nesten ingen kunne spå
Folk skrøt av Brann på Facebook, og de skrøt av Brann på Twitter.
Men ville vi prestere når vi selv var favoritter?

Orlov ga oss ledelsen – vi kunne scoret flere
Men trass i mange sjanser, fikk vi ikke scoret mere
Vi kunne scoret to og tre før dommer gikk for pause
Mens Glimt, de skapte lite – og da er vi faktisk rause!

Vi var jo klart de beste, såpass ærlig må vi være
Og Piotr holdt seg våken da de gule først var nære
Poengene ble utdelt; Brann fikk tre, mens Glimt fikk null
Og no tror hele Norge vi i Bergen venter gull!

-
Det er alltid morsomt med folk fra andre klubber som skal dra frem den tåpelige myten om Brann-supporternes overdrevne selvtillit, for så i neste setning vise at det tydeligvis ikke er noe i veien med deres egen selvtillit heller – for til slutt å få bekreftet at det var vi som hadde best grunn til å ha det.

Glimt-spiller Henrik Furebotn til Glimt-TV før kampen mot Brann:

“Vi er veldig fornøyde med de tre første kampene våre og det er sterkt å stå med syv poeng. Vi blir bedre for hver dag som går og alle drar i samme retning. Det er perfekt at Brann vant sist, for da tror bergenserne at de skal ta seriegull. Da blir det fullt hus på stadion og så kommer vi og tar tre poeng. Det blir ikke bedre enn det og vi gleder oss til fortsettelsen”.

Sitat slutt.

Vel, ingen i Bergen trodde vi skulle ta seriegull etter seieren mot AaFK. Ingen tror det etter seieren mot Glimt heller. Men det kan se ut til at noen i Bodø derimot, fikk litt høye tanker om eget lag etter to hjemmeseire mot gigantene Sogndal og Stabæk – og en uavgjort mot verdensstjernegalleriet til LSK på Åråsen. For hva fikk nordlendingene til mot oss?

Men Branns gode poengfangst i starten – som er vår beste siden gullsesongen 2007, gjør selvsagt at vi har forhåpninger om å kunne slippe nedrykkstrid i år. (Unnskyld, får vi lov til det?) Vi var mange som lurte på hvordan det ville gå når Brann for første gang i år var en slags favoritt. Hvordan ville vi legge opp spillet når vi ikke lenger var underdog og ikke ett poeng ville være brillefint, tipp-topp og schwing-scwong? Hvordan ville det psykologisk slå ut at publikum nå forventet mer av laget enn å stenge igjen bak og redde en uavgjort?

Vel, Brann var det klart dominerende laget, Glimt brukte over en time før de klarte å skape en virkelig sjanse – og ikke minst; vi vant kampen. Og da må testen sies å være bestått. Brann har nå møtt fire lag: Vi har spilt en hjemme og en borte mot medaljekandidater, og vi har spilt en hjemme og en borte mot lag som forventes på nedre halvdel. Kort sagt; vi har egentlig hatt forskjellig inngang til hver kamp.

Og hver gang har vi fått med oss et godkjent resultat. At vi står uten tap etter de fire første rundene, har ikke skjedd oss siden 2006. Vi kommer nok til å tape en del kamper i år også, det er ingen grunn til å snakke om medaljemuligheter ennå, og nedryksstrid kan fremdeles ikke utelukkes. Men jeg må si at de fire første kampene gir oss et (forhåpentlig) berettiget håp om at vi skal slippe unna det verste nedrykksdramaet til høsten. (Hvis vi får lov av jantelov-folket ellers i landet). For det har jevnt over vært solid til nå. Spesielt bakover. Mot Glimt fikk vi også se flere bra angrep – og spesielt før pause dominerte vi klart. Det var årsbeste. Etter seks mislykkede forsøk, vant vi for første gang med femsifret tilskuertall siden siste ordinære hjemmekamp i 2014. Vi vant til og med uten å bruke Azar!

Kampen kort oppsummert; vi tok ledelsen tidlig ved Jakob Orlov da Glimt-forsvaret rotet. Brann var klart best resten av omgangen. Glimt fikk ikke til noe som helst. I andre omgang var det jevnere. Brann skapte også noe da, men den siste halvtimen hadde gultrøyene et par solide muligheter til å få en ikke spesielt fortjent utligning. Piotr Leciejewski stod i veien begge gangene. Tiden rant ut og avansert matematikk ga oss svaret: Brann hadde scoret flere mål enn Glimt og kunne belønnes med tre velfortjente poeng.

En spiller som er sterkt delaktig i oppturen vi har fått etter at alvoret startet for en knapp måned siden, er Daniel Braaten. Den mannen kan vise seg å bli mye viktigere enn mange av oss hadde trodd da han ble hentet. Deyver Vega hadde jeg mer forventninger til, og han har innfridd i det lille han har spilt til nå. Jakob Orlov virker å være i fremgang – og Piotr Leciejewski redder poeng nok en gang i situasjoner som oppstod da vi skulle ha avgjort kampen forlengst.

Den kommende uken skal vi ut i to kamper med totalt vidt forskjellig utgangspunkt. Mot Førde i cupen vil vi være storfavoritt, og det vil være skandale om vi taper vår første førsterundekamp i NM siden 1939. Da møter vi et lag som vil kjempe over evne foran et feststemt hjemmepublikum. Det taklet vi ikke alltid like bra i fjor, og vi har hatt en del svake kamper mot lag fra lavere divisjoner i de senere års tidlige cuprunder. Førde er på ingen måte noe vi kan ta lett på.

På Lerkendal kommende lørdag, vil vi være tilbake i underdog-rollen igjen. Men med mindre vi dummer oss ut i Sogn og Fjordane i midtuken, bør vi være stinne av selvtillit i Trondheim – samtidig uten noen fare for å undervurdere motstanderen. Ja tøft blir det nok mot RBK uansett, men dette Brann-laget kan med full klaff og litt flaks raske med seg alle tre poengene. For selv om sannsynligheten taler for at vi ikke vinner der oppe, så er ingen norske lag klin umulig å hamle opp med i enkeltkamper for årets Brann-lag. Hvis det er lov å si sånt for en bergenser.

^ _Røykesalongen ved innmarsj. Fotos: Alexander Osdal

^ For en sjelden gangs skyld seiersfest og leikarring på et relativt folksomt Stadion. Fotos: Alexander Osdal

Brann mot Glimt innbyrdes på øverste nivå:

Branns tall først

Sted Ka S-U-T Målf. Po.
Bergen 20 10-2-8 38-29 32p
Bodø 19 5-3-11 26-43 18p
Totalt 39 15-5-19 64-72 50p
 • Brann har scoret i de ti siste seriekampene mot Glimt. Sist vi ikke scoret mot dem i serien, var i 2003 da vi hverken klarte det hjemme eller borte.
 • Brann hadde før søndag sluppet inn mål i de tolv siste hjemmekampene mot Glimt. Sist vi holdt nullen på Stadion mot dem, var da vi vant 2-0 i 1996.

Brann etter første fire kamper siste ti år:

2006 2-2-0 6-3 +3 8p
2007 3-0-1 8-5 +3 9p
2008 1-1-2 7-10 -3 4p
2009 0-2-2 5-9 -4 2p
2010 1-1-2 5-9 -4 4p
2011 2-1-1 9-6 +3 7p
2012 1-0-3 6-8 -2 3p
2013 2-0-2 4-7 -3 6p
2014 1-1-2 4-6 -2 4p
2015 i 1.div. 1-2-1 5-6 -1 5p
2016 2-2-0 5-3 +2 8p

-

Kampen:

1. omgang: -

03:55: Deyver Vega med frispark som slås inn i feltet, men keeper tar det før Vadim Demidov når frem.

08:03 – 1-0, JAKOB ORLOV: Martin Bjørnbak og Ruslan Babenko roter det til for Glimt, Orlov får ballen og avslutter fra ti meters skrått hold. Ballen går mellom beina til keeper og inn i lengste hjørne. 1-0!
I dette angrepet vant vi ballen på midten og brukte tre trekk frem til Orlov.

12:15: Amin Nouri kommer til innlegg fra høyre, men det går rett i klypene på Hannes Thór Halldórsson.

13:05: Piotr Leciejewski sleiver skikkelig på et tilbakespill, men heldigvis til en medspiller.

21:45: Vega finter og leker seg inne i feltet og skyter til slutt fra skrått hold rett innenfor sekstenmeteren. Keeper må slå over til corner.

22:30: Orlov stusser videre en corner fra Vega mot nærmeste, og på bakerste er Bismar Acosta ikke langt unna å nå stussen.

23:05: Daniel Braaten mottar et kast, og i duell med Henrik Furebotn kommer han seg til innlegg fra høyre dødlinje. Glimt får med nød og neppe klarert.

26:15: Thomas Jacobsen med et veldig høyt innlegg som Piotr plukker ned som et eple. Det ville gjerne vært politisk ukorrekt å si jordbær.

28:25: Vega slår et frispark fra høyre og inn i feltet. Orlov vinner der inne og header fra åtte meter mot venstre hjørne. Vi bak målet “ser” ballen i mål, men Halldórsson slår til corner.

29:10: En corner slås mot Demidov på bakerste, men hans heading inn foran mål tas ned av bortelagets islandske keeper.

38:55: Braaten nære på å nå Huseklepp med et fremspill.

39:30: Huseklepp får en stikker fra Fredrik Haugen, men er offside.

40:20: Vega utfordrer og bruker overlap’en Nouri på høyresiden. Nouri er i praksis alene med keeper, men kommer relativt skrått på. Derfor velger han å sentre mot Orlov i stedet for å avslutte selv. Men ballen blir stoppet av en gul som klarerer til corner.

42:00: Vega kriger med seg ballen og Haugen sender en stikker til Huseklepp som kommer seg til avslutning like utenfor femmeterhjørnet. Rett på keeper.

45:00: Pause.

2. omgang: -

47:50: Trond Olsen avvinkes for offside.

49:00: Glimt hadde nå kommet litt mer med etter pause.

50:25. Huseklepp forsøker på et eller annet fra siden av sekstenmeteren. Ikke godt å vite hva, men det var i hvert fall høyt og langt.

51:15 Haugen gjør forarbeidet og leverer til Huseklepp på høyresiden av feltet. Sandslis store sønn utfordrer, finter og skyter fra hjørnet av femmeteren. Det går via en gulkledd og til corner.

51:55: Haugen er ute i returrommet etter en corner og forsøker å avslutte fra fjorten meter, men det blir umiddelbart blokkert.

53:15: Mathias Normann skyter langt utenfor langs bakken fra minst 25 meter.

58:15: Piotr feilberegner et frispark fra vår høyreside og må plutselig strekke seg bakover for å bokse til corner.

58:40: Furebotn skyter ganske nøyaktig sytten meter utenfor lengste stolpe fra omtrent 23 meters skrått hold.

64:25: Ruben Kristiansen legger inn fra venstre og Orlov kommer byksende tre meter fra mål, men keeper får hindret ham i å oppnå mer enn corner.

66:25: Bjørnbak med et frispark fra 25 meters skrått hold, som Piotr må fiste til corner.

67:15; -> bytte Brann: Steffen Lie Skålevik inn for Erik Huseklepp.

68:25: Kristiansen misser når han skal bryste ned et Glimt-fremspill innenfor sekstenmeterhjørnet, og plutselig er Milan Jevtovic alene igjennom. Men heldigvis redder Piotr avslutningen fra ti meters skrått hold, før Acosta får måkt den vekk til corner. Strålende av polakken på Glimts første sjanse i hele kampen.

70:35: Acosta slår et frispark langt fremover, Orlov header det videre og i feltet kommer Skålevik til avslutning fra 15 meters skrått hold. Rett på keeper.

70:50: Braaten kommer i full fart og skyter fra skrått hold rett innenfor feltet, og skuddet går såvidt utenfor lengste stolpe.

74:25: Vega går i bakken akkurat på sekstenmeteren, men dommeren hadde ikke sett noe ulovlig.

74:35: Bortelaget kontrer direkte og det ender med at Jevtovic legger på tvers over til Olsen får ballen på motsatt, vel ti meter fra mål. Han trekker innover mot midten og lurer vekk Acosta før han skyter fra åtte meter – heldigvis rett på Piotr! Enorm sjanse for bortelaget der…

75:00; -> bytte Brann: Remi Johansen inn for Fredrik Haugen.

77:50; -> bytte Brann: Kristoffer Larsen inn for Deyver Vega

80:45: Larsen fosser oppover på høyrekanten, utfordrer og kommer til innlegg. Keeper får det til å forandre retning og ballen går ikke langt unna Johansen. Glimt får ordnet opp.

83:30; -> bytte Glimt: William Hanssen inn for Fitim Azemi

83:45; -> bytte Glimt: Patrick Berg inn for Mathias Normann

88:15: Orlov skyter rett i Braaten fra atten meter, og returen sender Johansen langt utenfor fra tyve.

90:00 + 0:55: Feilkast av Glimt. Vi vinner ballen.

90:00 + 3:20: Kampen er over!

-

Publikum:

11886 var skuffende etter den gode starten vi har hatt. Denne gang var det heller ikke påskeferie eller regnvær. Men kanskje kampstart 1530 er for tidlig? Selv om vi ledet nesten hele kampen, syns jeg ikke stemningen og trøkket ble all verden.

-

KAMPFAKTA: (kilde: brann.no)

Brann – Bodø/Glimt 1-0 (1-0)

4. serierunde Tippeligaen. Brann Stadion. 11.886 tilskuere. Dommer: Ola Hobber Nilsen, Nordstrand IF.

1-0: Jakob Orlov (9.)

Brann (4-3-3): Piotr Leciejewski – Amin Nouri, Vadim Demidov, Bismar Acosta, Ruben Kristiansen – Daniel Braaten, Sivert Heltne Nilsen, Fredrik Haugen (Remi Johansen fra 76.) – Deyver Vega (Kristoffer Larsen fra 78.), Jakob Orlov, Erik Huseklepp (Steffen Lie Skålevik fra 68.).

Bodø/Glimt (4-3-3): Hannes Halldorsson – Thomas Jacobsen, Martin Bjørnbak, Brede Moe (Ulrik Saltnes fra 46.), Emil Jonassen – Henrik Furubotn, Mathias Normann (Patrick Berg fra 84.), Ruslan Babenko – Milan Jevtovic, Fitim Azemi (William Arne Hanssen fra 84.), Trond Olsen.
Benken: Thomas Simon, Anders Karlsen, Patrick Berg, William Arne Hanssen, Ulrik Saltnes, Martin Wiig, Daniel Edvardsen.

-

Kampstatistikk:

Sjanser: 5-3 (VG), 5-2 (BT)
Avslutninger: 9-4 (NTB), 11-4 (Opta)
Avslutninger på mål: 6-3 (NTB), 5-3 (Opta)
Ballinnehav: 51 % til Glimt (Opta)
Avslutninger innenfor 16-meteren: 7-2 (mine tall)
-

Spillerstatistikk:

Tallene indikerer spilleminutter i hver kamp.
Tykke tall = startet kamp
Tall i parantes = antall mål i kampen
Gult = Gult kort i kampen
Rødt = Rødt kort i kampen

Acos Barm Braa Demi Grøn Hata Haug Horw
Gods b 90 90 61 90 89
Odd h 90 80 71 90 90
Aale b 90 90 90 90
Glim h 90 90 90 75
Totalt 360 170 312 360 0 0 344 0
Kamp 4 2 4 4 0 0 4 0
Startet 4 2 4 4 0 0 4 0
Mål 0 0 0 0 0 0 0 0
Gule 0 0 1 1 0 0 0 0
2 gule 0 0 0 0 0 0 0 0
Dir. rød 0 0 0 0 0 0 0 0
Acos Barm Braa Demi Grøn Hata Haug Horw

-

Huse Hvil Joha Kara Kris Lars Leci Nils
Gods b 89 (1) 90 1 90 1 90 90
Odd h 83 90 10 7 90 90 90
Aale b 82 57 72 (1) 8 (1) 90 90 90
Glim h 67 15 90 13 90 90
Totalt 321 237 97 16 360 14 360 360
Kamp 4 3 3 3 4 2 4 4
Startet 4 3 1 0 4 0 4 4
Mål 1 0 1 1 0 0 0 0
Gule 0 0 1 0 1 0 0 0
2 gule 0 0 0 0 0 0 0 0
Dir. rød 0 0 0 0 0 0 0 0
Huse Hvil Joha Kara Kris Lars Leci Nils

-

Nouri Orlo Pett Roti Skaa Skål Veva Vega
Gods b 90 29 (1)
Odd h 90 19
Aale b 90 33 18
Glim h 90 90 (1) 23 77
Totalt 360 119 0 0 0 75 0 95
Kamp 4 2 0 0 0 3 0 2
Startet 4 1 0 0 0 0 0 1
Mål 0 2 0 0 0 0 0 0
Gule 0 0 0 0 0 1 0 0
2 gule 0 0 0 0 0 0 0 0
Dir. rød 0 0 0 0 0 0 0 0
Nour Orlo Pett Roti Skaa Skål Veva Vega

-

Linker:

BA om kampen
BT om kampen
VG om kampen
Dagbladet om kampen
TV2 om kampen
NRK om kampen
VGs livedekning
Brann.no om kampen

En gjeng med moralister

Vi reiste opp til fjord og fjell og sveler oppå Møre
Kor Brann é sjelden gode, heller ganske ut´å kjøre
Men sist vi spilte serie i lille Ålesund
så tok vi tre poeng derfra, så ballen den é rund

Folk var komt fra by og bygd, de ville se på Riise
Vi fryktet jo at han var den som fikk dem til å glise
Men Riise han fikk lite til, og va’kkje han litt chubby?
Litt hodepynt – og Riise ville blitt en Teletubby!

Det startet trist med Orrys skudd, som suste rett i mål
Da Brann-laget fikk summet seg, det ble en annen skål.
Vi tok så gradvis over, og Johansens skudd gikk inn
For keeper var en sosekopp som trodde “den er min!”

Men da ble Riise byttet inn på Danskebåtens plast
Han snudde ikke kampen, men var grådig god på kast
I stedet var det Azar som ble matchvinner for oss
Og Riise ble en lilleputt mot Nordfjordeids koloss

Så dermed fikk vi skaffet oss en veldig viktig seier
Og tilstanden er bedre nå enn slik den gjerne pleier
Med fem poeng og ingen tap, har starten blitt så bra
Og at det er en nyttig ting kan ingen komme fra

-

Fem poeng på de tre første kampene, er langt mer enn de fleste av oss hadde forventet. Jeg for min del hadde budsjettert med fire poeng totalt etter de første seks!

Men ting snur fort i fotball, så nedrykksstrid kan vi fremdeles ikke utelukke. Fem poeng holder ikke til trygg plass særlig lenge… Ingen skal beskylde Brannbloggen i BA for å ta av! Fortsetter vi imidlertid slik vi har startet, kan 2016 bli uten nervekjøret (og for den saks skyld; skjebnen) vi ble utsatt for i forfjor.

Vi er vanskelige å slå for tiden – vi har gått ubeseiret gjennom de tre første serierundene for første gang siden gullsesongen 2007, og vi viser en herlig evne til å komme tilbake i kampene:

I Drammen kom vi tidlig under og måtte på et tidspunkt ha to mål for å redde poeng. Vi klarte det! I Ålesund måtte vi allerede etter fem minutter ha to mål for å vinne, og vi måtte fremdeles ha det da drøye halvtimen gjenstod. Vi klarte det! Vi har ikke tapt kampen med en gang vi ligger under, slik tilfellet gjerne har vært tidligere. Det er mye moral i dette laget – det er rett og slett en gjeng med moralister! Vi virker fysisk og psykisk sterke, og Lars Arne Nilsens fokus på treningskultur ser ut til å ha gitt resultater.

Vi har sett Brann slite mange ganger på bortebane når hjemmelaget inviterer til fest. I fjor var det jo alltid fest der vi kom på besøk i by og bygd – og gjerne også ved kampslutt, for bortestatistikken vår ble da også pinlig dårlig.

Det var også typisk at Ålesunds hjemvendte sønn – etter 18 år i utlendighet – skulle hjemmedebutere mot nettopp oss. I stedet for 5-6000 søvnige tilskuere, ble det entusiasme rundt sunnmørsklubben – og nesten det dobbelte på Danskebåtens dekk. Vi Brann-supportere er som sagt ikke ukjente med at klubben vår gladelig bidrar til hjemmefansens festhumør ved slike anledninger, så da orangutangene tok ledelsen allerede etter fem minutter, var vi nok mange som tenkte at det vel ikke var annet å forvente.

Men AaFK tok aldri grep om roret. Brann kjempet seg inn igjen i kampen og ved pause hadde vi fortjent minimum balanse i regnskapet, dog uten at vi hadde skapt så voldsomt mye vi heller.

Etter pause ble det enda mer Brann, men det ble ikke mål med det første. Dagens hovedattraksjon for hjemmepublikum, John Arne Riise, begynte å nærme seg ombordstigning. Nå måtte ting skje før en bølge av entusiasme ville skylle over Danskebåten. (For en fiffig metafor!).

-Utligning på et perfekt tidspunkt!

Og ting skjedde – på et perfekt tidspunkt for oss! Remi Johansen skjøt en vingletorpedo som keeper Andreas Lie først så ut til å stoppe, men så fomlet hanskemannen den like greit inn i noten. Vi var i balanse!

Akkurat da kom John Arne Riise utpå plastdekket. Men scoringen vår satte selvsagt en demper på entusiasmen blant de oransjekledde på tribunene. I stedet for en stormbølge av jubel når han kom innpå – som kunne løftet hele mannskapet av oransje redningsvester resten av kampen, ble det bare en behagelig bademadrassbølge som ikke hjalp dem til noe.

Ålesunderne tok aldri over kampen selv om den mest berømte Riise kom inn. Mulig rødtoppen er over fotballtoppen for lengst (ellers hadde han neppe spilt i AaFK), men man skal ikke undervurdere det psykologiske i å få innpå en slik mann. Han hadde et mislykket frispark og noen småfarlige kast, men ellers gjorde ikke den tilsynelatende småchubby hjemvendte så voldsomt mye spennende.

-Du snakker meg om superinnbytter!

I stedet var det Lars Arne Nilsen og Brann som gjorde et matchvinnende bytte. Azar Karadas kom inn og scoret etter omtrent sytten sekunder på banen. Du snakker meg om superinnbytter! Han snur kamper for oss igjen og igjen og igjen. Se bare: I de 17(!) siste seriekampene han har scoret, har Brann vunnet! Han har scoret i 24 forskjellige seriekamper for Brann – i 23 av dem har vi vunnet. I elleve seriekamper har han scoret som innbytter for Brann. Alle disse har vi vunnet! I ti av disse elleve kampene stod det uavgjort da han kom inn… I den ellevte stod det uavgjort da han scoret! Jeg hører en del argumenterer for at han bør få starte, men jeg for min del tror det er jokerrollen han passer best til.

Vel, kampen ebbet ut, Danskebåten la til kai – og vi smuglet tre deilige (og fortjente) poeng gjennom tollen. Ålesund – som var et mareritt for oss tidligere, har nå blitt et sted der vi oppnår resultater. Vi har faktisk tatt syv poeng på de siste tre seriekampene der – og medregnet hjemmekampene har vi fem seire og en uavgjort på de siste seks seriekampene mot dem.

De tre første kampene i år har gjerne vært slike som kanskje passer oss best: Kamper der man ikke forventer seier, men kan ha den defensive soliditeten som førsteprioritet. Hjemme mot Glimt på søndag blir det en kamp med en annen inngang (som det så fancy heter) enn de tre vi har hatt til nå.

For selv om Glimt for et øyeblikk er serieleder (de er vel neppe Norges Leicester?), så er de et av lagene vi bør kunne henvise til en plass bak oss. Og lag vi bør få bak oss, er lag vi så absolutt bør slå hjemme! Etter den gode starten vil det dessuten være mer forventninger til oss enn tidligere i år. Mot Glimt vil Brann for første gang i årets serie være favoritt. Hvordan takler vi å ikke lenger være underdogen som kan slå nedefra? Hvordan takler vi at det vil forventes at vi skal føre spillet og gå for å vinne kampen?

For øvrig: Dagens gledelige overraskelse på spillerfronten var Daniel Braaten. Devyer Vegas innhopp var også verd å nevne – i tillegg til opplagte Azar Karadas.

Publikum:

10013 tilskuere, men hjemmelagets egne fans utgjorde ikke femsifret denne gang heller. Vi var nemlig – i følge arrangøren – 181 Brann-supportere i Ålesund, og så mange har vi ikke vært der på mange år. Jeg er fornøyd med stemningen vi lagde, og det var antagelig et smart trekk å stille oss på øvre del av feltet hvor vi kom nærmere taket og fikk bedre akustikk. Media skrøt av at det var god gammel stemning på stadion. Jeg var ikke imponert. For øvrig hadde de en ironisk pompøs powerballade de spilte i pausen med flere sunnmørske kjendiser i god selvironisk stil om sitt eget folkeslag.

(Fortsetter under bildene)

^ Vi var ca 200 Brann-supportere i Ålesund. Her fra innmarsj. Fotos: Alexander Osdal

^ “Sammen for Sunnmøre”. Javel, men sammen med hvem? Hødd? Foto: Alexander Osdal

^ Stormen hadde vært nede i naustet og hentet nødbluss. Foto: Alexander Osdal

^Heldigvis hadde Lars Arne Nilsen kommet seg i garderoben da det kom en bil ut på plastgressflekken. Kunstgress er vel uansett ikke like digg å ligge på. Foto: Alexander Osdal

^ Glede glede glede. Etter kampslutt. Fotos: Alexander Osdal

Kampen:

1. omgang: -

04:15: Franck Boli får et innlegg fra venstre, men blir akkurat nok forstyrret til at han ikke får til en skikkelig avslutning fra syv meter.

05:05 – 1-0, PETER ORRY LARSEN: Peter Orry Larsen trekker inn mot midten og får all den tid han trenger til å skyte fra 23 meters skrått hold. Skuddet går såvidt via Piotr Leciejewski og inn i nærmeste hjørne.

10:10: Erik Huseklepp kommer til innlegg fra venstre, men innlegget går gjennom hele feltet.

11:35: Edwin Gyasi forsker et skudd fra skrått hold ved sekstenmeteren, men det blokkeres.

13:40: Amin Nouri kommer seg til dødlinjen og får lagt høyt inn, men Andreas Lie snapper ballen foran Mads Hvilsom.

16:10: Sivert Heltne Nilsen rager høyest på en corner, men headingen fra seks meter går ufarlig langt utenfor mål.

19:35: Daniel Braaten mottar et langt fremspill fra Heltne Nilsen rett utenfor sekstenmeteren og skyter fra fjorten meter. Det blir blokkert av Mikkel Kirkeskov.

23:05: Nouri med et innlegg, men det går helt inn til keeper.

24:00; gult kort, AaFK: Edwin Gyasi for å sparke vekk ballen.

26.00: Huseklepp kommer stormende inn i feltet, men blir til slutt stoppet.

27:25: Litt kaotisk inne i feltet etter en AaFK-corner når Demidov sender ballen rett opp i luften – og til slutt får Franck Boli headet fra seks meters skrått hold, men ganske ufarlig og over mål.

30:35: Vadim Demidov er høyest på en Remi Johansen-corner og header like utenfor fra syv meter.

32:30: Fredrik Haugen misser ballen på egen halvdel og hjemmelaget kontrer. Boli har skumle hensikter inne i feltet, men Ruben Kristiansen og Demidov rydder opp.

33:10: Orry Larsen kommer til heading fra siden av femmeteren på en corner, men Piotr redder greit.

34:30; gult kort: Peter Orry Larsen får kort for å sparke ballen vekk.

36:30: Nouri slår inn i feltet, men ballen går helt inn til keeper.

37:55: Nouri kommer til innlegg igjen, men det klareres.

39:30: Skummelt når Adam Örn Arnarson legger flatt inn i feltet og er nære på å treffe Orry Larsen.

40:15: Braaten med en fin finte ute på høyrekanten og skyter fra ti meters spiss vinkel – rett i keeper.

42:00; gult kort, Brann: Daniel Braaten for på ulovlig vis å hindre Arin Thrándarson i å få en overgangsmulighet.

43:25: Hvilsom velger å avslutte selv fra atten meter i stedet for å sende ut til Huseklepp til venstre for seg. Dansken skyter utenfor.

45:00 + 0:50: Hvilsom header ufarlig inn til keeper fra syv meter.

45:00 + 1:00: Pause.

2. omgang: -

50:10: Braaten trekker innover og skyter fra skrått hold like utenfor feltet. Det går rett på keeper som har litt problemer med å holde skuddet, men holder ballen til slutt.

51:00: Gyasi tøffer seg litt med noen finter og skyter fra tyve meter, men det går til side for mål.

52:15; gult kort, Brann: Remi Johansen for felling av Vebjørn Hoff ute ved sidelinjen.

53:00: Huseklepp kommer til innlegg men Edvard Skagestad klarerer til corner.

54:20: Haugen slår et godt innlegg som Huseklepp er først på, men han får ikke til et skikkelig treff fra åtte meter når han slenger seg frem – og ballen går inn til keeper.

58:00; -> bytte Brann: Steffen Lie Skålevik inn for Mads Hvilsom.

58:54 – 1-1, REMI JOHANSEN: Nouri gir ballen til Johansen som fyrer løs fra mer enn 25 meter. Keeper ser ut til å ta skuddet, men klarer på mystisk vis å fomle ballen i mål. Reprisen viser at ballen flakker underveis. Angrepet startet hos Piotr, hadde fem trekk og tok 25 sekunder.

59:45; -> bytte AaFK: John Arne Riise inn for Vebjørn Hoff.

61:50: Kristiansen blokkerer inne i feltet.

63.25: Boli med et skudd fra 25 meters skrått hold, men Piotr redder greit.

64:10: Huseklepp tar i bruk Kristiansen som kommer på overlap og sistnevnte legger inn. Haugen forsøker å styre inn fra tolv meter, men det går et stykke utenfor.

68:50: Det skytes fra nærmere 30 meters skrått hold, men rolig inn til Piotr.

69:20: Piotr redder et farlig Gyasi-innlegg fra dødlinjen.

70:10; -> bytte AaFK: Mos inn for Edwin Gyasi

71:00: John Arne Riise med frispark fra 30 meter, men går via muren og til corner.

72:50; -> bytte Brann: Deyver Vega inn for Remi Johansen.

73:15: Nouri slår innlegg fra høyre og Skålevik header utenfor fra fem meter.

74:35: Haugen får skutt fra like utenfor sekstenmeterhjørnet, men keeper tar det enkelt.

75:20: John Arne Riise skyter utenfor fra 25 meter.

76:05: Vega forsker et vipp-skudd fra tyve meters skrått hold, men det blir for enkelt for keeper.

77:10: Vega slår et godt frispark og Demidov header i mål fra tolv meter. Det blir dessverre annullert for offside.

79:10: Bjørn Helge Riise skyter over fra 25 meter.

79:20; -> bytte AaFK: Marlinho inn for Franck Boli.

81:00: En Brann-kontring ender med at Huseklepp får ballen helt alene innenfor sekstenmeterhjørnet. Han skyter fra ti meters spiss vinkel, men ballen går via en oransjekledd og like utenfor lengste stolpe.

81:55; -> bytte Brann: Azar Karadas inn for Erik Huseklepp.

82:12 – 1-2, AZAR KARADAS: Eidaren gjør det etter 17 sekunder på banen! Han stuper inn Vegas corner fra tre meters hold.

83:45: Karadas forsøker en volley på innlegg fra Haugen. Avslutningen fra tolv meter går høyt over.

87:40: Heltne Nilsen skyter høyt over fra 25 meter etter at keeper Lie hadde bokset vekk et godt Vega-frispark.

90:00 + 0:15; gult kort, Brann: Ruben Kristiansen for å sparke ballen vekk.

90:00 + 3:00: Vi har vunnet!

-

KAMPFAKTA: (kilde: brann.no)

Aalesund – Brann 1-2 (1-0)

3. serierunde Tippeligaen. Color Line Stadion. 10.013 tilskuere. Dommer: Tom Harald Hagen, Grue IL. Gult kort: Edwin Gyasi og Peter Orry Larsen, Aalesund. Daniel Braaten, Remi Johansen og Ruben Kristiansen, Brann.

1-0: Peter Orry Larsen (6.)
1-1: Remi Johansen (59.)
1-2: Azar Karadas (83.)

Brann (4-3-3): Piotr Leciejewski – Amin Nouri, Vadim Demidov, Bismar Acosta, Ruben Kristiansen – Remi Johansen (Deyver Vega fra 73.), Sivert Heltne Nilsen, Fredrik Haugen – Daniel Braaten, Mads Hvilsom (Steffen Lie Skålevik fra 58.), Erik Huseklepp (Azar Karadas fra 83.).

Aalesund (4-4-2): Andreas Lie – Adam Arnarson, Edvard Skagestad, Oddbjørn Lie, Mikkel Kirkeskov – Edwin Gyasi (Mustafa Abdellaoue fra 71.), Vebjørn Hoff (John Arne Riise fra 60.), Bjørn Helge Riise, Aron Thrandarson – Peter Orry Larsen, Franck Boli (Marlinho fra 80.).

-

Kampstatistikk:

Sjanser (VG): 6-3 til Brann
Sjanser (BT): 7-3 til Brann
Ballbesittelse (Opta): 50-50
Avslutninger: (Opta) 19-11 til Brann
Avslutninger: (NTB) 10-7 til Brann
Avslutninger på mål (Opta): 9-3 til Brann
Avslutninger på mål (NTB): 5-2 til Brann
Avslutninger innenfor sekstenmeteren (egne tall): 10-3 til Brann

-

Kuriosa:

 • Dette var første gang siden bortekampen mot Strømmen 30. august i fjor at vi snudde underläge til seier i en seriekamp. I eliteserien var det første gang siden 24. august 2013 da vi slo Odd 3-1 at vi klarte det.
 • Brann har sluppet inn mål i ni strake bortekamper i eliteserien. Sist vi holdt nullen borte i eliteserien var da vi slo Viking 2-0 7. juli 2014.
 • Vi skal ikke lenger tilbake enn til 2013 for å finne sist vi hadde en like bra eller bedre serieåpning. Den gang stod vi med seks poeng etter tre kamper, men da hadde to av kampene vært på hjemmebane. Sist vi hadde en like bra åpning – hvor av to kamper borte, var i 2006 da vi også stod med fem poeng etter tre kamper.
 • Sist vi tok fire poeng på de to første bortekampene var i 2011 da vi slo LSK 4-1 og spilte 3-3 mot Haugesund.
 • Sist vi stod ubeseiret etter tre serierunder var i gullesesongen 2007 (3-0-0).
 • Dette var ikke bare vår første eliteserieseier siden 9. november 2014, men også første gang siden den gang at Brann vant en seriekamp der motstanderen var Langoddsen-favoritt.
 • Brann har nå fem eliteseriekamper på rad uten tap (3-2-0).

-

Brann mot AaFK innbyrdes på øverste nivå:

Branns tall først

Sted Ka S-U-T Målf. Po.
Bergen 10 7-2-1 16-7 23p
Ålesund 11 3-2-6 14-22 11p
Totalt 21 10-4-7 30-29 34p
 • Brann hadde før søndag holdt nullen i fire strake seriekamper mot AaFK. Sist vi slapp inn mål mot dem i serien var da vi vant 2-1 på Stadion 22. juli 2012.
 • Brann har nå seks strake seriekamper mot AaFK uten tap (5-1-0). Forrige tap mot dem kom 20. mai 2012 da vi tapte 0-2 i Ålesund.
 • Brann har nå tatt syv poeng på de tre siste bortekampene i serien mot AaFK.

-

Spillerstatistikk:

Tallene indikerer spilleminutter i hver kamp.
Tykke tall = startet kamp
Tall i parantes = antall mål i kampen
Gult = Gult kort i kampen
Rødt = Rødt kort i kampen

Acos Barm Braa Demi Grøn Hata Haug Horw
Gods b 90 90 61 90 89
Odd h 90 80 71 90 90
Aale b 90 90 90 90
Totalt 270 170 222 270 0 0 269 0
Kamp 3 2 3 3 0 0 3 0
Startet 3 2 3 3 0 0 3 0
Mål 0 0 0 0 0 0 0 0
Gule 0 0 1 1 0 0 0 0
2 gule 0 0 0 0 0 0 0 0
Dir. rød 0 0 0 0 0 0 0 0
Acos Barm Braa Demi Grøn Hata Haug Horw

-

Huse Hvil Joha Kara Kris Lars Leci Nils
Gods b 89 (1) 90 1 90 1 90 90
Odd h 83 90 10 7 90 90 90
Aale b 82 57 72 (1) 8 (1) 90 90 90
Totalt 254 237 82 16 270 1 270 270
Kamp 3 3 2 3 3 1 3 3
Startet 3 3 1 0 3 0 3 3
Mål 1 0 1 1 0 0 0 0
Gule 0 0 1 0 1 0 0 0
2 gule 0 0 0 0 0 0 0 0
Dir. rød 0 0 0 0 0 0 0 0
Huse Hvil Joha Kara Kris Lars Leci Nils

-

Nouri Orlo Pett Roti Skaa Skål Veva Vega
Gods b 90 29 (1)
Odd h 90 19
Aale b 90 33 18
Totalt 270 29 0 0 0 52 0 18
Kamp 3 1 0 0 0 2 0 1
Startet 3 0 0 0 0 0 0 0
Mål 0 1 0 0 0 0 0 0
Gule 0 0 0 0 0 1 0 0
2 gule 0 0 0 0 0 0 0 0
Dir. rød 0 0 0 0 0 0 0 0
Nour Orlo Pett Roti Skaa Skål Veva Vega

Linker:

BA om kampen
BT om kampen
VG om kampen
Dagbladet om kampen
TV2 om kampen
NRK om kampen
Brann.no om kampen
Sunnmørsposten om kampen
AaFKs hjemmeside om kampen

Annonse